Cea mai mare si mai cunoscută deturnare de simboluri rămâne cea a svasticii de către Hitler și ocultiștii naziști din jurul său.
Svastica era —și a rămas — un simbol arhaic pozitiv, un semn al vieții și al universului, folosit ornamental practic în toată lumea veche, din Grecia antică până în India. Numele insuși vine din sanscrită și înseamnă “binefăcătoarea". In Europa occidentală, insă, în sec 19-20, o serie de ocultiști europeni, obsedați de kabală și magie neagră, au deturnat simbolul, căruia, întorcându-l, i-au dat o conotație negativă.
Astfel, Hitler si-a ales ca insemn pentru mișcarea sa nazistă svastica intoarsă, cea care se invârte in sens invers acelor de ceasornic, suficient pentru a arăta că nu e vorba de svastica tradițională
Însemne și simboluri au fost însă deturnate in permanență de-a lungul istoriei. Imperiile care se succedau preluau simboluri de la cele precedente. Creștinismul și-a insușit mare parte al apartului simbolic imperial roman sau bizantin.
Tot așa, lucru mai puțin cunoscut, Comunitatea Europeană, fondată, după al Doilea Război Mondial, de conservatori catolici care aveau să fie și primul partid transnațional, acel Partid Popular European (PPE) a ales ca emblemă a Europei coroana de stele a Fecioarei Maria din imageria picturii renascentiste: cele 12 stele de aur pe fond albastru nu reprezintă vreun număr de țări (căci inițial au fost doar 6), ci numărul apostolilor din coroana Fecioarei.
Panglica negru-portocalie a Sfântului Gheorghe reprezintă culorile impreriale țariste ale unei decorații militare care a fost reintrodusă pentru prima oară de Stalin, in timpul războiului, pentru a spori ardoarea patriotică a rușilor. Ucrainenii care și-o pun pe piept, chiar fără a o fi meritat prin fapte militare, își exprimă astfel identitatea rusească, iar nu cea ucraineană, făcând astfel ca simbolul să fie deturnat în mod automat, căci în Rusia țaristă panglica nu era rezervată etnicilor ruși, ci oricărui brav militar al imperiului multietnic al Țarilor.
Nu altfel însă a făcut Turcia laică a lui Atatürk, păstrând in drapel semiluna musulmană a sultanilor… sau stema Austriei moderne, in care vulturul imperial ține în gheare… secera și ciocanul.
------------------------
Autoritatile de la Chisinau au ignorat exemplul Ucrainei, Kazahstanului şi al Belarusului de a interzice sau cel puţin de a recomanda evitarea utilizării panglicii negru-oranj la sărbătorile de 9 mai din acest an. Intrarea pe contrasens cu eforturile polittehnologilor din Rusia, care de ani buni se straduie să incetateneasca aceasta panglica drept singurul simbol al Zilei Victoriei, ar fi avut sanse minime, chiar daca la Chisinau este impartasita motivatia politicienilor din CSI care au rezerve fata de faimoasa panglica rosu-oranj devenita simbol al insurectiei armate din Estul Ucrainei.
Oficialii moldoveni nu au îndrăznit totuşi, ca altădată, să-şi prindă panglică în piept atunci când au mers să-i felicite pe veterani cu victoria. Neîmpiedicate în nici un fel, organizaţiile pro-ruse au folosit-o în schimb intens, iar liderul unei astfel de organizaţii, Igor Tiuleanţev, preşedintele asociaţiei „Rodina Evraziiskii Soiuz” ne-a explicat viziunea sa asupra simbolului devenit indezirabil:
„Această panglică a fost pe drapelul sovietic în timpul celui de-al doilea război mondial. De aceea noi vedem în ea un simbol al victoriei asupra fascismului. Şi dacă pentru fasciştii văd în această panglică un simbol al agresiunii, eu nu am ce comenta. Este un simbol care consolidează oamenii indiferent de etnie, vârstă. Chiar şi pe ucraineni. Pentru că nu ucrainenii spun că panglica această semnifică naţionalism rus, Spun asta cei care au acaparat ilegal puterea la Kiev. Ucrainenii simpli percep acest simbol exact ca noi,” susţine Igor Tiuleanţev.
Organizaţia pe care o conduce s-a remarcat zilele trecute după ce a desfăşurat o panglică de acest gen de dimensiuni enorme în centrul Chişinăului. Spre nemulţumirea unor observatori şi politologi, printre ei Nicolae Cernenco, care crede inadmisibilă tolerarea acestui simbol la fel ca înainte. Dar iată pe ce-şi întemeiază politologul opinia sa:
„Elţin, venind la putere, ca să se contrapună comuniştilor, a inventat această panglică. În scopuri propagandistice. Ea nu are nimic cu războiul doi mondial. Dar după 2005, odată cu venirea lui Putin la putere şi inventarea mişcării „Nashi” - naşismul lui Surkov - această panglică a început să fie utilizată pentru a trezi sentimente în fostul spaţiu sovietic. Dacă îşi doresc neapărat, s-o poarte la ei acasă. Pentru că astăzi această panglică nu semnifică decât în Ucraina terorism, neofascism, separatism.”
În pofida nemulţumirii experţilor, care califica drept un gest cel putin artificial daca nu şi periculos în impunerea propagandistica a panglicii buclucase în Moldova, cetăţenii care împărtăşesc mai degrabă o perspectivă rusească asupra ordinii mondiale se încăpăţânează să folosească simbolul. S-a văzut şi la acest 9 mai, unde fiecare al doilea participant la manifestaţiile din capitală avea prinsă neaparat o panglică negru-oranj la reverul hainei. În incercarea de minimaliza succesul campaniei desfasurate de propagandisti pro-rusi, in Rmoldova s-au desfasurat campanii de alternativă, axate pe difuzarea tricolorului national sau, precum s-a întâmplat anul acesta – de abţibilduri cu simboluri europene gandite pentru a fi lipite pe geamuri de automobilele.