Preşedintele Franţei, François Hollande, a ajuns în Georgia, dupa ce a vizitat Azerbaijanul si Armenia. Temele agendei sale sunt cele europene şi încurajarea acestor trei ţări din Parteneriatul Estic pentru a continua reformele şi a se apropia mai mult de Uniunea Europeana. Dintre cele trei, numai Georgia urmeaza sa semneze luna viitoare, ca si Moldova, Acordul de Asociere si Liber Schimb cu Bruxelles-ul. La Erevan, insa, preşedintele de la Paris a declarat că, deşi Armenia plănuieşte să semneze Acordul de aderare la Uniunea Vamala dominata de Rusia, Uniunea Europeana ar putea accepta ceea ce el a numit „un model specific pentru Armenia”. Franţa are o importanta diasporă armenească.
Incă de la începutul vizitei sale în Azerbaijan, preşedintele socialist de la Paris, François Hollande a precizat ca turneul său nu este menit să învrăjbească pe nimeni prin sprijinul acordat ţărilor din Parteneriatul Estic: „Acesti pasi si aceste calatorii nu sunt impotriva nimanui, ci sunt menite sa întăreasca relatiile dintre Europa, Franţa şi partenerii nostru care sunt state independente si care sunt îngrijorate în legatura cu evolutiile lor.”
Hollande a spus că ţara sa sprijina integritatea teritoriala a ţărilor si rezolvarea conflictelor cu respectarea integrităţii teritoriale. Apropierea de Europa a precizat liderul de la Paris nu înseamna îndepăratarea de partenerii regionali: „Noi nu încercăm să desprindem ţările de alte colaborări, noi suntem siguri că aceste ţări își pot decide libere destinul lor şi că pot, în acelaşi timp, să aibă cele mai bune relaţii cu ţările din jurul lor…”
La Erevan, François Hollande, intr-o declaratie facuta postului nostru de radio, a spus că este posibil ca Uniunea Europerana să caute un aranjament specific cu Armenia, în ciuda faptului că Armenia şi-a exprimat dorinţa de a adera Uniunii vamale dominate de Rusia.
„Europa trebuie să accepte o înţelegere despre Acordul de Asociere cu Armenia, iar Armenia poate merge in Uniunea comerciala cu Rusia. Pentru mine asta nu este o problema. Este posibil să existe ambele dar pentru a obţine asta este obligatoriu sa colaboram în acest scenariu.”
Pînă acum, in declaratiile facute in Caucazul de Sud, desi a discutat cu autorităţile locale, preşedintele Franţei nu a vorbit despre contactul pe care tara sa il are cu Rusia pentru a furniza Moscovei nave de război „Mistral” hiperperformante. Agentiile internaţionale de presa scriu ca Parisul rezista presiunilor facute la nivelul Uniunii Europene si Alianţei Nord Atlantice de a anula înţelegerea cu Moscova. Este prima data cind o tara NATO vinde nave de razboi unei tari din afara alianţei. Navele ar urma sa fie livrate Moscovei la sfirsitul anului viitor.