Străinii aflați la muncă în Federația Rusă, așa-numiții migranți, sînt obligați să treacă teste de limba rusă. Iar peste șase luni, cei care vor solicita permis de muncă vor trebui să aibă cunoștințe și mai bogate, cum veți afla din relatarea serviciului nostru central de știri, sintetizată de Mircea Țicudean.
Începând din ianuarie anul viitor, ca să fii zidar străin în Rusia nu va mai fi de ajuns să te pricepi la zidărie. Va trebui să treci și un examen de istorie și civism, pe lângă deja existentul test de limbă.
Oficialii ruși spun că noile exigențe, aprobate de președintele Vladimir Putin, fac parte din efortul de a legaliza și integra mai bine muncitorii străini, mai ales cei proveniți din Asia centrală. Dintre ei mulți lucrează în prezent în economia subterană.
Dmitri Viatkin, un deputat al Dumei de Stat din partidul de guvernământ Rusia Unită, a spus că a fi la curent cu civilizația și istoria rusă este un avantaj, că îi va ajuta pe migranți să știe care le sunt drepturile și să se apere de exploatare.
Noul examen, a mai spus deputatul rus, nu ar trebui văzut ca o formă de discriminare, ci dimpotrivă ca o formă de ajutor atât pentru străini cât și pentru ruși.
Dar Svetlana Gannușkina, șefa unei organizații rusești de apărare a migranților, a spus că noile prevederi sînt lipsite de sens atât din punct de vedere juridic, cât și practic. Gannușkina crede că acest nou obstacol birocratic va fi cel mult un nou prilej de corupere a autorităților. Ea spune că obținerea de documente de către străini este o mare industrie ilegală, unde se iau și se dau mite enorme, iar noile cerințe o vor ajuta să înflorească și mai mult.
Patru universități din Moscova și St. Petersburg – inclusiv Universitatea Prietenia între Popoare, din capitală, specializată în educarea studenților străini - au fost autorizate să organizeze noile teste în colaborare cu instituții de învățământ din toată țara.
Dar cu numai jumătate de an înainte de intrarea în vigoare a legii, nu este clar dacă universitățile sunt pregătite. Maria Finașina, directoarea uneia din școlile care vor găzdui teste spune că deocamdată nu a văzut nici un fel de manuale pentru testele de istorie și cunoștințe civice, dar se declară optimistă că până în ianuarie anul viitor lucrurile se vor limpezi.
Oficialități de la Universitatea Prietenia între Popoare au spus corespondenților Europei Libere că noile chestionare și manuale sunt în curs de elaborare și că vor distribuite curând școlilor abilitate din teritoriu.
Dar Andrei Petrov de la Societatea Istorică a Rusiei crede că la anul va avea loc doar un fel de proiect-pilot, pentru că este prea devreme ca o schimbare atât de majoră să fie pusă în practică definitiv și complet.
Jana Zainocikovskaia, expertă în migrație economică la Academia de Științe a Federației Ruse, a declarat Europei Libere că autoritățile ruse trebuie să găsească alte căi, mai eficiente, de a le explica străinilor care le sînt drepturile și obligațiile.
„Migranții trebuie informați despre legi și prevederi legale, lucruri pe care le află deocamdată doar prin viu grai de la cunoscuți”, a spus experta moscovită, adăugând că ea, una, nu crede că testele de cunoștințe civice vor avea vreun efect pozitiv prea mare.
Zainocikovskaia a mai spus că instruirea migranților în legătură cu legislația rusă ar trebui făcută în cooperare cu țările lor de origine.
Rusia a introdus testele de limbă pentru cei care solicită permis de muncă în noiembrie 2012. Ele cuprind un exercițiu de citire de 15 minute, un examen de conversație de 10 minute, un test de gramatică cu opțiuni de bifat și încă un test de scris documente simple, de pildă o cerere de muncă.
Cei care trec testul primesc un certificat valabil cinci ani, care costă cam echivalentul a 90 de dolari și poate fi folosit la solicitarea unui loc de muncă.
Serviciul rus al Migrației crede că în Rusia au intrat anul trecut cam 12,4 milioane de muncitori străini. Dar potrivit statisticilor oficiale, testul de limbă a fost trecut de numai 18.000 de migranți.
Maria Finașina, de la Centrul moscovit al Limbii și Culturii Ruse pentru Străini, spune că numai zece oameni au venit să dea testul de limbă în aprilie, iar în mai n-a venit nimeni.
Abdullo Davlatov, președintele societății tadjicilor din Rusia, crede că noile teste sunt o idee bună, dar cea mai importantă este cunoașterea limbii ruse.
„Când vii la muncă în Rusia trebuie să știi rusă”, spune Davlatov. El avertizează că printre etnicii ruși sunt sentimente de antipatie față de străini și că una din căile cele mai importante de a te feri de probleme și a-ți apăra drepturile ca străin este să înveți limba țării.
Davlatov a adăugat însă că testele pentru străini sunt un mare prilej de corupție: toată lumea știe că a cumpăra un certificat de test de limbă rusă costă cam 300 de dolari. Iar noile teste, de istorie și cultură civică, vor însemna alți bani dați mită, se teme tadjicul.