Linkuri accesibilitate

Liderii majorității parlamentare condamnă altercațiile de la Comrat


Dar majoritatea parlamentară respinge inițiativa comunistă de constituire a unei comisii parlamentare pentru anchetarea incidentului din Adunarea Populară a Găgăuziei.



În Parlamentul de la Chișinău democrații și comuniștii s-au acuzat astăzi reciproc că ar fi de vină pentru tensionarea situației politice din Autonomia găgăuză, în al cărei legislativ a avut loc marți o bătaie. Astăzi comuniștii au cerut în parlament audierea oficialilor de cel mai înalt rang din republică în legătură cu situația de la Comrat, dar deputații puterii, majoritari, au respins propunerea.

Pe lângă audierea premierului, a ministrului de interne, a procurorului general şi a directorului SIS, opoziţia comunistă a cerut şi crearea unei comisii parlamentare speciale pentru a identifica persoanele care au provocat bătaia de, marţi, între membrii legislativului de la Comrat. Propunerea comuniştilor nu a fost susţinută de partidele care alcătuiesc majoritatea parlamentară, liderii cărora, însă, au condamnat la unison altercaţiile din Adunarea Populară din Găgăuzia.

Chiar în lipsa unei investigaţii valabile, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a acuzat democraţii de tensionarea situaţiei politice din Autonomia găgăuză, iar pe liberal democraţi i-a acuzat de complicitate pentru că Internele nu ar dori sa investigheze acest caz:

„Ceea ce s-a produs la şedinţa Adunării Populare de la Comrat a fost organizat şi regizat de conducerea PD. Neînţelegerile au început încă după alegerile din Autonomia găgăuză. PD prin fraudă şi contrar voinţei poporului din Găgăuzia a format o majoritate pe care ulterior a pierdut-o. Iar acum democraţii au mers să clarifice situaţia. Iar refuzul MAI, al PLDM, de a interveni pentru a stopa altercaţiile din legislativul găgăuz şi refuzul de a investiga acum ce s-a întâmplat trezeşte îngrijorări.”

Liderul fracţiunii democrate Dumitru Diacov a acuzat la rândul său comuniştii că au început să se pregătească de campania electorală pe fundalul căruia şi au apărut aceste tensiuni politice în autonomia găgăuză: „Competiţia nu numai parlamentară, dar şi competiţia care urmează pentru alegerea başcanului au introdus această tensiune locală. Ştim foarte bine că unii din deputaţii de la Comrat au fost într-un partid, alţii au fost foarte mari prieteni. Acum ei se divizează în tabere care se pregătesc pentru campania electorală. Şi unii colegi comunişti care se pregătesc să participe acolo la alegeri tot sunt cu gândul la luptele politice.”

Liderul democraţilor Marian Lupu a insistat şi asupra unei declaraţii de condamnare a separatismului.

Şi liderul fracţiunii liberal-democrate Valeriu Streleţ a acuzat comuniştii că s-ar face responsabili de destabilizarea situaţiei politice de la Comrat, începând de la susţinerea aţa ziselor referendumuri din februarie în Autonomie: „Înţelegem că obiectivul este de a culege dividende politice cu orice preţ, chiar şi cu preţul destabilizării în continuare a situaţiei, de a face show de la tribuna parlamentului. din care motive noi nu am susţinut propunerea de a organiza audieri în plenul Parlamentului, dar vom urmări cu mare atenţie ca organele de drept să-şi facă datoria sa ca să investigheze această situaţie, iar vinovaţii să fie sancţionaţi.”

Şi în interiorul Autonomiei găgăuze reprezentanţii partidelor se acuză reciproc că ar fi provocat bătaia care s-a iscat când fracţiunea PD a cerut demisia spicherului Dmitri Constantinov şi a başcanului Mihail Formuzal acuzându-i de separatism. La rândul său, başcanul şi spicherul, despre care se spune că ar fi susţinuţi de comunişti, acuză PD. Iar preşedintele raionului Comrat, Ivan Sarî, a anunţat astăzi că părăseşte PLDM, care în opinia sa, ar sta în spatele destabilizării situaţiei politice din autonomie.

După altercaţiile de marţi dintre participanţii la şedinţa adunării populare din autonomia găgăuză, unde spicherul Constantinov şi başcanul Formuzal ar fi fost agresaţi fizic, Inspectoratul General de Poliţie a deschis un dosar penal cercetând actul de huliganism.

Mai mulţi experţi constată că la baza neînţelegerile în legislativul de la Comrat ar sta o rivalitate mai veche între democraţi şi reprezentanţii partidului condus de başcanul Formuzal, rivalitate care s-a accentuat urmare a schimbării recente a coraportului de forţe. Mai mulţi deputaţi democraţi, care constituiau majoritatea în Adunarea Populară, au fost excluşi din rândurile PD întrucât au participat la organizarea în luna februarie a aşa ziselor referendumuri privind vectorul de dezvoltare externă a Moldovei şi dreptul la autodeterminare a autonomiei găgăuze, plebiscite susţinute de başcanul şi spicherul autonomiei.

Başcanul Mihai Formuzal a declarat pentru o publicaţie turcă că Găgăuzia îşi va declara independenţa dacă Guvernul de la Chişinău va semna Acordul de Asociere cu UE. Spicherul Parlamentului, Igor Corman, a spus că este o declaraţie politică influenţată şi de recentele tensiuni din legislativul de la Comrat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG