O echipa de anchetatori internaționali este așteptată astăzi la Kiev de unde va încerca să ajungă la locul unde s-a prăbușit joi avionul malaezian de pasageri cu 298 de persoane la bord.
Ministrul malaezian al apărării a declara astăzi că în acest moment ţara sa nu vrea decât să se asigure că prăbuşirea avionului de pasageri va fi investigată serios, de o echipă internaţională. La o conferinţă de presă, ministrul malaezian al apărării s-a declarat îngrijorat de relatările că părţi din avion sau alte obiecte, care ar putea servi anchetei, ar fi îndepărtate de la locul accidentului. Ministrul malaezian al transportului pleacă la Kiev pentru a urmări desfăşurarea anchetei.
Între timp, la Kiev, guvernul a acuzat și el separatiştii pro-ruşi că ar încerca să distrugă dovezi de la locul accidentului „cu ajutorul Rusiei”. Într-o declaraţie oficială se afirmă că „teroriştii, cu ajutorul Rusiei, încearcă să distrugă dovezile unei crime internaționale”. Tot guvernul de la Kiev a anunţat că separatiştii ar fi dus 38 de cadavre la Doneţk, informaţie care nu a putut fi confirmată din surse independente.
Vineri, la Casa Albă, președintele american Barack Obama a declarat pentru prima dată oficial că, potrivit indiciilor existente, avionul ar fi fost doborât de o rachetă, lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Avionul s-a prăbușit la est de Donețk, in apropiere de granița cu Rusia. Președintele american a declarat că rebelii au fost aprovizionați constant cu armament din Rusia, inclusiv cu arme anti-aeriene și a cerut o anchetă internațională a tragediei. El a făcut, de asemenea, apel la Rusia, separatiștii pro-ruși și Ucraina să declare o încetare imediată a focului.
Vineri, la New York, Consiliul de Securitate ONU s-a pronunțat pentru o ancheta internațională „serioasă,completă și independentă”, apelând la toate părțile implicate în conflictul din estul Ucrainei să permită desfășurarea investigației.
În pofida acestor apeluri, o echipă de observatori OSCE a fost împiedicată de separatiști să ancheteze la locul accidentului. OSCE a precizat că a trimis la locul unde se află resturile avionului o echipă de 30 de specialiști, imediat după ce separatiștii anunțaseră că vor permite accesul liber al anchetatorilor. Dar au fost întâmpinați cu ostilitate de persoane armate care se aflau la locul catastrofei.