Linkuri accesibilitate

Guvernul promite majorarea subvenţiilor în agricultură


Lan de floarea-soarelui lângă Bacioi
Lan de floarea-soarelui lângă Bacioi

Fondul subvenţiilor va creşte cu 5 milioane de euro, bani promişi de Comisia Europeană, numai că oricum nu va fi în măsură să acopere toate cererile fermierilor.

Pe fundalul restricțiilor comerciale rusești, ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a promis că fondul de subvenționare pentru agricultură va fi mărit inclusiv cu ajutorul Uniunii Europene. Detalii într-o relatare a Tamarei Grejdeanu.

Fondul subvenţiilor în agricultură va creşte cu 5 milioane de euro, bani promişi de Comisia Europeană. Numai că oricum nu va fi în măsură să acopere toate cererile fermierilor. În prezent solicitările depăşesc cu 6 la sută capacitatea fondului de subvenţionare, spune Petru Maleru, directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. Totuşi, nu toate cererile producătorilor întrunesc condiţiile necesare pentru a primi ajutorul şi, din acest motiv, adaugă Petru Maleru, deocamdată solicitările valabile sunt satisfăcute:

„Luând în considerare faptul că foarte multe sume sunt diminuate din motivul că sunt neeligibile, practic situaţia este sub control. Adică nivelul cererilor este mai mic decât nivelul disponibilităţilor financiare la moment. Aşteptăm în toamna anului curent, spre finele lunii septembrie să primim un supliment de cel puţin 100 de milioane de lei. A fost o şedinţă la nivel de prim-ministru cu toate asociaţiile de agricultori unde practic s-apus sarcina ministerului finanţelor, identificarea banilor respectivi şi trecerea lor în contul agenţiei de plăţi până la finele lunii septembrie.”

Petru Maleru mai spune că riscă să fie calificate drept neeligibile dosarele fermierilor care nu au actul de proprietate asupra terenurilor sau dovada arendării pe termen lung a pământurilor. Iar dacă au făcut investiţii, de exemplu în sisteme de irigare sau protecţie, acestea trebuie deja să funcţioneze atunci când fermierii depun dosarul la agenţie.

Interdicţiile impuse de Federaţia Rusă i-au silit pe mulţi producători să monteze linii de sortare a fructelor, necesare pentru a exporta spre alte pieţe. Astfel, în septembrie, crede Alexandru Slusari, preşedintele „UniAgroProtect” va creşte masiv numărul solicitărilor de subvenţii. La acestea adăugându-se şi dosarele fermierelor care vor reuşi să întoarcă creditele luate de la bănci. Alexandru Slusari susţine că dacă guvernul va găsi posibilităţi să dubleze sprijinul de 5 milioane de euro oferit de europeni, atunci cerinţele agricultorilor vor fi îndeplinite:

„Cinci milioane este mai bine decât nimic, dar în situaţia de criză în care noi ne aflăm guvernul trebuie să aibă capacităţi să identifice maximul resurselor financiare, astfel încât noi să depăşim această perioadă foarte dificilă. Eu aş vrea ca această sumă să fie dublată, să avem zece milioane de euro măcar, la cele 564 de milioane, şi atunci noi o să putem satisface cerinţele tuturor agricultorilor care au făcut investiţii în 2014.”

Şi ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, la fel constata că suma de subvenţionare este mică pe fundalul restricţiilor de export şi încă se mai caute resurse. Guvernul a dat asigurări că va compensa şi pierderile producătorilor şi a celor care procesează recolta de mere şi prune. Promisiunea se conţine într-un comunicat de presa difuzat de cabinetul de miniştri după întrevederea de ieri a premierului Iurie Leancă cu un grup de agricultori şi producători de conserve.

Alexandru Slusari spune că fermierii au un dialog continuu cu autorităţile şi încearcă să găsească soluţii treptat, întâi de toate pentru cei care nu pot pune recolta la păstrat:

„Noi ieri am discutat că să mergem pe etape. Acum cea mai arzătoare problemă ţine de pruna şi mărul de soiuri văratice. Această producţie nu poate fi păstrată şi în acest sens, acum, la prima etapă să alocăm compensaţii la producătorii care comercializează mărul de vară şi pruna de vară. Avem promisiunea guvernului, am discutat şi nişte cifre. Eu sper foarte mult că suma concretă va fi anunţată mâine la întâlnirea cu pomicultorii.

Mai mulţi manageri din industria de prelucrare a fructelor şi legumelor au anunţat la rândul lor că vor încerca să proceseze o cantitate cât mai mare din fructele disponibilizate urmare a interdicţiei de intrare pe piaţa rusă. Mai mulţi reprezentanţi ai fermierilor spun că din moment ce s-a ajuns la înţelegeri reale cu guvernul, protestul unor producători din nordul ţării nu este justificat. Ei spun că nu vor răspunde la solicitările producătorilor care acuză guvernul şi nu se vor alinia coloanei de unităţi tehnice care se îndreaptă spre Chişinău, unde urmează să fie organizat un protest. Ministrul Economiei Adrian Candu a acuzat doua partide de opoziţie ca ar încuraja protestele agricultorilor direcţionându-le nemulţumirea spre actuala guvernare. Candu i-a invitat pe liderii acestor formaţiuni să pună umărul la soluţionarea problemelor. În replica, liderul socialiştilor a spus că formaţiunea sa va pune în aplicare capacităţile după alegerile parlamentare, schimbând radical cursul de dezvoltare strategica a Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG