Cum era de aşteptat, Partidul Comuniştilor a boicotat votul, parlamentarii au părăsit sala de şedinţă. Dar nu au votat împotrivă. Numai doi foşti membri PCRM, şi astăzi parlamentari, au votat pentru Acordul de Asociere: Marian Lupu şi Sergiu Sârbu. Departe de spiritul de unitate care domina Parlamentul în 2005, când toate partidele adoptau o declaraţie prin care se angajau să sprijine realizarea „obiectivelor integrării europene”. Detalii de la Liliana Barbăroșie.
Foştii preşedinţi moldoveni, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, au asistat la şedinţa de astăzi a legislativului, de rând cu actualul preşedinte Timofti, sprijinind asocierea la UE, în timp ce al treilea fost sef de stat, Vladimir Voronin, cel care a împărtăşit pe durata celui de-al doilea mandat al său opţiunea proeuropeana, a părăsit împreună cu deputaţii comunişti sala înainte de procedura de vot. Astfel opoziţia comunista a înţeles să îşi afişeze dezacordul cu documentul pe care îl consideră dezavantajos pentru Republica Moldova. Comportament care a fost taxat imediat de fostul comunist Igor Dodon, actualmente lider al stângii socialiste. Intr-o postare pe o reţea de socializare, el constata ca Voronin şi echipa sa ar fi jucat astfel la două capete – şi pe placul europenilor, dar şi pe placul Moscovei.
Dintre grupurile de deputaţi care au făcut parte altădată din partidul comuniştilor, grupul Mişin a boicotat şedinţa, iar facţiunea lui Dodon au votat împotriva acordului.
În debutul şedinţei speciale, preşedintele Nicolae Timofti a făcut un apel la capacitatea de conciliere a taberelor adverse din parlament:
„Am fi vrut ca acest acord, ce va aduce un progres evident Republicii Moldovei, să fi dat naştere la mai puţine adversităţi, dar sper că odată şi odată se va ajunge la un consens în societate asupra parcursului nostru european”. „Cetăţenii Moldovei merită să trăiască după alegerea lor, nu după scenarii scrise de alţii”, a mai spus preşedintele.
Premierul Iurie Leancă le-a vorbit deputaţilor despre beneficiile pe care le aşteaptă de la acordul de asociere, referindu-se şi la câteva priorităţi imediate, care ar fi la părerea sa pregătirea economiei pentru liberalizarea comercială şi o luptă mai fermă cu corupţia:
„Sa ne felicitam reciproc pentru aceasta realizare. Integrarea europeana ne va asigura un viitor stabil si prosper. Vom prelua legislaţia europeană şi ne vom integra în cea mai mare piaţă a lumii. Am obţinut un bilet în viitor. De noi depinde daca devine realitate.”
În privinţa aşteptatei reacţii a Federaţiei Ruse, care nu ascunde că este tentată să pedepsească Moldova pentru decizia de a se apropia de UE, nu de Uniunea Vamală constituită de Moscova, premierul a spus:
„Toate prevederile acordului de asociere corespund înţelegerilor pe care le avem cu CSI. Nimic în acest acord nu aduce atingere nici statutului de neutralitate. Doar că devenim mai previzibili, mai stabili, mai prosperi.”
Despre aspiraţia de aderare propriu-zisă la UE, Iurie Leancă a spus:
„Punctul final este totuşi aderarea la UE. Vom depune neapărat şi o cerere de aderare.”
În cuvântarea sa liderul comunist Vladimir Voronin a criticat aspru acordul numind semnarea lui la 27 iunie o „trădare” a intereselor naționale ale țării. Declaraţii respinse de către liderii majorităţii parlamentare, care au spus că speranţa lor este că, pe măsura realizării acordului, simpatizanţii comuniştilor vor şti să preţuiască şi ei beneficiile.
Celălalt oponent vehement al acordului, grupul socialiştilor, s-a declarat convins că majoritatea proeuropeană va pierde în curând puterea, iar documentul va fi denunţat după alegerile din toamnă.
„Acest acord poate fi denunţat şi va fi denunţat”, a declarat Igor Dodon reluând tonul patetic din spoturile sale publicitare date la posturile tv.
După un vot nominal, în timpul căruia fiecare deputat a trecut pe la microfon ca să-şi facă publică opţiunea, majoritarii au ieşit în faţa cetăţenilor invitaţi de partidele proeuropene să participe la un miting de sprijin a asocierii. Iată ce ne-au spus câţiva dintre participanţi după ce şi-au ascultat liderii:
„Chiar dacă au fost nişte discursuri electorale, nu contează. Contează ideea: trebuie să fim în UE, nu în Rusia. E important că s-au unit acum pentru o cauză comună. Am copil în Spania, am fost la el, au şi ei lipsuri, dar cele de la noi sunt catastrofale pe lângă ale lor. Doar să nu vină cumva comuniştii după alegeri. E catastrofă dacă vin.”
„În primul rând trebuie să lucrăm bine ca europenii. Să avem o disciplină ca la ei. Nu se poate să vrem să lucrăm ca ruşii, da să trăim ca nemţii.”
Deşi nu mai participă de un an la guvernare, liberalii din grupul lui Mihai Ghimpu au sprijinit şi ei acordul, pe care îl consideră în primul rând un punct culminant în desprinderea Moldovei de spaţiul rusesc. Si deputatul Mihai Godea care de câţiva ani nu mai face parte din grupul liberal-democraţilor, si-a dat votul pentru ratificarea acordului pe care l-a calificat drept un gest de înfăptuire a poruncilor testamentare ale lui Stefan cel Mare.