Bulgaria se numără printre țările europene cu cele mai mici pierderi directe de pe urma sancțiunilor Moscovei. Aceasta din cauza scăderii drastice, după căderea comunismului, a exportului în fosta URSS de legume, fructe, conserve, carne și produse din carne. Este vorbă acum de numai 10-12 milioane de euro pe an - valoarea produselor bulgarești ce fac parte din lista de sancțiuni.
Anul trecut exporturile bulgărești în Rusia au fost de numai 600 de milioane de euro - în primul rând medicamente, produse cosmetice, mașini și subansamble, vinuri. Exportul de mere în 2013 a fost de numai 130.000 iar cel de roșii – 120.000 euro.
După cum afirma Ognian Donev, președintele celei mai mare companii farmaceutice bulgare, Sofarma, exportul de medicamente în Rusia nu va fi afectat nici în cazul unui embargo comercial. Donev însă a adaugat că Rusia riscă să se întoarcă, din punct de vedere a consumului, la nivelul anilor 70.
Bulgaria ar putea fi lovită indirect de efectul mult mai grav de pe urmă sancțiunilor asupra altor țări europene. Va putea fi redusă finanțarea din fondurile structurale europene a unor proiecte de infrastructură.
Este aproape sigur că turismul bulgăresc va suferi pierderi. În ultimii ani rușii au revenit în stațiunile bulgare. Conflictul din Estul Ucrainei însă a blocat practic transportul de pasageri feroviar și auto. Un eventual embargo asupră legăturilor aeriene va avea un impact catastrofal asupră turismului.
Ramura construcțiilor va putea fi lovită de retragerea investitorilor ruși care au achiziționat după aderarea Bulgariei la Uniunea europeană în 2007 peste 350 000 case și apartamente de vacanță, luând locul britanicilor și irlandezilor.