Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi se acuză reciproc că ar fi provocat prăbuşirea avionului malaezian


La bordul avionului se aflau persoane cu cetăţenii din cel puţin 10 ţări.

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au promis să permită accesul anchetatorilor internaționali în locul unde s-a prăbușit zona prăbușirii Boeingului malaezian.

OSCE spune că experții săi care fac parte din echipele de monitorizare a situației din Ucraina urmau să ajungă până vineri seară la locul tragediei de joi.

Dar nu este limpede cât de relevante vor mai fi cercetările. Se relatează că separatiștii și localnicii au înlăturat părți ale avionului dezmembrat, alterând în fel și chip probele.

Boeingului companiei Malaysia Airlines pare să se fi dezmembrat în aer. Toți ce 298 de oameni aflați la bord și-au pierdut viața. Aeronava se afla în zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur, la mare altitudine, într-o zonă a spațiului aerian care rămânea deschisă pentru aviația comercială, în ciuda luptelor de la sol între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși.

Cele mai multe victime, 173, erau cetățeni ai Olandei. Premierul olandez, Mark Rutte a spus că țara sa este șocată.

„Mesajul guvernului este că dorim să cercetăm ce s-a întâmplat, să aflăm cine sunt făptașii. Aș vrea să-l citez pe omologul meu australian: dacă sunt implicați teroriști, dacă a existat intenție, dorim să se facă totul pentru a-i aduce pe cei implicați în instanță și pedepsi corespunzător. Dar mai întâi trebuie să ne asigurăm că cercetările pot avea loc pe cât de obiectiv și onest posibil”.

Printre pasagerii avionului se numărau aproximativ 100 de reprezentanți ai comunității științifice internaționale a cercetătorilor maladiei SIDA, care se îndreptau la un congres la Melbourne în Australia, inclusiv somități moartea cărora, scrie Reuters, îndepărtează speranțele găsirii unei soluții pentru tratarea maladiei.

În Ucraina, autoritățile și separatiștii pro-ruși se acuză reciproc de doborârea avionului cu o rachetă sol-aer.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko a spus încă de joi că a fost săvârșit un act de terorism.

Poroșenko afirmă că atacul „terorist” împotriva avionului este o provocare la adresa întregii lumi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Oficialități de la Kiev și din Statele Unite au sugerat că ar fi putut fi folosită o rachetă SA-17 lansată de sistemul Buk-M.

Serviciul secret ucrainean a dat publicității înregistrări audio în care presupuși comandanți militari separatiști discută despre cum ar fi adus din Rusia un transportator cu sistemul de lansare Buk-M, cu tot cu echipaj.

Armata ucraineană și armata Federației Ruse au sisteme de rachete Buk-M. Dar Kievul spune că forțele ucrainene din zona prăbușirii Boeingului nu sunt echipate cu asemenea lansatoare, pentru că nu au nevoie - separatiștii contra cărora luptă nu dispun de aviație.

Kievul mai atrage atenția că cu doar o zi mai devreme de tragedia de joi separatiștii pro-ruși ar fi doborât tot cu o rachetă sofisticată un avion de transport militar al forțelor ucrainene, care zbura tot la mare înălțime.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit în ședință pentru a lua în discuție tragedia din estul Ucrainei. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat că este alarmat de relatările „credibile și numeroase care sugerează că au fost folosite rachete sofisticate sol-aer”.

La Moscova, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu are de gând să preia de la separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei „cutiile negre” ale avionului malaezian doborât joi. Lavrov a vorbit la televiziunea rusă de stat după ce din din tabăra separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei au parvenit relatări contradictorii despre găsirea acestor cutii. Liderii separatiștilor au spus mai întâi că au găsit mai multe. Dar apoi au negat că ar fi găsit vreunul din aceste aparate care înregistrează comunicațiile de la bord și pot ajuta la elucidarea celor întâmplate cu avionul.

Statele Unite au oferit sprijin la investigarea celor întâmplate. Casa Albă spune că președintele Barack Obama i-a transmis telefonic premierului olandez, Mark Rutte că Statele Unite sunt gata să ofere sprijin imediat pentru o investigație promptă, deplină, credibilă și nestingherită.

Premierul Australiei, care a pierdut 28 de concetățeni în tragedie, a sugerat, după discuții cu ambasadorul rus, că Moscova poate încerca să împiedice cercetările. Tony Abbott a cerut Moscovei cooperare deplină:

„Răspunsul inițial al ambasadorului rus a fost să dea vina pe Ucraina. Trebuie să spun că este un răspuns profund, profund nesatisfăcător. Știm cu toții că în Ucraina există probleme și mai știm cine se face vinovat în mare măsură pentru acele probleme. Ideea că rușii pot spune că nu au nimic de a face cu asta pentru că s-a întâmplat în spațiul aerian al Ucrainei, nu rezistă nici unei critici”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG