Linkuri accesibilitate

BERD avertizează că tensiunile din Ucraina afectează economiile din întreaga Europă de Est şi regiunea caucaziană


Localnici din Stari Krim, Crimeea, se aprovizionează cu apă de la cisternă.
Localnici din Stari Krim, Crimeea, se aprovizionează cu apă de la cisternă.

În cazul Moldovei, BERD crede că anul acesta economia va crește cu numai 2%, faţă de 8,9% cât a fost creşterea în 2013.

La reuniunea de la Varşovia a conducerii BERD (care se încheie joi), experţii au declarat că este de aşteptat ca economia ucraineană să intre într-o criză profundă, într-o recesiune adâncă. Economia Rusiei, pe de altă parte, va fi afectată mai ales de sancţiunile internaţionale, impuse ca urmare a anexării peninsulei Crimeea dar şi a rolului jucat în criza din Ucraina.

Experţii BERD au revizuit, în jos, şi prognozele pentru Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia. Argumentul este că instabilitatea din regiune, cauzată de criza ucraineana, îndepărtează investitorii. Totodată scade şi cererea pentru exporturi, două pieţe importante de desfacere pentru ţările din regiunea, Ucraina şi Rusia, fiind acum în centrul crizei politice.

În cazul Moldovei, BERD crede că anul acesta economia o să crească numai cu 2% faţă de 8,9% cât a fost rata de creştere în 2013. Este scăderea cea mai mare prognozată de experţii BERD pentru ţările est europene.

În Belarus se aşteaptă ca rata creşterii economice să fie anul acesta zero, deşi iniţial se vorbea de o posibilă creştere de jumătate de punct.

Şi Armenia va suferi o reducere cu 0,5% a ratei de creştere economică, de la 3,5 în 2013 la 3% anul acesta.

Anul trecut economia Azerbaidjanului a crescut cu 5.8%. La începutul acestui an a scăzut însă producţia de petrol ceea ce va provoca şi o scădere a ratei de creştere economică la numai 3,5% în 2014.

Iar economia Georgiei va suferi de pe urma reducerii cererii pe pieţele din Ucraina şi Rusia aşa că prognoza a fost revizuită în jos, la o creştere economică de 4 la sută pentru 2014 ţi 2015.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost creată pentru a ajuta refacerea economiilor central şi est europene, imediat după căderea comunismului. În octombrie 1989, preşedintele de atunci al Franţei, Francois Mitterand vorbea pentru prima dată de o posibilă bancă europeană, în aprilie 1991, BERD începea să funcţioneze la Londra.

Între timp, BERD şi-a extins activitatea în mai multe ţări din Asia şi bazinul Mediteranean aşa că în acest moment, este activă în peste 30 de state. Cehia este singura ţară care s-a „emancipat financiar” şi nu mai are nevoie de sprijin BERD.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG