Linkuri accesibilitate

„Am certitudinea că autoproclamata republică nistreană e o entitate criminală şi teroristă” (Petru Bogatu/Ziarul Național)


„Băncile mari au investitori din Federația Rusă, dar aceștia nu dețin controlul” (interviu D. Draguțan/Ziarul Național).

În editorialul său din „Jurnal de Chişinău”, Mircea V. Ciobanu se întreabă de ce nu s-ar da câte o medalie şi lui Dmitri Medvedev sau Dmitri Rogozin, în măsura în care în lista celor decoraţi recent de preşedintele Timofti au intrat „reprezentanţi ai secesioniştilor găgăuzi”. În opinia editorialistului, anume premierul şi vicepremierul rus sunt „eroii involuntari” în operaţia de integrare europeană a Moldovei, dovadă fiind şi recenta decizie a lui Dmitri Medvedev prin care se introduc taxe vamale pentru unele mărfuri moldoveneşti,notează autorul. „Decizia lui Dmitri Medvedev ne-a convins şi mai mult că trebuie să ne integrăm în UE … cât e lucru cu cinste. Această decizie a aruncat, se pare, toate măştile şi a demonstrat până şi celor mai optimişti euroasiatici că vecinul de la răsărit îşi poate schimba părul, nu şi năravul” conchide autorul.

Tot în „Jurnal de Chişinău”, Victoria Popa îşi intitulează articolul „Excelenţă, ruşii nu se plâng!” adresându-se Ambasadorului Rus în Moldova, care recent a criticat autorităţile moldovene că ar îngrădi dreptul la educaţie etnicilor ruşi. „În timp ce Amdasadorul Farid Muhamedşin afirmă că „absolvenţii liceelor ruseşti nu sunt primiţi la studii la facultăţile cu predare în limba română”, managerii instituţiilor spun că dosarele sunt primite de la toţi candidaţii indiferent de etnie şi limba în care au absolvit liceul” scrie autoarea.

În NATO - pe furiş” îşi întitulează analiza Xenia Florea pe portalul informaţional Noi.md în care notează că la summit-ul NATO din această toamnă, la care a fost invitată şi Moldova, se planifică „stabilirea cadrului legal de atragere în aşa-zisul „spaţiu de securitate” a ţărilor, care formal nu sînt membre ale NATO sau nu pot deveni, cum sînt, spre exemplu, Moldova şi Ucraina”. Xenia Florea opinează că nici statutul de neutralitate al Moldovei, nici cel de nealiniere al Ucrainei nu reprezintă o piedică pentru NATO, cel puţin pentru a oferi acestor state statut de aliat non NATO.

Făcând referinţă la unii experţi autoarea scrie că pentru „sporirea capacităţii de reacţionare rapidă la orice ameninţare din Rusia”, se preconizează crearea unui coridor de transport Odesa-Reni-Giurgiuleşti-Ungheni. „Această rută va fi asigurată de sisteme de supraveghere, control şi de grupuri ale pazei militare NATO, acest coridor este necesar anume pentru redislocarea trupelor şi tehnicii militare din Odesa în Moldova” conchide autoarea.

Ziarul Naţional” publică pe pagina sa de internet un interviu cu Guvernatorul Băncii Naţionale. Dorin Draguţan a declarat că prognozele sale precum că leul se va aprecia faţă de dolar şi euro au fost date peste cap inclusiv de agravarea situaţiei economice din regiune, din Ucraina şi de restricţiile comerciale impuse de Rusia. Guvernatorul dă asigurări că situaţia de pe piaţa valutară a început să se stabilizeze, iar ritmul de creştere a preţurilor în următoarele luni se va micşora. Dorin Draguţan dezminte recenta declaraţie a fostului premier Ion Sturza, care spunea că 70 la sută din sistemul bancar este controlat de companii din Rusia. „Există doar o singură bancă de mărime mică ce este controlată indirect de acționari din Federația Rusă. Băncile mari au investitori din Federația Rusă, dar aceștia nu dețin controlul” a spus Draguţan recunoscând că totuşi există o serie de probleme legate de lipsa de transparență a acționarilor băncilor, inclusiv nedeclararea beneficiarului efectiv.

În editorialul său din „Ziarul Naţional”, Petru Bogatu îşi exprimă indignarea de felul în care ediţia de la Chişinău a gazetei moscovite „Komosomolskaia Pravda” i-a tălmăcit un recent comentariu despre embargoul rusesc. „Mă acuză de instigare la război. Nici mai mult, nici mai puţin. Eu de bună seamă am certitudinea că autoproclamata republică nistreană e o entitate criminală şi teroristă care trebuie să dispară de pe faţa pământului. Dar nu am chemat pe nimeni la război” notează editorialistul menţionând că nu are decât să-i compătimească pe ziariştii ruşi „Redacţia „Komsomolskaia Pravda”, cu tot cu filiala sa din R. Moldova, este şi ea o victimă. Marele ziar de altădată a fost redus la condiţia unui umil şurub din maşinăria putinistă de intoxicare a opiniei publice.”

XS
SM
MD
LG