Deputații în Rada supremă de la Kiev s-au reunit într-o ședință cu ușile închise, pentru a-i audia pe șefii instituțiilor de forţă cu privire la situaţia din estul Ucrainei şi pentru a discuta ceea ce au numit noi măsuri de stabilizare.
Speakerul Oleksandr Turcinov, care este şi preşedintele interimar al ţării, i-a îndemnat pe toţi deputații să participe la ședința la care, potrivit lui, ar urma să se ia decizii importante privind securitatea Ucrainei.
Între timp, la Sloviansk, în estul ţării, astăzi pare să fi fost o zi de liniște, după ce ieri a fost reluată operaţiunea antiteroristă. Potrivit Ministerului de Interne, în luptele de ieri au fost ucişi 4 militari ucraineni şi au fost răniţi peste 20. Insurgenţii pro-ruşi au spus că au pierdut peste 20 de oameni, în timp ce ministrul de interne Arsen Avakov a scris pe pagina sa de Facebook că ar fi fost ucişi peste 30 de separatişti, iar alte câteva zeci au fost răniţi. În rândul grupurilor de insurgenți înarmaţi de la Sloviansk, potrivit lui Avakov, ar fi multe persoane din regiunea Crimeea, etnici ruşi şi ceceni.
Ministerul apărării de la Kiev a anunţat că aviația militară ucraineană a distrus un tren marfar pe care separatiştii ar fi încercat să-l transforme în tren blindat. Totodată, în apropierea Slovianskului, insurgenţii au doborât ieri un elicopter, ai cărui piloţi au scăpat cu viaţă.
Astăzi, însă, în regiunea Luhansk, încă o localitate a intrat sub controlul activiştilor pro-ruşi. În oraşul Antracit, din apropierea graniței cu Rusia, de pe 3 mai au început să sosească grupuri de oameni care îşi spun cazaci de pe râul Don şi care au ocupat clădirea administraţiei, pe care au arborat steagul rusesc şi al armatei căzăceşi. Se relatează că majoritatea localităților din regiunea Luhansk, cu excepţia celor din zona de nord, s-ar afla sub controlul activiştilor pro-ruşi. La Luhansk a fost creată astăzi şi o aşa-numită Comisie Electorală Centrală, care se va ocupa de organizarea unui referendum pe 11 mai privind statutul regiunii în cadrul Ucrainei.
Despre Ucraina s-a discutat astăzi la Geneva, la reuniunea miniștrilor de externe din ţările Consiliului Europei. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu ar avea nimic împotriva unor noi discuţii pe tema Ucrainei, dar a insistat ca la ele să participe şi separatiştii din estul ţării. Lavrov a cerut autorităţilor de la Kiev să-şi retragă trupele armate din estul Ucrainei care participă la operaţiunea antiteroristă. „Ar fi neobişnuit”, a spus Lavrov, ca alegerile să se desfăşoare în prezenţa armatei.
Pe 25 mai în Ucraina urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale, care, după cum a spus astăzi şeful diplomaţiei de la Kiev, Andrei Deşciţa, vor avea loc în prezenţa unui număr fără precedent de mare de observatori internaționali.
Preşedinţia elvețiană a OSCE a îndemnat astăzi părţile în conflict din Ucraina la conciliere în ajunul alegerilor prezidenţiale. „Oamenilor care vor ieşi la alegeri, trebuie să le fie asigurată securitatea. Puţini îşi pot imagina cum se poate vota într-o situaţie de felul celei care s-a creat în estul Ucrainei”, a declarat ministrul elvețian de externe Didier Burkhalter.