Linkuri accesibilitate

Aparenta acalmie înaintea asocierii la UE (contributors)


De ce protestează lumea împotriva gazelor de şist? (Adevărul, Hotnews)



Marian Voicu formulează pe site-ul contributors mai multe întrebări retorice privind aparenta acalmie care domnește în Republica Moldova, înaintea semnării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Articolul constată că ”moldovenii au pus şampania la rece, iar orchestra maestrului Botgros îmbracă hainele de sărbătoare”. În același timp, spune Voicu, ”Putin pare a fi uitat de peticul ăsta de pământ”. Așa să fie? Semnatarul articolului reamintește că, în cazul unei victorii a comuniștilor în alegerile parlamentare din toamnă, există riscul ca Acordul de Asociere să fie denunțat. Teren alunecos și pe subiectul Transnistria, despre care la Vilnius nu s-ar fi discutat mai deloc. ”Vor fi primiţi moldovenii în casa comună europeană cu o grenadă în buzunar? Greu de crezut”, spune Marian Voicu. Concluzia lui nu pare să crediteze o intrare în normalitate, prin reunificarea țării. Dimpotrivă: niciun politician moldovean nu îşi va asuma despărţirea de Transnistria, fiind conştient că asta ”ar însemna moartea sa politică şi un stigmat istoric”. Alternativa n-ar fi decât scenariul Moscovei, și anume ”o federaţie ucraineană şi una moldovenească, cu arhitectură variabilă. Dar asta va însemna îngheţarea în istorie a celor două state”(am citat). Ecuația ar fi încă și mai complicată dincolo de Prut. Vlad Plahotniuc, caracterizat drept ”personaj ambivalent”, ar avea potenţialul de a face şi desface alianţe. Deși românii îl cred loial statului român (partidul pe care-l conduce este partenerul tradiţional al PSD-ului), Plahotniuc poate fi ”cheia cu care comuniştii ar putea închide, pe dinăuntru, în decembrie, uşa Guvernului de la Chişinău”.

Cotidianul Adevărul sintetizează o analiză a Foreign Policy despre probabila implicare a Rusiei în protestele împotriva exploatării gazelor de șist în țări precum Bulgaria, România, Ucraina sau Lituania. Rusia ar finanța organizații nonguvernamentale, care au făcut și continuă să pună pe picioare campanii antigaze de șist. Cel mai spectaculos rezultat s-a înregistrat în Bulgaria, unde guvernul semnase un acord de exploatare cu compania americană Chevron, dar pe care l-a denunțat ulterior, pe fondul protestelor. Ce se vede cu ochiul liber în Bulgaria dar nu numai, este că ong-uri lipsite de mijloace devin peste noapte foarte înlesnite și reușesc să mobilizeze manifestații importante. Analiza rezumată de Adevărul admite că tehnologia de exploatare a gazelor de șist, deja îndeajuns demonizată în Statele Unite, comportă mai multe riscuri în Europa, din pricina densității mult mai mari a populației.

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la București, acordă un interviu site-ului Hotnews, în care primește și o întrebare despre gazele de șist. Sunt ele o soluție bună pentru România? Oficialul american răspunde diplomatic: Romania era văzută ca având un rol important in asigurarea unei mai bune securitati energetice a Europei încă înainte de criza din Ucraina, ceea ce s-ar realiza, desigur, și prin exploatarea unor surse alternative, neconvenționale. Dată fiind istoria sa, spune Duane Butcher, Romania trebuie să analizeze toate modalitățile de creștere a securității energetice.
XS
SM
MD
LG