Linkuri accesibilitate

Înţelegerea de la Berlin – încă un armistiţiu pus sub control OSCE


Ucraina, harta situației în zona operațiunii antiteroriste, 2 iulie 2014.
Ucraina, harta situației în zona operațiunii antiteroriste, 2 iulie 2014.

În timp ce diplomațiile occidentale propun noi soluții de pace, în estul Ucrainei continuă luptele

Miniştrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, reuniţi miercuri la Berlin, au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri care să ducă la reactivarea armistiţiului în estul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko anunţase luni că nu mai prelungeşte armistiţiul unilateral de 10 zile, de oare ce nu a dus la aplicarea acordului de pace în 15 puncte pe care-l propusese. Între timp, luptele în estul Ucrainei s-au intensificat.

Miniştrii de externe reuniuni la Berlin au decis între altele ca cel târziu pe 5 iulie să fie reluate negocierile privind instituirea unui armistiţiu, monitorizat de OSCE. Se mai cere eliberarea tuturor ostatecilor şi reinstaurarea controlului trupelor de grăniceri la toate punctele de trecere ale frontierei ruso-ucrainene. A fost salutat şi faptul că Rusia va permite grănicerilor ucraineni să intre pe teritoriul ţării pentru a controla punctele de frontieră Gukov şi Donetşk. După intrarea în vigoare a armistiţiului.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a salutat înţelegerea drept un pas important în direcţia bună dar a atras ateţia că nu este o „formulă magică ce va rezolva totul peste noapte”.

La Kiev, preşedintele parlamentului Oleksander Turcinov a anunţat că forțele guvernamentale îşi continuă ofensiva militară împotriva separatiștilor pro-ruși din estul ţării: „forțele armate și Garda Națională își continuă ofensiva împotriva teroriștilor și criminalilor... cu rezultate”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a precizat că armata a lansat peste 100 de atacuri şi a pierdut patru militari.

În regiunea Lugansk au murit cel puţin nouă civili iar separatiştii susţin că armata a bombardat satul Luganska.

Autorităţile ucrainene dar şi guvernele occidentale susţin că peste graniţă continuă să vină, din Rusia, echipament militar pentru separatiştii, afirmaţii respinse categoric de Moscova.

La Berlin s-a aflat şi secretarul general NATO Andress Fogh Rasmussen, care după o întrevedere separată cu cancelarul Angela Merkel a acuzat din nou Rusia că „prin acţiunile din Ucraina, ameninţă pacea şi securitatea instaurate după căderea Zidului de la Berlin”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG