Linkuri accesibilitate

„Caravana europeană” a pornit prin satele Moldovei


„Cel mai mult la noi în ţară se lucrează cu auditoriul din oraşe. Noi vrem să mergem să discutăm cu oamenii din sate.”

Pe scena politică de la Chişinău febra asocierii la UE continuă. Guvernul a aprobat după numai o zi, sâmbătă, acordul semnat vineri la Bruxelles, iar liderii coaliţiei de guvernământ spun că vor ca înţelegerea să fie ratificată de parlament în câteva zile. Între timp, se pregăteşte startul unei noi campanii de convingere a cetăţenilor că integrarea europeană are multe avantaje.

În dimineaţa zilei de mâine, peste 50 de voluntari ai Mişcării Civice „Tinerii Moldovei” pornesc spre satele Republicii Moldova pentru a informa oamenii, spun ei, despre beneficiile apropierii de Uniunea Europeană. Tinerii îşi propun, pe parcursul lunii iulie, să ajungă în câteva sute de localităţi. În prima săptămână vor poposi satele de pe traseul Chişinău-Cahul, spune preşedintele organizaţiei, Dinu Plîngău:

„Nu e misiunea doar a autorităţilor să se ocupe de informarea populaţiei şi a societăţii civile. Cel mai mult la noi în ţară se lucrează cu auditoriul din oraşe, cei de la sate se lasă mai neglijați şi sunt mai uşor de a fi manipulaţi. Noi vrem să mergem să discutăm cu oamenii din sate. Genericul campaniei noastre este „Trai mai bun”, noi mergem în fiecare localitate nu doar să informăm oamenii, dar să facem şi câte o activitate bună, facem o donaţie de carte, cu donaţii pentru familii social-vulnerabile, mergem să ajutăm nişte bătrâni, să vopsim un gard, o cruce, să facem curăţenie la o mănăstire şi în acelaşi timp să discutăm cu oamenii ce vor ei de la stat, ce vrea statul de la ei.”

Cei peste 300 de voluntari ai Mişcării Civice „Tinerii Moldovei” s-au împărţit în şase echipe a câte 50 de oameni, care vor ajunge prin satele din raioanele Cahul, Ştefan Vodă, Ungheni, Briceni, Soroca şi Rezina. Printre tinerii care au ales să sacrifice o lună din vacanţa de vară pentru turul de informare prin ţară este şi studentul Vlad Bileţchi. L-am întrebat cu ce argumente va convinge un sătean eurosceptic că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este una benefică:

„Păi, întâi de toate, dacă credeţi că nu-i va merge mai bine Republicii Moldova fiind în Uniunea Europeană, o să vă prezentăm drept argumente situaţia ţărilor ce fac astăzi din Uniune şi, respectiv, PIB-ul, adică venitul pe cap de locuitor, care este la un nivel mult mai înalt. De asemenea, vom prezenta, evident, din punct de vedere economic şi financiar beneficiile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, întrucât vor apărea alocaţii mai mari pentru copii, alocaţii pentru hectarele de pământ pe care ţăranii noştri le prelucrează zi de zi în câmp. La fel, respectarea culturii, tradiţiilor minorităţilor etnice, diferite activităţi sociale de menire culturală, care la noi se cam marginalizează.”

Mâine, autocarul tinerilor va trece din localităţile raionului Ialoveni până la Hânceşti. Vor înnopta voluntarii în satul Ciuciuleni, Hânceşti. Viceprimara localităţii, Maria Nicolai, spune că nu a ezitat să găzduiască caravana, mai ales că despre beneficiile eurointegrării nu ştie doar din auzite, de-a lungul anilor vizitând mai multe capitale europene:

„Ce mi-a plăcut foarte mult în Europa este că oamenii sunt receptivi, sunt zâmbitori. E clar că nivelul de viaţă nu se compară, ce am văzut în oraşele din Uniunea Sovietică. Sunt şi acolo lucruri bune, însă nu le putem compara, Europa-i Europa. E dezvoltată din toate punctele de vedere şi ce aş vrea să împrumute moldovenii de la europeni e păstrarea patrimoniului pe care îl au: să nu aruncăm tot şi să introducem nou. Să păstrăm limba, cultura noastră, tradiţiile noastre. Eu cred că avem cu ce merge în Europa şi avem ce arăta, numai trebuie ne străduim să dezvoltăm lucrurile acestea şi să le păstrăm.”

Tinerii care pornesc în Caravana interacţiunii cu cetăţenii din localităţile rurale se declară neafiliați politic. Ei spun că au reuşit să-şi finanţeze campania, din cotizațiile celor peste o mie 500 de membri şi din donaţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG