Linkuri accesibilitate

Mai sunt doi pași de făcut: aderarea Moldovei la UE și unirea cu România (E. Tomac/Ziare.com)


Moscova tratează deja liniștită drept teroriști, în interiorul granițelor sale, pe reprezentanții unor ONG-uri străine. (Adevărul).



Site-ul Ziare.com a cules primele reactii ale politicienilor romani si moldoveni la liberalizarea, incepand de azi, a vizelor de intrare in Uniunea Europeana pentru cetatenii moldoveni. Presedintele Traian Basescu a exprimat, alaturi de satisfactie, si mahnirea ca evenimentul are loc pe fondul „presiunilor Rusiei asupra unor tari suverane, cum sunt Ucraina si Republica. Premierul Victor Ponta observa ca Moldova este primul stat din parteneriatul estic care ajunge sa se bucure de libertatea europeana de circulatie.

Ministrul de externe Titus Corlatean le ureaza bun venit moldovenilor in România si in Europa, in timp ce europarlamentarul Monica Macovei isi declara emotia de a participa, alaturi de un grup de tineri moldoveni, la primul zbor fara vize catre Atena.

Din opozitie, liderul Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac apreciaza reusita oficializata azi, dar remainteste ca mai sunt doi pasi de facut: aderarea Moldovei la Uniunea Europeana si unirea cu România.

De dincolo de Prut, sunt citate reactiile premierului Iurie Leanca, a ambasadorului moldovean la Bucuresti, Iurie Renita, si a primarului de la Chisinau, Dorin Chirtoaca.

In „Adevărul”, un lung articol este dedicat de politologul Serban Cioculescu etichetei de „teroristi” prin care i-a identificat pe separatistii din estul si sudul Ucrainei premierul de la Kiev, Arseni Iațeniuk. Universitarul român porneste de la definitia inca fluida a cuvantului si trece in revista modul de a defini un terorist in Statele Unite si respectiv in Rusia. Formula premierului ucrainean a fost riscanta, dar nu neaparat neindreptatita, spune Serban Cioculescu.

Moscova trateaza deja linistita drept teroristi, in interiorul granitelor sale, pe reprezentantii unor ONG-uri straine, pe unii dizidenti sau jurnalisti independenti (cazul Annei Politkovskaia este notoriu).

Cu rebelii rusofoni din estul si sudul Ucrainei e intr-adevar complicat. Serban Cioculescu analizeaza compozitia grupului si constata ca seamănă mai mult cu combatanţii forţelor de gherilă din statele sud-americane sau africane decât cu luptătorii Al Qaida. Unii sunt autohtonii (etnici ruşi dar şi ucraineni rusofoni), altii sunt străini (ruşi, cazaci etc.). Nu are nicio indoiala ca Rusia a exportat in Ucraina destui asemenea „rebeli” profesionisti, cu arme profesioniste si cu calificare serioasa de destabilizare comandata. In concluzie, scrie Serban Cioculescu in „Adevarul”: „chiar dacă nu e chiar evident că toţi rebelii rusofoni ar fi terorişti (unii sunt cu siguranţă, alţii nu), ci mai degrabă forţe de gherilă, recursul la violenţă criminală şi la violenţă simbolică din partea acestora îndreptăţeşte guvernul de la Kiev să recurgă la constrângere, proporţional cu gradul de violenţă cu care se confruntă şi cu nivelul de ameninţare la adresa statului”.

România se afla in campanie pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Presa de azi semnaleaza, sub semnatura lui Vlad Mixich de la Hotnews, continutul cel putin bizar al afisului electoral al Partidului Social Democrat, care anunta ca PSD trimite europarlamentari la Bruxelles pentru a apara România de „extremismul european [care] a împins românii la marginea Europei”. „Nu Europa i-a impins acolo”, spune Mixich, care pune si punctul pe „i”: „Dacă e cineva de care această Românie trebuie apărată, atunci acela sunteţi dumneavoastră domnule premier Victor Ponta, alături de toţi ceilalţi politicieni care vă seamănă şi care, din nefericire, există în toate partidele.”

XS
SM
MD
LG