Linkuri accesibilitate

Din vremurile războiului rece (I)


Autobiografia lui Hans Herrschaft, 1940 [Bundesarchiv Berlin, RK (BDC) 10235].
Autobiografia lui Hans Herrschaft, 1940 [Bundesarchiv Berlin, RK (BDC) 10235].

Afacerea Fibag sau cum a devenit Hans Herrschaft (1919-1993) un pion involuntar al Securităţii.



Pe data de 7 martie 1993, revista germană „Der Spiegel” (Nr. 10) a publicat o scurtă notă prin care-şi informa cititorii că la sfîrşitul lunii februarie a decedat Hans Herrschaft. Un anunţ şi mai laconic privind moartea lui Herrschaft a publicat şi ziarul şvabilor bănăţeni, stabiliţi în R.F. Germania, „Banater Post” (anul 39. Nr. 8, 20 aprilie 1994, p. 14) în rubrica rezervată deceselor unor compatrioţi.

În anii precedenţi numele lui Herrschaft nu a fost pomenit în „Banater Post” şi nici din ştirea decesului său nu se despindea vreo informaţie de ordin biografic. „Der Spiegel”, în schimb, afirmă că economistul Hans
Herrschaft fusese în 1962 unul din personajele cheie în aşa numita afacere Fibag.

Totodată, revista reaminteşte în scurtul necrolog că Herrschaft devenise pentru ministrul vest-german al apărării Franz Josef Strauß (primul ministru în Bavaria, 1977-1988), un soi de inamic public nr. 1. Asta, după ce Herrschaft a dezvăluit ilegalităţile legate de finanţarea construirii unor locuinţe de către firma Fibag (Finanzbau Aktiengesellschaft).

Printr-o scrisoarea de recomandare, Strauß a intervenit la omologul său american ca Fibag şi, indirect unul din co-acţionari, Hans Kapfinger, să se ocupe de finanţarea unor locuinţe destinate militarilor americani staţionaţi în R.F. Germania.

Întreaga chestiune - cu iz de trafic de influenţă - a devenit publică după ce Kapfinger s-a plîns că Strauß i-ar fi cerut jumătatea cîştigului din afacerea rentabilă pe care i-a facilitat-o. În urma scandalului, Herrschaft a fost audiat de către o comisie parlamentară de anchetă. O zi după audiere a fost arestat sub acuzaţia că ar fi un agent al securităţii Stasi din RDG. În ultimă instanţă, Strauß (1915-1988) a demisionat în 1962, iar Herrschaft a fost pus în libertate. S-a renunţat şi la judecarea sa, fără a se face lumină în toată această afacere care a zguduit opinia publică germană din prima jumătate a anilor `60. (A se vedea doar dezvăluirile în Der Spiegel, Nr. 8, 21.2.1962, pp. 7-19, şi Die Zeit, Nr. 50, 9.12.1966.)

Documentele păstrate în arhiva fostei securităţi est-germane, dovedesc faptul că Hans Herrschaft nu a fost un agent Stasi, precum ne-a declarat istoricul Georg Herbstritt, care lucrează ca cercetător la Oficiul Federal pentru administrarea arhivei fostei securităţi est-germane, Stasi.

Aşa numita afacerea Fibag nu a trecut neobservată nici în România. Fritz Cloos („Mihăilescu Gheorghe“, „Lăzărescu Ioan“, „Konrad“, „Radovan“, „Kaiser“, „Marton“, „Martin“), unul dintre agenţii Securităţii, plasat, în 1961, în R.F. Germania cu sarcini informative, a transmis centralei din Bucureşti relatări amănunţite despre Herrschaft şi rolul acestuia în „afacerea Fibag”.

Pe Herrschaft îl cunoştea din perioada războiului. Cloos (1909-2004)
Adeverinţă din 8.12. 1940 – [Bundesarchiv Berlin, RK (BDC) 10235].
Adeverinţă din 8.12. 1940 – [Bundesarchiv Berlin, RK (BDC) 10235].
făcea parte din conducerea Partidului Naţional-Socialist Muncitoresc German al Grupului Etnic German din România şi a lucrat pentru serviciul nazist de securitate (SD – Sicherheitsdienst). Hans Herrschaft, născut pe data de 10 octombrie 1919 în comuna bănăţeană Zăbrani, a studiat după 1939 filozofie şi politologie la universităţile din Wroclaw şi Berlin, a activat în Uniunea studenţilor naţional-socialişti germani (NSDStB), a intrat în SS şi a lucrat, ca şi Cloos, pentru serviciul secret SD.

Deoarece a publicat două broşuri, a depus, în 1940, o cerere de primire în Uniunea Scriitorilor (Reichsschrifttumskammer). După război, a fost internat pentru scurtă vreme într-un lagăr britanic, stabilindu-se la München. Pînă-n 1962, Herrschaft nu a ieşit în evidenţă, ducînd o existenţă funcţionerească cenuşie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG