Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chişinău”


Invitata serii este Rodica Mahu, redactor şef la „Jurnal de Chişinău”.

„La rubrica sa A-POLITICE, Mircea V. CIOBANU sugerează să i se dea o medalie şi lui Dmitri Medvedev. „Rusia, de facto, rupe relaţiile din interiorul CSI şi îşi declară independenţa faţă de noi. Prin războiul declanşat împotriva statelor din aceeaşi comunitate, iar acum prin introducerea taxelor vamale la mărfurile moldoveneşti, Rusia, în realitate, denunţă acordul de constituire a Comunităţii Statelor Independente. Sociologii au şi remarcat o schimbare de opinie a cetăţenilor moldoveni faţă de relaţia cu Rusia şi faţă de integrarea în UE. Avantajele ultimei sunt evidente. Decizia lui Dmitri Medvedev ne-a convins şi mai mult că trebuie să ne integrăm în Uniunea Europeană... cât e lucru cu cinste.”

„În măsura în care în lista celor decoraţi de preşedintele Timofti au intrat reprezentanţi ai secesioniştilor găgăuzi, de ce nu i-am da o medalie şi lui Dmitri Rogozin?”, se întreabă Mircea V. Ciobanu. „Or, violarea publică a statului (numită „Rusia iubeşte Moldova”) a sporit numărul aderenţilor la Uniunea Europeană. Acum i-a venit rândul lui Dmitri Medvedev să pună umărul la consolidarea independenţei noastre”.

„Excelenţă, ruşii nu se plâng!”, şi-a intitulat articolul Victoria Popa, care scrie că, deşi ambasadorul Rusiei în RM, Farid Muhametşin, critică autorităţile moldoveneşti pentru o politică antirusească din sfera educaţiei, managerii instituţiilor de învăţământ argumentează că în RM oricine vrea să înveţe ruseşte o poate face. „Primim actele de la toţi doritorii de a studia la medicină. Avem grupe cu predare în limba rusă şi cu predare în limba română”, ne informează secretarul responsabil de admitere la USMF „N. Testemiţanu”, Serghei Ciobanu. Grupe cu predare în limba rusă sunt numai până în anul IV de studii, în următorii doi ani, materia se studiază în limba română. Despre această decizie, luată încă acum 13 ani, candidaţii la admitere sunt informaţi când îşi depun dosarul la universitate.

Directorul Liceului Teoretic „N. Gogol” din Chişinău, Taisia Anikiev, spune că în acest an nu a auzit ca elevii liceelor ruseşti să nu fie primiţi la studii la facultăţile cu predare în limba română, dar că în anul trecut au fost cazuri, în special la UTM. Secretarul Comisiei de admitere la UTM, Sergiu Andronic, afirmă însă că nu cunoaşte asemenea cazuri. Potrivit lui, începând cu acest an, toţi doritorii de a studia la UTM depun cereri, indiferent de etnie şi limbă vorbită, în care specifică în ce limbă doresc să studieze. Toţi trec prin acelaşi concurs de admitere. După înmatriculare, în urma analizei solicitărilor ce vizează limba de instruire la Universitate a celor înmatriculaţi, grupele cu predare în altă limbă decât cea de stat sunt constituite când acestea numără 16 şi mai mulţi studenţi.

Svetlana Corobceanu scrie că mai mulţi săteni din Oxentea, Dubăsari, şi-au deschis uşile pentru turişti. Proiectul „Hai la Ţară!”, iniţiat de Alexei Guţaga, e convenabil pentru oamenii de la sate, care pe această cale au posibilitatea de a câştiga un ban. În total, vor fi conectate la reţea 250 de familii de pe ambele maluri ale Nistrului. Evenimentul are loc în cadrul unor proiecte de promovare a turismului rural finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.”

XS
SM
MD
LG