Linkuri accesibilitate

Boarea de stabilitate care vine din Ucraina a mai potolit puțin elanul din pieptul separatiștilor transnistreni (Evenimentul zilei)


PCRM suferă de sindromul caracteristic partidelor totalitare (Vzglead)


„Alegerile din Ucraina și resetarea securității regionale”, este titlul editorialului semnat de Victor Ciobanu pe pagina electronică a „Ziarului Naţional”. „Prioritățile anunțate de Petro Poroșenko imediat după alegeri sunt clare vizita în regiunile de est și continuarea cursului de integrare europeană. În pofida zvonurilor lansate și la noi, Ucraina merge înainte. (...) Aceasta va semna Acordul de Asociere (partea economică) alături de R. Moldova și Georgia pe 27 iunie”, scrie Victor Ciobanu. Declarația recentă a liderului PLDM, Vlad Filat, despre o activizare a colaborării cu NATO, este văzută de Victor Ciobanu drept o acţiune sincronizată a celor trei țări pentru asigurarea securității regionale.

„Evenimentul Zilei” publică, sub semnătura lui Vasile Dosca, un editorial în care se arată că „boarea de stabilitate care vine din Ucraina a mai potolit puțin elanul din pieptul separatiștilor transnistreni.”. Aceştia, crede autorul, „s-ar porni să meargă doar pe mâini, numai să fie parte a Rusiei, dar se vor ciocni cu capul de un gard numit granița cu Ucraina”. Autorul de la „Evenimentul Zilei” speră ca europenii nu vor uita de Ucraina, deoarece, până la ucraineni, aceștia trec și prin Moldova, fapt ce e văzut ca un mare atu pentru moldoveni.

Mitrofan Soloviov semnează un articol publicat pe portalul Vzglead în care face trimitere la surse din cadrul PCRM potrivit cărora sâmbătă, 31 mai, la ședința Executivului Politic al CC, urmează să fie luată o decizie în privința lui Mark Tkaciuk. Între altele, autorul scrie că motivul pentru care va fi organizată şedinţa demonstrează faptul că liderii PCRM „suferă de sindromul caracteristic partidelor totalitare”.

Portalul ABC News relatează despre criticile la adresa liderului PCRM, Vladimir Voronin, aduse de Dmitri Loskutov, consilierul vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Acesta l-a atacat pe liderul comuniştilor moldoveni după ce el a cerut Rusiei să renunţe la sancţiunile împotriva Republicii Moldova. „Voronin a spus că Rusia duce o politică incorectă împotriva Moldovei, am însă impresia că anume el duce o campanie electorală incorectă”, a scris Loskutov pe una din reţelele de socializare. Sursa reaminteşte că recent Partidul Comuniştilor a fost ţinta unor critici venite din partea unor experţi de la Moscova. Comuniştii au fost criticaţi pentru „iniţiativele populiste cu tentă electorală” şi pentru „nerespectarea promisiunilor” făcute înainte de a ajunge la putere, în 2001. Liderul PCRM a venit cu următoarea replică la o emisiune de la postul de televiziune Noroc TV, preluată de „abcnews.md”: „Nu trebuie să faceţi speculaţii. Asta e ca şi cum ai spune că actuala putere de la Chişinău ar fi susţinută de întreg poporul. Doamne fereşte”.

„Ne asociem la UE cu restanţe la Mediu” – titrează „Adevărul”. Victoria Dodon aminteşte că peste o lună Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, care conţine şi un capitol legat de mediul înconjurător. Până la acest moment, Ministerul Mediului a îndeplinit doar 70% din angajamentele asumate până la semnarea Acordului de Asociere, fapt pentru care ministrul Gheorghe Şalaru a fost criticat de mai multe ori de premierul Iurie Leancă. Demnitarul se scuză că nu are suficienţi specialişti, scrie jurnalista. Citat de „Adevărul”, Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, afirmă că „nicio ţară mai dezvoltată ca noi, precum Cehia, Polonia, România, nu a putut implementa vreo strategie de mediu fără un ajutor masiv din partea UE“, or europenii „ne dau foarte uşor bani pentru mediu, fiindcă la ei protecţia naturii e în capul mesei“. „UE ne-a alocat miliarde de lei în acest sens şi fără aceşti bani, care să fie atent monitorizaţi, toate strategiile sunt în sala de reanimare. Nu e vorba de un ajutor uşurel, dar de unul masiv“, susţine specialistul.

Ion Preaşca scrie în cotidianul „Adevărul” că Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, a câştigat la Curtea de Apel un litigiu din august 2013, când s-a plâns că Ministerul Justiţiei nu a asigurat executarea deciziei definitive a Judecătoriei sectorului Râşcani din ianuarie 2008, prin care compania Gas Natural Fenosa a fost obligată să reamplaseze postul de transformatoare de lângă casa sa. Astfel, la începutul lunii mai, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel depusă de Ministerul Justiţiei în procesul intentat de Anatolie Donciu şi a lăsat în vigoare hotărârea instanţei de fond, unde a cerut daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Victor Moşneag scrie în „Ziarul de Gardă” despre afacerile și legăturile proaspătului președinte al Ucrainei cu Republica Moldova. Potrivit autorului, Petro Poroșenko a avut, oficial, mai multe afaceri la Chişinău. „Urmele acestuia se mai păstrează și acum la Casa de Comerț „Gemeni” din Chişinău, sau la Fabrica „Bucuria”. Unele firme, administrate de cetățeni ucraineni, care par să aibă legături cu proaspătul președinte ucrainean, își au sediul în incinta magazinului „Gemeni” sau a fabricii „Bucuria””, notează autorul.

XS
SM
MD
LG