Linkuri accesibilitate

Un nou campionat mondial de fotbal


Trofeul FIFA
Trofeul FIFA

Favoriţii se întrezăresc de pe acum: Brazilia, Olanda, Spania, Italia, Argentina, Germania.



Aşadar, începe, în Brazilia, un nou Campionat Mondial de Fotbal. Mărturisesc că e pentru prima dată cînd microbistul din mine aşteaptă cu un soi de indiferenţă turneul mondial. Şi nu neapărat acuzaţiile de corupţie aduse funcţionarilor FIFA mi-au temperat elanul endemic. Pur şi simplu, nu am mari aşteptări de la Campionatul brazilian.

Mi se pare că va fi o poveste destul de anostă şi previzibilă. E suficient să ne uităm la componenţa unor grupe ca să înţelegem imediat că intriga lipseşte cu desăvîrşire. Să luăm, bunăoară, grupa cu Chile, Australia, Olanda şi Spania. Pot Chile şi Australia să le devanseze pe finalistele Mondialului din 2010? Să fim serioşi! Iată şi o altă grupă: Honduras, Ecuador, Franţa, Elveţia. Şi aici totul e limpede. Franţa şi Elveţia nu vor avea mari probleme. La fel, într-o altă grupă, Germania şi Portugalia par mult mai puternice decît SUA şi Ghana.

Mulţi dintre microbiştii din spaţiul post-sovietic aşteaptă cu interes evoluţia Rusiei, considerată, alături de Belgia, favorită în raport cu Algeria şi Coreea de Sud. Însă la o privire mai atentă, Rusia ni se înfăţişează ca o echipă cu mari probleme. Şi nu doar pentru că l-a pierdut pe Şirokov, un fotbalist inventiv şi inspirat. Atacul Rusiei, care îl are ca vîrf de lance pe Kokorin, mi se pare molcuţ şi mai curînd simbolic. Rusia va avea nu doar un meci greu cu belgienii. Ea va avea nişte partide foarte grele cu Algeria şi Coreea de Sud. Cred că se va întîmpla povestea tristă din 2002, cînd aceeaşi Rusie nu a ieşit dintr-o grupă asemănătoare. Sper însă că de această dată microbiştii nu vor da foc maşinilor în Moscova.

Favoriţii se întrezăresc de pe acum: Brazilia, Olanda, Spania, Italia, Argentina, Germania. Şi cam atît. Nu cred că vor exista surprize la acest campionat. Şi mai e ceva. Am remarcat de la o vreme că un campionat european pare mai puternic decît unul mondial. Există meciuri în grupele campionatelor mondiale care nu sunt interesante pentru că diferenţa de valoare dintre echipe e imensă. E ca şi cum un leu s-ar lua la trîntă cu un iepure. La asta tot nu ar strica să se gîndească cei de la FIFA şi UEFA.
XS
SM
MD
LG