Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Economist”


Invitata serii este Natalia Ciuvaga de la săptămânalul „Economist”.

„Citeşte în numărul de miercuri al săptămânalului Economist de ce Proiectul Prima Casă nu se bucură de succes printre tinerii moldoveni.

Proiectul „Prima Casă” se confruntă cu un şir de probleme, mai ales pe piaţa primară, unde constructorii au depăşit de două ori termenele de dare în exploatare, fără să existe motive întemeiate pentru acest fapt. Mansardele au pierdut orice atractivitate pentru potenţialii cumpărători , iar creditele ipotecare oferite prin intermediul proiectului abia au ajuns la zece în 2013. Deşi edilul capitalei Dorin Chirtoacă aduce numai laude proiectului, dacă lucrurile vor continua în acelaşi ritm, proiectul riscă să devină o ruşine.

În aceeaşi ediţie, Economist publică un material despre impasul economic în care s-a pomenit Transnistria, sfâşiată între Est şi Vest.

Confruntarea dintre Rusia şi Occident, pe fondul crizei din Ucraina, riscă să trimită în recesiune şi regiunea din partea stângă a Nistrului şi asta deoarece infuziunile băneşti venite de la fratele mai mare şi fără de care stabilitatea economică a Transnistriei ar fi de neimaginat, dă semne că s-ar putea rări.

În pagina patru a ziarului nostru, reporterul Mariana Şalamac scrie despre reforma învăţământului profesional sau cum poate fi ancorat sistemul educaţional la necesităţile sectorului real.

În contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova resimte şi mai acut constrângerile pieţii muncii. Deşi are şanse mai mari de atragere a capitalului străin, unul dintre principalele impedimente este lipsa specialiştilor calificaţi în domeniile cerute de investitori. Astfel, de ceva timp a demarat un proces amplu de reformare a sistemului de învăţământ, inclusiv a celui vocaţional-tehnic. Despre cum este posibilă ancorarea sistemului educaţional la necesităţile sectorului real au discutat ieri, 15 iulie, invitaţii la o masă rotundă organizată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, IDIS Viitorul şi Asociaţia pentru Politică Externă (APE).”

XS
SM
MD
LG