Linkuri accesibilitate

Fostul senator român Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare...


...în cazul infracțiunilor comise ca participant la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA)

Dan Voiculescu are 68 de ani, iar averea lui se afla printre cele mai mari din România potrivit topurilor făcute de revistele Forbes și Capital. Ceea ce deține el și familia lui se încadrează între 125 și 650 de milioane de euro, potrivit diferitelor analize.

De vineri 8 august însă totul se va schimba, fiindcă odată cu sentința de condamnare a lui Voiculescu la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani i-a fost confiscată atât clădirea de unde transmit televiziunile sale, cât și așa-numitul bloc Grivco, sediul central al companiei sale, apartamentul personal aflat într-o zonă rezidențială și peste 1 milion de euro de la fiicele sale.

Fostul senator și șef al Partidului Conservator a primit pedeapsa maximă în cazul infracțiunilor comise ca participant la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). 3,6 hectare de teren și un hectar de clădiri în Băneasa, unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Bucureștiului, au fost cumpărare în 2003 de Dan Voiculescu la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real prin încălcarea mai multor legi. Într-una din aceste clădiri își au sediul și televiziunile lui Voiculescu. Dar cum clădirea aparține Institutului privatizat ilegal, ea se confiscă alături de alte bunuri.

Judecătorii au stabilit pe baza datelor din dosar că prejudiciul adus statului este de 60 de milioane de euro, iar pentru a fi recuperat Fiscul va pune sechestru pe averea lui Dan Voiculescu. Jurnaliștii de la Antena 3 au făcut apel la telespectatorii fideli să iasă în stradă, insinuînd că întregul proces ar fi avut ca miză închiderea Antenei 3, un post de televiziune care folosește mai mult propaganda, decât instrumentele jurnalistice.

Dan Voiculescu este fondatorul televiziunilor Antena 1, 2 și 3 și al companiei Grivco prin care a derulat o serie de afaceri cu statul. Voiculescu a fost racolat încă din studenție de Securitatea regimului comunist și dat o serie de note informative, inclusiv despre propria familie, semnate cu pseudonimul Felix. Mai târziu a condus o firma cipriotă Crescent subordontă Securitații, prin care se derulau operațiuni financiare profitabile.

9 ani a durat procesul în care procurorii anticorupție au găsit dovezile necesare pentru a demonstra că Dan Voiculescu s-a folosit de șefii Institutului de Cercetări Alimentare pentru a pune mâna pe clădiri și terenuri extrem de valoroase. Totul a început în 2003 după o sesizare făcută de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, instituție pe care mai apoi a încercat să și-o subordoneze plasându-și acolo oamenii de încredere. Și acum ministrul de resort este șeful partidului fondat de Dan Voiculescu și unul dintre fidelii săi, Daniel Constantin.

Deja purtătorul de cuvânt al socialiștilor, Dan Șova a spus că este vorba despre un proces politic, iar premierul Victor Ponta s-a îngijorat de soarta jurnaliștilor de la televiziunile lui Dan Voiculuescu, declarând că e „obligat” să facă tot ceea ce poate ca toți jurnaliștii de la Antenele 3 și 1, dar și ceilalți jurnaliști din România să-și poată desfășura activitatea. Nu e prea clar cum ar putea să-i ajute și dacă un eventual sprijin oferit de către stat presei private nu redeschide o breșă periculoasă.

Arestarea lui Dan Voiculescu după un proces lung și complicat de toate schemele prin care avocații mogulului au tras de timp demonstrează că magistrații români sunt nu doar independenți, dar și foarte puternici. În ultimii ani tot trustul lui Voiculescu a pus presiune pe procurorii anticorupție și pe judecătorii care dădeau sentințe grele în marile procese. Au fost disecați persoană cu persoană la Antena 3, ei și uneori și familiile lor. În final, însă, Dan Voiculescu a primit o pedeapsă dublă față de cea dată anul trecut de prima sentință de judecată.

Acum singura posibilitate de salvare pentru Dan Voiculescu și ceilalți corupți aflați la închisoare este Legea amnistiei, al cărei proiect se află în stand by la parlament, susținut mai ales de PSD, principalul partid de guvernământ din România și de Antena 3.

XS
SM
MD
LG