Linkuri accesibilitate

9 mai 2014 la Chișinău


Ziua Victoriei și festivalul fanfarelor de Ziua Europei.



Liderii moldoveni au comemorat Ziua victoriei asupra Germaniei naziste prin depuneri de flori și discursuri la complexul Eternitate din Chișinău. Manifestarea oficială cu drapele tricolor și ale Uniunii Europene a fost urmată de cea opoziției comuniste și socialiste, care au adus la memorial steaguri roșii și panglica neagră-oranj. După amiază, în centrul capitalei a revenit tricolorul și drapelul european, la un festival al fanfarelor de Ziua Europei organizat de primăria Chișinăului. Relatează Alla Ceapai.

Gala fanfarelor de Ziua Europei a fost deschisă de primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, care a rugat mulţimea adunată în Piaţa Marii adunări Naţionale să ţină şi un minut de reculegere pentru cei căzuţi în cel de-al doilea război mondial:

„Un semnal transmis pentru toţi concetăţenii noştri pentru a înţelege că nu este şi nu poate fi un conflict între 9 mai 1945 respectiv 9 mai 1950, Ziua Victoriei şi Ziua Europei.”

Fanfare au răsunat şi la complexul memorial Eternitate unde a fost marcată Ziua Victoriei, cu participarea conducerii ţării. La ceremonia oficială au venit câteva mii de oameni. Mulţi ţineau în mâini buchete de flori şi purtau în piept panglica negru-oraj - simbol rusesc al zilei de 9 mai, interzis recent de Ucraina şi Kazahstan.



De la tribună au ţinut discursuri demnitarii statului şi câte un veteran din cele două tabere beligerante, din Armata Română şi din cea Roşie. Indiferent de partea cui au luptat cei căzuţi şi veteranii trebuie cinstiţi în mod egal a menţionat şeful statul Nicolae Timofti:

„Taţii, buneii şi străbuneii noştri au luptat atât de partea armatei sovietice, cât şi de partea armatei române, dar în faţa noastră astăzi ei sunt egali. Trebuie să le cinstim memoria pentru jertfa pe care au adus-o în numele păcii şi a viitorului urmaşilor lor.”

Prim ministru Iurie Leancă le-a spus oamenilor că este de datoria statului să-i comemoreze pe cei căzuţi în război şi să aibă grijă de veterani. În același timp premierul a condamnat manifestările extremiste şi separatiste care au loc inclusiv în regiune.

„Adevăraţii biruitori asupra fascismului sunt cei care transpun pacea în viaţă, care o trăiesc şi o apără. Din păcate astăzi pe glob şi chiar în regiunea noastră mai există locuri unde armele fac legea.”

Spicherul Igor Corman a ţinut să facă referinţă şi la evenimentele din statul vecin Ucraina, unde şi astăzi au avut loc ciocniri violente.

„Tot astăzi suntem martorii unei tragedii ai conflictului şi escaladării violenţilor din imediata apropiere, din ţara vecină în care alţi oameni îşi pierd viaţa. Tot astăzi 9 mai este şi Ziua Europei, care pe întreg continentul european este ziua păcii şi unităţii.”

Marșul Victoriei
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00



După ce conducerea statului a depus flori la Focul Veşnic şi au plecat de la complexul memorial Eternitate, aici şi-au făcut apariția socialiştii şi comuniştii, care au organizat astăzi separat câte un marş al Victoriei pe străzile capitalei. Coloana Partidului Socialist în frunte cu Igor Dodon a pornit de la Academia de Ştiinţe şi a cuprins o mare panglică negru-oranj:

„Eu consider că panglica Sf. Gheorghe este un simbol al victoriei şi eu nu o să mă dezic de ea.”

Coloana Partidului Comuniştilor în frunte cu Vladimir Voronin a pornit de la Arcul de Triumf şi a fost însoţită de o fanfară care interpreta cântece sovietice, iar mulţimea scanda „Ura” şi „Victorie”.

Liderul comuniştilor a fost întâmpinat la complexul memorial „Eternitate” cu îndelungate aplauze. Iată ce a declarat Vladimir Voronin jurnaliştilor:

„Aceasta este o zi foarte şi foarte importantă pentru noi – ziua victoriei asupra fascismului, ziua biruinţei. Este ziua când unitatea internaţională a ţărilor a biruit acest fascism şi a ajuns tocmai în Berlin. Este o zi importantă din punct de vedere istoric, dar şi din punct de vedere al contemporanității, a zilei de astăzi. mă refer la acele evenimente care au loc astăzi pe tot globul pământesc şi în primul rând în Europa, chiar şi în vecinătatea apropiată de noi, am în vedere Ucraina.”

Tot astăzi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet Partidul Democrat a organizat un concert cu participarea artiştilor ruşi Filip Kirkorov şi Alexandr Dobrînin. De la manifestaţie nu au lipsit tradiţionala tărie şi terciul ostășesc cu care au fost serviţi veteranii care au luptat în Armata Română şi în cea Sovietică, care sărbătoresc această zi împreună de mai mulţi ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG