Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: discriminare.md


În avantpremieră cu Natalia Ghilașcu, redactoarea-șefă a portalului de știri.



Pe pagina online discriminare.md puteţi urmări ultimele titluri despre situaţia drepturilor omului în Moldova şi unele istorii ale persoanelor care au fost discriminate. Într-un articol întitulat „Dosare privind xenofobia”, crimele de ură sunt anchetate neprofesionist de către organele de drept, se relatează despre un studiu realizat de Organizația Internațională pentru Migrație. Acesta arată statistica pesimistă despre percepţiile populaţiei faţă de minorităţile etnice, şi anume, șase din o sută de străini aflați pe teritoriul Republicii Moldova au fost agresați în ultimii ani pe motive etnice sau religioase. Îngrijorările despre examinarea neprofesionistă a dosarelor referitoare la crimele de ură împotriva persoanelor LGBT, minorităţi etnice sau religioase au fost discutate recent la o conferinţă din Chişinău la care au participat experţi din domeniul drepturilor omului, procurori şi alţi reprezentanţi ai organelor de drept.

Cititorii interesaţi în tematica drepturilor omului şi a nediscriminării pot afla mai multe detalii despre istoria unei femei cu deficienţe de auz, şi anume, de ce societatea moldovenească este surdă la nevoile acestor persoane. Olga, ori de câte ori are nevoie de ajutor, apelează la un translator. Ea se plânge că i s-au refuzat serviciile de transport sau asistența din partea Direcției Asistență Socială. Dacă societatea este surdă și indiferentă nevoilor acestor persoane, ne întrebăm cum le vin în ajutor autoritățile sau cei care prestează astfel de servicii?

Tot la rubrica „Banca Discriminării” aflaţi despre motivele unui scandal dintre un funcţionar din primăria satului Minjir, Hânceşti şi o femeie romă. Este vorba despre Silvia Căldăraru care a fost insultată de către un șofer. Aceasta a fost amenințată în prezenţa minorilor, care intenționau să meargă la o tabără de odihnă, Femeia se plânge că funcționari din primărie au un comportament jignitor față de comunitatea romă, mai ales când sunt amenințați cu moartea. Ura față de această comunitate este resimțită în localitate, însă autoritățile și poliția nu se implică în soluționarea acestor certuri.

Pagina online „Discriminare Media” a publicat recent şi un reportaj documentar despre soarta femeilor în cărucior care se decid să devină mame în condiţii neadaptate din spitalele moldoveneşti. Zeci de mame în cărucior au ajuns să lupte şi cu mentalităţile medicilor, cei care considerau că așa numiții „invalizi” n-au niciun viitor în această țară. Aici poţi afla despre curajul câtorva femei care povestesc despre relaţia lor cu unii medici, care privesc sceptic naşterea unui copil de către o mamă cu dizabilităţi. Până a se vedea cu copiii în brațe, trebuie să treacă prin blocuri sanitare neadaptate, cabinete ginecologice necorespunzătoare. Directorul Centrului Mamei şi Copilului se lansă convins şi promite, în cele din urmă, că timp de o lună va adapta un cabinet ginecologic pentru necesităţile acestor femei.

În una din emisiunile realizate de echipa paginii electronice în Studioul Drepturilor Omului puteţi urmări o serie de intervenţii ale experţilor de la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării , şi anume, ce sancţiuni îi aşteaptă pe angajatorii care publică anunţuri discriminatorii, ce ar trebui să cunoască un potenţial salariat despre drepturile sale atunci când este invitat la un interviu de angajare.

Vă dorim lectură plăcută şi vă încurajăm să comentaţi cele mai interesante articole pentru a crea oportunităţi pentru o societate incluzivă.
XS
SM
MD
LG