Linkuri accesibilitate

Cutiile negre ale avionului malaezian care s-a prăbușit în Ucraina sînt examinate în Marea Britanie


Analiza datelor ar putea stabili dacă avionul a fost doborât, dar nu și de către cine.

Miercuri au ajuns în Olanda, la Eindhoven, primele sicrie cu rămăşiţele unora din victimele catastrofei aeriene din estul Ucrainei. Cu o săptămână în urmă, la est de Doneţk s-a prăbuşit un avion de pasageri malaezian, cu 298 de persoane la bord. Se bănuieşte că avionul a fost doborât de o rachetă Buk lansată de un sistem rusesc de rachete sol-aer. De acest sistem dispun armatele rusă şi ucraineană, dar se speculează că şi separatiştii din estul Ucrainei ar fi putut avea un astfel de sistem, provenit din Rusia.

Cele 40 de sicrie aduse în Olanda la bordul a două avioane militare, au fost primite în cadrul unei ceremonii oficiale la care au participat premierul şi monarhii ţării. În Olanda a fost zi de doliu naţional.

Repatrierea cadavrelor ar trebui să se încheie pe 25 iulie. Identificarea lor, a declarat însă premierul olandez, ar putea dura săptămâni.

La ceremonia marcând plecarea avioanelor de la Harkov cu resturile victimelor, vicepremierul ucrainean Vladimir Groisman a declarat că „doborârea avionului a fost un act inuman de terorism”.

193 de victime, din cele 298, erau cetăţeni olandezi, iar astăzi în Olanda este zi de doliu naţional.

Într-un interviu pentru BBC, premierul auto-proclamatei „republici de la Doneţk”, Alexander Borodai a respins acuzaţiile că separatiştii ar fi neglijat cadavrele victimelor catastrofei aviatice. Din contra, a susţinut că separatişti au fost obligaţi să strângă singuri rămăşiţele umane, după ce nu ar fi primit nici un ajutor din partea comunităţii internaţionale.

Borodai, care este cetăţean rus, a respins informaţiile că separatiştii din estul Ucrainei ar fi înarmaţi de Rusia, precizând că armele pe care le au provin din bazele militare ucrainene pe care le-au ocupat. A respins şi speculaţiile că separatiştii ar fi avut un sistem Buk de lansare a rachetelor sol aer.

Pe de altă parte, un alt comandant al separatiştilor pro-ruşi, Alexandr Hodakovski, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru agenţia Reuter că are informaţii că separatiştii ar fi avut un sistem de lansare a rachetelor sol-aer Buk. Hodakovski afirmă că a auzit de existenţa acestui sistem „care venea de la Lugansk” în ziua când s-a prăbuşit avionul de pasageri. Dar crede că guvernul ucrainean este cel care poartă responsabilitatea, chiar dacă separatiştii aveau un astfel de sistem de lansatoare, pentru că i-ar fi provocat să-l utilizeze prin relansarea „ofensivei anti-teroriste” , provocând tragedia aeriană.

Cutiile negre ale avionului malaezian de pasageri sînt examinate acum în Marea Britanie. Experţii olandezi, care participă la anchetă, au declarat că cele două cutii nu au fost manipulate. „Sunt parţial lovite ca urmare a accidentului, dar partea care deţine datele zborului este intactă”, au mai declarat experţii Autorității Olandeze pentru Securitate Aeriană.

Analiza datelor ar putea stabili dacă avionul a fost doborât, dar nu și de către cine.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG