Linkuri accesibilitate

Alexandru Lesko în postură de candidat în alegerile europarlamentare (ziare.com)


Vremuri de restructurare a balanţei de putere (contributors.ro).



Acordul de la Geneva nu trebuie sa hraneasca iluzia ca va dezamorsa situatia din Ucraina, arata Octavian Manea in comentariul sau din revista 22. El spune ca Rusia merge mai departe pe metologia de destabilizare a Ucrainei, si care nu este o agresiune clasica, ci un „razboi altfel”. Rusia foloseste in Ucraina „o infrastructură mai degrabă invizibilă, reunind combatanți clan­destini, sub acoperire, fără însemne, mi­liții etnice și, desigur, nelipsitele forțe spe­cia­le. Toate acestea trimit la ceea ce rușii nu­mesc „maskirovka”, spune comentatorul de la 22. Moscova cauta sa-si consolideze baza de sustinere „la firul ierbii in regiunile estice ale Ucrainei, intelegand ca teritoriul de cucerit nu este atat geografic, cat simbolic, in „inimile si mintile” oamenilor. Propaganda lucreaza deci asupra clivajului deja existent intre Est si Vest,diabolizând centrul și ali­men­tând separatismul regional”. Comentatorul spune ca situatia din Estul Ucrainei le e favorabila rusilor. Administratiile locale nu mai raspund la comanda birogratica, este aproape o situatie de „stat esuat”. Mocova n-a avut decat de „spe­culat realitățile unui stat putred, cu instituții găunoase, ineficiente, măcinate de corupție, cu loialități incerte”. O situatie care ar trebui, spune Octavian Manea, sa dea de gandit si României.

Un alt comentariu, semnat de Ovidiu Nahoi in Adevarul, se refera, de asemenea la acordul de la Geneva privind Ucraina. Nahoi crede ca acolo s-a semnat acceptarea unei realitati ingrate: extinderea „imperiului” pasnic, care este Europa, si-ar fi atins limita estica. Uniunea Europeana nu si-a impus niciodata vointa cu armele. Si ce te faci cand cetateni din Ucraina de Est ii intampina cu flori pe rusi?

Ziare.com ia un intevriu unui fost membru al lotului Ilascu, asadar fost detinut politic la Tiraspol. Alexandru Lesko a capatat cetatenia română cand inca se afla in inchisoare, iar acum candideaza pentru un post de europarlamentar roman din partea Partidului Miscarea Populara. Desi spune ca Moscova are nevoie de toata Moldova, nu doar de Transnistria, nu crede ca unirea Moldovei cu România este o solutie altfel decat in interiorul Uniunii Europene. Nu considera oportuna nici recunoasterea, de catre Chisinau, a independentei Transnistriei, ca miscare care i-ar debloca aderarea la Uniunea Europeana si la NATO. Argumentul lui este ca rusii sunt cei care nu vor recunoaste Transnistria. Si-o doresc nu ca parte componenta a Federatiei, ci ca element de blocare a Moldovei in drumul ei catre Occident.

In schimb politologul Valentin Naumescu scrie pe contributors.ro ca Republica Moldova ar trebui sa recunoasca independenta regiunii pe care nu o mai detine de fapt decat pe hartie. Recunoaste ca aceasta nu este politica oficiala a Chisinaului, care militeaza pentru integritatea teritoriala a statului post-sovietic independent apărut în 1991, dar crede că „trăim din nou vremuri de restructurare a balanţei de putere la periferia continentului, în care „forţa dreptului” pare depăşită în realitate de „dreptul forţei”. Noua legislatura care va incepe la Uniunea Europeana dupa alegerile din 25 mai nu va fi un interval usor. Moldova trebuie sa stie deci ca ”orice dosar-problemă îi va atârna ca o tinichea de coadă îi va reduce substanţial şansele de a fi percepută drept candidat credibil la aderare, fie şi după 2020 încolo”. Varianta federalizarii este deci, in opinia acestui comentator, o capcana, care, in cel mai bun caz, n-ar face decat sa intarzie cu un deceniu desprinderea Moldovei de zona de influenta ruseasca.
XS
SM
MD
LG