Recent, Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm a publicat un studiu comparativ despre bugetele de apărare din mai multe state, inclusiv Moldova. Un studiu care de fapt relevă ceea ce se cunoaşte de mai multă vreme: că Republica Moldova cheltuie pentru armată mai puţin decât oricare alt stat din regiune, din Europa, indiferent dacă are statut de ţară neutră sau nu. Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe expertul Institutului pentru Politici Publice de la Chişinău, Iurie Pântea, specializat pe probleme de securitate, dacă criza ucraineană ar fi trebuit deja să determine o schimbare de strategie în acest sens la guvernul de la Chişinău.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere
Iurie Pântea: „Cheltuielile militare ale Republicii Moldova sunt în genere în afara unor critici. Ele nu asigură absolut nimic decât simpla existenţă a unor ostaşi în uniformă. Şi foarte puţin – pregătirea lor militară. Bugetul militar pentru anul viitor este la vreo 360 milioane de lei. Păi, astea sunt toate cheltuielile pentru apărare, iar dacă ne uităm la procurări, acolo sunt procurări de servicii, de alimente, de echipamente etc., dar deloc nu sunt procurări de armament. Practic, noi nu am procurat nimic în ultimii 15 ani. Nici chiar muniţii eu cred că s-a uitat când ultima dată s-au procurat în Republica Moldova. Eu nu vorbesc despre mitraliere, pistoale, puşti cu lunetă, cu atât mai mult despre blindate sau ceva mai performant.”
Europa Liberă: Avem acum o situaţie concretă – agresiunea cu care se confruntă Ucraina. Ar trebui Republica Moldova, măcar în ceasul al doisprezecelea, să se gândească să facă ceva în sensul acesta?
Iurie Pântea: „Absolut. Noi de mai mult timp încercăm să convingem politicienii că epoca paradisului sau a unor relaţii armonioase între toate statele nu se prevede în viitorul apropiat, că oricum o să fim în permanenţă ţinta unor eventuale amestecuri, atacuri sau ameninţări, riscuri, pericole etc. Şi trebuie să ne construim capacitatea noastră de răspuns pe măsură. Ceea ce este evident e că capacitatea noastră de a descuraja astfel de acţiuni şi de a prezenta o forţă de respingere sunt cu mult mai mici decât ar trebui. Tot sistemul nostru, funcţionalitatea Ministerului Apărării, construcţia Armatei şi capacitatea fiecărui cetăţean de a-şi apăra patria trebuie regândite şi trebuie de investit mult în acest domeniu.”
Europa Liberă: Cât, din punctul Dvs. de vedere, şi-ar putea permite Moldova să investească în apărare? Acum e 0,3% din PIB. În Ucraina - 3%, în Rusia 4%, Ajerbaidjan 4,7%...
Iurie Pântea: „Lumea actuală tot mai mult mizează pe o forţă dotată cu mijloace tehnice sofisticate care, desigur, necesită o mânuire profesionistă. Putem să cheltuim şi 3%, şi 4%, şi 5% din PIB, dar să avem sisteme sofisticate care în decurs de 2-3 ore vor deveni absolut inutile. Şi nişte ostaşi care la prima ameninţare cu degetul din partea unui eventual vrăjmaş îşi vor face bagajele şi vor fugi în toate părţile. Atunci nici 5% ar putea să nu fie suficiente. Pe de altă parte, este foarte grav pentru armată când cheltuielile descresc cu aşa o viteză. Ea nu se poate adapta cu această viteză şi atunci unica soluţie este să se ocupe cu supravieţuirea şi vânzarea activelor existente: haideţi să vindem MIG-urile, haideţi să vindem muniţiile care mai erau, haideţi să vindem nişte terenuri pe care armata nu le foloseşte… Deci, aceasta e o situaţie distrugătoare pentru armată.”
Europa Liberă: Când NATO zice că-şi va întări partenerii din Europa de Sud-Est, inclusiv Moldova, ce are în vedere?
Iurie Pântea: „Exact ceea ce spune. NATO şi-ar formula propunerea în felul următor: noi avem o mulţime de instrumente, o mulţime de posibilităţi. Formulaţi voi ce vreţi pentru voi, sau pentru Republica Moldova este cel mai adecvat, care din aceste instrumente sunt pentru Dvs. cele mai bune, care vă va permite să vă creşteţi capacitatea de apărare. Totul depinde de fapt de noi. Dacă noi avem un plan foarte clar: că trebuie în decurs de 3 ani să avem uite atâţia oameni care sunt foarte bine instruiţi şi în decurs de 24 de ore pot să răspundă la orice atac… Aşa cum s-a întâmplat în Ucraina… Uitaţi-vă cum au tras concluziile şi lecţiile din această situaţie, când şi-au dat seama că de fapt forţele armate clasice, aşa cum erau ele instruite şi pregătite de către foştii generali şi de tot sistemul care funcţiona, şi-au dat seama că ele sunt de fapt inutile, nu pot să răspundă la nimic, ci dimpotrivă se acoperă cu ruşine pe alocuri. Şi au revenit la acest concept de apărare teritorială, sau de gardă naţională, sau de trupe de interne, etc.. Ei imediat şi-au dat seama că în formula şi construcţia veche, cu un sistem vechi, ca să răspunzi ameninţărilor din partea „fratelui mai mare”, ei au fost incapabili. Asta înseamnă că sistemul este învechit şi discreditat. Trebuie urgent să fie refăcut. Acum ei nu au timp pentru că trebuie să stea pe linia întâi toţi, dar eu sunt sigur că dacă Ucraina va avea un răgaz, sistemul de apărare din Ucraina va fi reformat de sus până jos.”
Europa Liberă: Şi Moldova, cât mai are timp, aveţi vreo viziune la ce ar trebui să se gândească?
Iurie Pântea: „Eu presupun că noul ministru al apărării tocmai de asta a fost numit în funcţie, pentru că ar avea o altă viziune. Presupun că viziunile fostului ministru al apărării nu au fost acceptate de comandantul suprem şi viziunile lui asupra reformei au fost criticate dur chiar în prezenţa corpului de ofiţeri, înseamnă că noul ministru a venit cu un alt concept, cu alte viziuni asupra rolului şi misiunilor armatei, cum ea trebuie organizată ca să fie capabilă să apere independenţa.”