Separatiștii din estul Ucrainei au permis unei echipe de inspectori a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa să viziteze locul
unde joi s-a prăbușit un avion malezian de pasageri, cu 298 de persoane la bord. Vineri, experții OSCE fuseseră împiedicați să inspecteze locul catastrofei. Un comandant al separatiștilor a declarat experților OSCE că „oamenii lui” nu s-au atins de rămășițele avionului și că nu au găsit cutiile negre (sistemul de înregistrare a datelor de zbor).
Potrivit BBC, care are corespondenți la fața locului, echipa OSCE nu are însă toată libertatea de mișcare. Purtătorul de cuvânt al OSCE, Michael Bociurkiw, este citat cu declarația că experții OSCE pot inspecta astăzi părți ale zonei unde sunt resturile avionului, pe care nu le putuseră vizita vineri. Dar separatiștii le limitează în continuare libertatea de mișcare.” Suntem civili, neînarmați, și nu suntem în poziția de a argumenta cu persoane cu arme grele”, a mai declarat Bociurkiw, citat de BBC.
O echipa de anchetă a companiei Malaysian Air a sosit la Kiev, unde sunt așteptați și experți de la Interpol și Europol.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național pentru Securitate din Ucraina, Andrei Lîsenko, a declarat că autoritățile de la Kiev nu au așa-numitele cutii negre ale avionului malaezian de pasageri prăbușit.
La o conferință de presă, astăzi la Kiev, Lisenko a precizat „confirmăm oficial că nu avem cutiile negre. Nu le avem pentru că separatișii refuză să predea ceva oficialităților ucrainene. Strâng și țin totul”.
Consiliul de Securitate ucrainean a informat astăzi și că o echipă a MInisterului pentru Situații de Urgență a reușit să viziteze circa 75% din zona de aproximativ 25 de kilometri pătrați, pe care sunt răspândite resturile avionului prăbușit. Echipa ar fi localizat 186 de cadavre. Guvernul de la Kiev i-a acuzat deja pe sepratiştii pro-ruşi că ar încerca să distrugă dovezi de la locul accidentuli „cu ajutorul Rusiei”. Într-o declaraţie oficială se afirmă „teroriştii, cu ajutorul Rusiei, încearcă să distrugă dovezile unei crime internaționale”. Guvernul de la Kiev a anunţat și că separatiştii ar fi dus 38 de cadavre la Doneţk, informaţie care nu a putut fi confirmată din surse independente.
Șeful Serviciilor de Informații a declarat că există indicii convingătoare” că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer BUK, lansată de o echipă de cetățeni ruși.
Astăzi, într-o discuție telefonică, Angela Merkel, cancelara Germaniei, și președintele rus Vladimir Putin au cerut o anchetă internațională, independentă, care să stabilească circumstanțele prăbușirii avionului. Același lucru a fost cerut, vineri, de președintele american Barack Obama și de Consiliul de Securite ONU reunit într-o ședință specială.