Linkuri accesibilitate

O clară și grosolană manipulare a informației împotriva Monicăi Macovei („22”)


„Băsismul este, de fapt, expresia unei normalități constituționale” (contributors.ro).

Presa din România este interesata mai ales de ceea ce înseamnă „băsismul” sau, cu alte cuvinte, moştenirea pe care o va lăsa presșdintele din România.

Aflat sub anchetă și în așteptarea unui verdict definitiv într-un mare dosar de corupție, politicianul conservator Dan Voiculescu aruncă pe piață ideea că europarlamentarul Monica Macovei ar fi închis ochii, în 1990, când au fost arestați de pe stradă presupuși participanți la mineriade. În revista 22, Otilia Nuțu demontează ceea ce consideră că este o clară și grosolană manipulare: a fost exact pe dos. Monica Macovei i-a anchetat, în calitate de procuror, tocmai pe cei care au arestat, în mod ilegal, şi au bătut oameni nevinovaţi în timpul mineriadei. Dosarul i-a fost luat ulterior de către superiorii săi. Ca urmare a presiunilor, Monica Macovei a ieșit din Procuratură și a devenit avocat pentru drepturile omului. Otilia Nuțu explică și de ce a lansat acum patronul trustului media Intact (adică Antenele) această intoxicare: arhivele ziarelor care au scris în anii '90 despre dosarul mineriadelor sunt consultabile numai în print. Abia mai târziu presa a devenit recuperabilă oricând și în variantă electronică. Condiții excelente deci ca să propagi defăimări. Drept argument suplimentar, comentatoarea de la 22 reamintește că adevărul despre rolul salutar al Monicăi Macovei în anchetele legate de mineriade a fost deja publicat în cartea „Moștenitorii Securității”, a istoricului Marius Oprea, care, adaugă Otilia Nuțu, numai de „băsism” nu poate fi suspectat.

Site-ul contributors.ro reia un comentariu semnat „cetățean”. Este vorba de comentatorul platformei politeia, care încearcă să definească fenomenul „băsist”. Cuvântul este adesea folosit cu sens peiorativ de reprezentanții actualei puteri, dar „cetățean” consideră că el trebuie neapărat scos din ghearele acestora și asumat de societatea civilă din România, care a înțeles, în bună parte, cum trebuie rezumat prezidențiatul lui Traian Băsescu: drept funcționarea independentă de politic a instituțiilor statului și egalitatea cetățenilor în fața legii”. „Ori de câte ori o instituție funcționează bine în această țară și niste politicieni veroși sunt aduși în fața Justiției, Băsescu și „băsismul” sunt de vină!”. În opinia comentatorului reluat de contributors.ro, „băsismul este, de fapt, expresia unei normalități constituționale.

Andreea Pora își pune în revista 22 întrebarea cine preia programul președintelui, după ce acesta își va încheia la toamnă cel de-al doilea mandat. Dacă e vorba de președinta Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, cea pe care Traian Băsescu a susținut-o și încă o susține, Pora crede că va fi un dezastru. Aproape toți intelectualii care l-au sprijinit pe președinte în bătălia împotriva corupției și pentru statul de drept au părăsit PMP delimitându-se de Elena Udrea. Pora se miră că aceștia descoperă abia acum cât de „toxică” este, cât de mare este „potențialul ei distrugător”. Elena Udrea „golește de conținut proiectul Băsescu „mai repede și mai metodic decât o pot face vreodată Ponta și ai lui”.

Și Ioana Ene, de la ziare.com e de aceeași părere. În plus, ea găsește că președintele Traian Băsescu este de vină că lucrurile stau cum stau. El, și nu Elena Udrea, i-ar fi dezamăgit pe cei are părăsesc acum PMP. Din „marele proiect prezidențial”, care a fost Mișcarea Populară, a dispărut, odată cu acești politicieni-intelectuali, exact partea reformatoare.

XS
SM
MD
LG