Miniștrii de externe ai celor 28 de țări din NATO se reunesc pentru două zile la Bruxelles pentru a discuta printre altele situația din Ucraina și felul în care Kievul poate fi ajutat să-și consolideze și modernizeze forțele armate.
Afară de logistică și ajutor tehnic, accentul se va mai pune și pe pregătirea in domeniul informaticii și al ciberapărării. Nu se pune însă problema livrării de armament către Ucraina.
La fel, nu sunt semne că s-ar reuni deocamdată condițiile pentru a stabili un fond comun pentru Ucraina și nici la cât s-ar ridica un asemenea fond.
In privința relațiilor cu Rusia, de asemenea, nu se așteaptă nici o modificare a deciziei luate în luna aprilie de a întrerupe orice relație cu Moscova la nivelul cooperării în cadrul Consiliului Rusia-NATO.
Cei 28 de miniștri mai discută și stadiul pregătirii celor patru țări candidate la intrarea în NATO: Georgia, Bosnia, Muntenegru și Macedonia.
Se mai discută situația din Irak, care se situează în afara jurisdicției și ariei de influență NATO, precum și situația din Afganistan. NATO se va retrage din Afganistan la sfârșitul anului și ar putea să păstreze efective acolo chiar și după 2014. Nu este un secret că armata afgană nu e pregătită să facă față unei eventuale ofensive a talibanilor, însă până acum nu s-a putut ajunge la o înțelegere, întrucât președintele Hamid Karzai a refuzat sistematic să semneze un acord cu Statele Unite și cu NATO, acord care le-ar acorda trupelor străine practic imunitate în interiorul Afganistanului.
NATO așteaptă acum rezultatul alegerilor prezidențiale din Afganistan, pentru a repropune acordul noului președinte. Toate țările din NATO prezente în Afganistan își vor reduce masiv contingentele până la circa 10% din cele actuale, în cazul României însemnând o prezență de între 100-200 de militari.
In paralel, miniștrii Alianței se vor întâlni și cu noul lor omolog ucrainean Pavlo Klimkin, care luni se întâlnise deja cu cei mai mulți din ei în cadrul UE.