Linkuri accesibilitate

Comisarii europeni Cecilia Malmström și Dacian Cioloș în vizită la Chișinău


Ministrul agriculturii Vasile Bumacov și comisarul european Dacian Cioloș la Chișinău
Ministrul agriculturii Vasile Bumacov și comisarul european Dacian Cioloș la Chișinău

Dacia Cioloş: „O Uniune Europeană cu o piaţă de 500 de milioane de consumatori nu are ca obiectiv să invadeze o piaţă de patru milioane de consumatori”.



Astazi la Chisinau se afla un presedinte al unui stat european, Milos Zeman, presedintele Cehiei, şi doi comisari europeni, cel pentru agricultură şi politica regional și cel pentru afaceri interne, Dacian Cioloş, respectiv Cecilia Mälmstrom. Cei doi comisari au avut întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu primul-ministru Iurie Leancă și cu președintele Parlamentului, Igor Corman. Dacian Cioloș a participat şi la Congresul reprezentanților autorităților locale.

Comisarul europeană responsabil cu afacerile interne doamna Cecilia Malmström a lăudat autorităţile de la Chişinău pentru realizarea reformelor
Cecilia Malmström
Cecilia Malmström
care au făcut posibilă liberalizarea regimului de vize începând cu 28 aprilie. Dar mai sunt multe de făcut, a spus Cecilia Malmström, în special la capitolul lupta cu corupţia şi reformarea sistemului judiciar, astfel încât Republica Moldova să profite din plin de beneficiile Acordului de Asociere, inclusiv a celui de liber schimb, care urmează să fie semnate la sfârşitul lunii iunie.

Despre beneficiile acestor acorduri, în particular pentru sectorul agricol şi pentru locuitorii din mediul rural, a vorbit şi comisarul european responsabil cu agricultura Dacian Cioloş încercând să combată diversele mituri alarmiste vehiculate de adversarii eurointegrării.

Cel mai exploatat este mitul despre riscul invadării pieţei moldovenești cu produse europene care ar asfixia producătorul autohton. Iată ce a spus comisarul pentru agricultură Dacia Cioloş: „O Uniune Europeană cu o piaţă de 500 de milioane de consumatori nu are ca principal obiectiv să invadeze o piaţă de patru milioane de consumatori. Nu s-ar fi strofocat Comisia Europeană să negocieze Acordul de Liber Schimb atât de mult, ca să invadeze piaţa din Republica Moldova.”

Comisarul a subliniat că Acordul prevede tocmai măsuri de protejare a pieţii moldoveneşti, limitând cantităţile produselor importate din UE; bunăoară, a cărnii, dar şi a altor produse, astfel încât producătorii autohtoni sa aibă suficient timp pentru a se plia pe reguli noi, benefice în primul rând pentru ei şi pentru consumatorii locali.

În același timp Acordul stabilește cote foarte permisive pentru exporturi agricole moldovenești. UE nu se teme de invazia produselor moldoveneşti, a spus Dacian Cioloş, dovada cea mai elocventa fiind decizia din toamna trecută de a liberaliza total piaţa pentru vinurile moldovenești. Republica Moldova este singura ţara din lume care beneficiază de un asemenea regim pentru exportul de vinuri.

Dacă plafoanele de exporturi la alte capitole vor fi atinse, există oricând posibilitatea de a le majora, a precizat comisarul. Deocamdată însă au fost luate în calcul posibilitățile reale de export, în condițiile de eventuala abandonare a piețelor răsăritene.

„Comisia a luat decizia să propună statelor membre chiar înaintea semnării Acordului de Asociere şi de Liber Schimb dublarea cantităţilor încă de pe acum pentru produsele principale legumicole şi pentru fructe. Deci practic pentru mere vor fi nu 20, ci 40 de mii de tone pe an, pentru roşii, 2 mii de tone, pentru prune, 10 mii de tone ş.a.m.d.”

Pentru a stimula competitivitatea sectorului agricol UE va acorda Republicii Moldova 120 de milioane de euro până în 2017. Este vorba de fondul Enpard destinat pentru punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare a agriculturii şi mediul rural. Strategia a fost aprobată recent de Guvern după amânări, scăldate într-o dispută dintre ministrul agriculturii şi cel al economiei, care vedeau diferit problema autorizării şi gestionării acestor fonduri europene.

Comisarul european Dacian Cioloş a menţionat că pentru UE contează mai puţin cine va gestiona aceste fonduri, întrucât fiecare euro investit va trebui justificat şi va fi monitorizat. Prima tranşă de 64 de milioane de euro ar urma să fie aprobată de Comisia Europeană în iulie.

Moldova va putea folosi aceşti bani însă nu înainte să prezinte şi un plan de acţiuni privind utilizarea acestor resurse, a precizat Dacian Cioloş:
„Strategia respectivă care prevede obiective mari şi nişte măsuri prioritare va trebui acum defalcată în măsura prioritară. Ce fel de măsuri Guvernul vrea să finanţeze – subvenţii directe către agricultori, investiţii productive, investiţii în utilaje, promovarea produselor. Sigur că pe urmă vom discuta, Guvernul va trebui să justifice de ce a ales să concentreze întru-un domeniu sau altul.”

Dacian Cioloş a precizat că fondurile europene vor fi sistate, dacă vor apărea abateri la gestionarea acestora. Comisarul european pentru agricultură urmează să se întâlnească mâine cu asociaţiile de agricultori, dar şi cu başcanul autonomiei găgăuze, pentru a explica beneficiile, dar şi paşii de urmat după ce Moldova va semna Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb.
Previous Next

XS
SM
MD
LG