Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Virginia Dumitraş, reporter la platforma „E-sanatate.md”.

„Astăzi pe platforma E-sănătate citiți povestea unei tinere mămici care deși trebuia să beneficieze de servicii gratuite a fost nevoită să-i plătească bani în plic doctorului și moașei care au asistat la nașterea copilului ei, dar și infirmierei care a cerut bani, pentru că a spălat podeaua din salon. Ministerul Sănătății crede că problema poate fi soluționată simplu – prin controale și anchete anonime. Astfel, Instituția a semnat un ordin prin care obligă directorii de spitale să organizeze ședințe în cadrul cărora să atenționeze doctorii că nu trebuie să ia mită.

Mai mult, managerii de spitale vor fi cei care trebuie să organizeze vizite inopinate la locul de muncă al doctorilor și să organizeze chestionare anonime. Prin intermediul acestora ei trebuie să depisteze doctorii care nu se lasă de obiceiurile proaste. Managerilor nu le place ideea chestionarelor anonime și întârzie să o aplice.

În cadrul campaniei „Înțelege malpraxisul. Tot ce trebuie să conțină o lege” citiți despre Spitalul Municipal Nr. 1 pentru copii care este vizat în două cazuri de malpraxis și care ar urma să achite despăgubiri în valoare de 150 de mii de lei. În unul dintre cazuri este vorba despre o familie care acuză instituția că s-ar face vinovată de moartea copilei lor, care a decedat după ce a fost două luni în comă. În cel de-al doilea caz, o altă familie crede că micuțul lor a luat o infecție din spital și cer daune morale de 50 de mii de lei.

Tot astăzi aflați în ce stare sunt cele nouă persoane din orașul Leova care după ce au jucat la cumetrie au ajuns la spital cu intoxicații. Specialiștii de la sănătate publică sunt în așteptarea rezultatelor de laborator, dar medicii presupun că ar fi vorba despre o intoxicație alimentară din cauza mâncărurilor pregătite cu maioneză sau cu ou.

Sorina David scrie despre virusul HIV. Se știe că HIV nu provoacă decesul, ci doar slăbește imunitatea organismului în așa fel încât acesta nu poate lupta chiar și cu cele mai simple maladii. În Moldova, spre exemplu, principala cauză de deces a persoanelor cu virusul imunodeficienței umane este tuberculoza. Anual în țara noastră se înregistrează aproximativ 250 de persoane cu această co-infecție, dintre care 13 la sută mor prematur.”

XS
SM
MD
LG