Armata ucraineana a anuntat ca cel putin șase soldati ucraineni au fost omoriţi astazi in noile ciocniri cu forţele pro-ruse din apropiere de graniţa cu Rusia si alti13 au fost răniţi. Se relateaza ca in atacurile de aviatie din aceasta dimineata de la Snijne, pentru care Kievul acuza Rusia, cel putin patru civili au fost omoriti. Localitatea este situata la 20 de km distanta de granita cu Rusia.
Vladislav Selezniov, purtatorul de cuvint al actiunii numite de Kiev „anti-terorista” spune, citat de agentia Reuter, că in cursul nopţii luptatorii rebeli au atacat mai multe puncte de control militare din regiune.
Ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier a declarat că Grupul de contact ar putea sa aiba astazi o video conferinţă cu separatistii si ca ar putea sa aiba loc si intrevederi fata in fata. Din grupul de contact fac parte Rusia, Ucraina si OSCE. Pe de alta parte, Moscova i-a invitat pe ataşaţii militari ai ambasadelor din Rusia să viziteze localitatea Doneţk, din Rusia, care ar fi fost duminica ţinta unui atac ucrainean, dupa cum considera autoriţile ruse. Ucraina neaga că ar fi intreprins acest atac, in urma căruia un civil a fost omorit, iar Rusia a anunţat că va da „o riposta pe masura”.
Statele Unite au acuzat Rusia că le furnizează separatistilor din estul Ucrainei armament greu inclusiv tancuri. Departamentul de stat de la Washington a dat publicitatii ieri o foaie de informatii in care se arata ca Statele Unite „nu au nici o dovada că a încetat sprijinul rusesc pentru separatişti ci, dimpotrivă, că le furnizeaza armament greu, echiopament militar si sprijin financiar şi ca le permite militantilor intrarea liberă in Ucraina. Potrivit documentului Departamentului de Stat, Moscova continua să adune echipamente militare pe care nu le mai foloserste armata rusa, intr-o locaţie din sud estul Rusiei.
„Suntem ingrijorati că aceste echipamente militare ar putea fi transferate separatistilor şi suntem convinşi că Rusia le-a furnizat deja tancuri si lansatoare de rachete de la acest depozit”, se arata in documentul Departamentului de Stat.
Pe de alta parte, relatiile dintre Rusia si Statele Unite continua să se tensioneze si nu numai din cauza evolutiilor din Ucraina. Ministerul rus de externe a protestat astazi official fata de arestarea in Statele Unite a lui Roman Seleznev, un cetăţean rus acuzat de o masiva frauda cibernetica. Moscova acuza Washingtonul că l-ar fi răpit pe hackerul cu cetăţenie rusă şi care este fiul unui deputat din Duma de stat de la Moscova. Statele Unite l-au arestat pe Roman Seleznev la aeroportul din Maldive săptamina trecuta sub acuzatia de frauda cibernetică. Departamentul de stat american neaga acuzatiile de „răpire” şi spune ca hackerul rus a fost pus sub acuzare de catre statul Washington din martie 2011 pentru frauda bancara, daune produse unui sitem de protejare a computerelor, furt de identitate şi obţinerea de infiormatii dintr-un computer protejat.