Începând cu 1 august curent fiecare din noi poate contribui la stoparea răspândirii infecţiei HIV şi la ajutorarea celor care sunt marginalizaţi din cauză că au această maladie. Este suficient să procurăm produse marcate cu roşu sau cu stichere cu însemnul unei buburuze din reţelele de magazine pentru haine, produse cosmetice sau serviciile unor reţele de restaurante şi hoteluri.
Buburuza roşie este mascota unei campanii inedite de colectare de fonduri lansată recent la Chişinău. Campania, intitulată sugestiv „Faptele bune au culoare” este iniţiată de un consorţiu de organizaţii neguvernamentale sub umbrela Iniţiativelor Pozitive în parteneriat cu mai mulţi agenţi economici, care vor dona 8 la sută din valoarea produselor lor în susţinerea persoanelor HIV pozitive şi pentru acţiunile de prevenire a infecţiei în rândul populaţiei.
Campania, care va dura un an, vine, în primul rând, să crească responsabilitatea socială în rândul populaţiei şi, în mod special, a oamenilor de business, spune preşedinta organizaţiei Iniţiative Pozitive, Rodica Iftodi.
Ea precizează că fondurile sunt colectate întrun cont special şi vor fi redirecţionate către soluţionarea cazurilor mai stringente: „Vor fi selectate cazuri mai deosebite sau situaţii extreme ale persoanelor HIV pozitive care au nevoie de intervenţii sau în cazul cărora lumea este mai puţin receptivă. Ştim foarte multe cazuri de dicriminare când li se refuză serviciile medicale sau li se ard casele pentru că sunt cu SIDA, ori a copiilor care sunt excluşi din învăţământ. Sperăm să obţinem suficiente fonduri ca să desfăşurăm campanii de informare, pentru că SIDA este o maladie care poate fi prevenită, dar pentru asta populaţia trebuie să fie informată”.
Până acum 14 agenţi economici au manifestat interes pentru a se antrena în campania „Faptele bune au culoare”. În reţeaua de farmacii Felicia, bunăoară, pot fi procurate medicamente şi produse cosmetice cu sticherele campaniei, iar la Salonul MolDeco pot fi găsite mai multe produse de artizanat cu aceleaşi însemne. Cetăţenii care vor să-şi manifeste implicarea lor socială pot contribui la colectarea de fonduri şi dacă optează să-şi bea cafeaua la Propaganda sau restaurantul Casa Albă, să-şi procure vestimentaţia la Salonul Cătălin Botezatu din Chişinău, ori să-şi facă coafura la saloanele Micuşa Stil.
Directoarea Salonului MolDeco, Stela Moldovanu, partener în campania „Faptele bune au culoare” nu a ezitat atunci când a auzit despre campanie şi crede că prin astfel de autoorganizare societatea poate face lucruri măreţe: „Foarte multă lume ezită să intre în acest gen de evenimente, în acest gen de acţiuni. Noi fiind interesaţi să putem aduce cât mai multă bucurie în jurul nostru, am zis DA din start, fără nicio ezitare”.
Rodica Ivtodi speră că în campania „Faptele bune au culoare” se vor antrena mai mulţi agenţi economici mari, dar şi politicieni, lideri de opinie, care să contribuie la promovarea mesejelor, la încurajarea atât a agenţilor economici, cât şi a consumatorilor, dar şi la informarea, în general, a populaţiei, întrucât numărul celor care contractează infecţia HIV este în creştere în Republica Moldova, dar şi în ţările din regiune Ucraina şi Rusia:
„Agenţii mari deocamdată ezită să se implice în campanie, dar sperăm să-şi convingem. Este important să ajungem şi la populaţia rurală, penru că de multe ori cei din sate nu cunosc că trebuie să-şi facă un test la SIDA, că pentru a evita boala trebuie să aibă un sex protejat, iar dacă este infectat, să ia tratamentul corespunzător ca să nu-i infecteze şi pe alţii. În sate se întâmplă invers, oamenii lucrează prin Rusia, Ucraina, vin de acolo infectaţi, nu-şi fac testele necesare, pentru că nu au informaţia adecvată, boala progresează, ei infectează şi pe alţii şi aşa avem cazuri noi în fiecare an. În campania pe care o desfăşurăm, odată cu procurarea produselor, consumatorii vor primi şi buclete cu informaţia despre HIV/SIDA şi astfel, sperăm să informăm cât mai multă populaţi din categoriile de risc. Tot ce trebuie să ştie e că nu trebuie să discrimineze”.
Campania ar putea lua amploare întrucât şi mai multe instituţii medicale sunt decise să se implice alături de organizatori pentru a contribui la schimbarea de atitudine în societate. Doctoriţa Silvia Stratulat de Centrul de Prevenire a Maladiei SIDA spune că acum este important ca oamenii să înţeleagă că nu există riscuri pentru sănătatea lor dacă comunică cu perfsoane infectate: „Schimbarea de atitudine faţă de persoana infectată este acum primordială. Oamenii trebue să cunoască cum nu se transmite maladia şi să înveţe să aibă atitudine normală faţă de persoanele cu HIV/ SIDA”.
Şi preşedinta Uniunii pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, Ala Iaţco, susţine că implicarea oamenilor de busines în colectarea de fonduri ar oferi mai multe şanse copiilor ai căror părinţi au HIVşi femeilor care deseori din cauza prejudecăţilor nu sunt acceptate la muncă:
„Avem cazuri de discriminare a persoanelor cu HIV la Bălţi. O mamă cu doi copii gemeni i-a aranjat la grădiniţă, ca să se angajeze la muncă, ca să-şi poată întreţine familia. Peste două săptămâni a trebuit să-i ia de la grădiniţă. Şefa grădiniţei a chemet-o şi i-a zis că părinţii copiilor din grupa în care erau şi copiii ei nu vor ca odraslele lor să fie în aceeaşi grupă cu copii bolnavi de SIDA. Copii însă erau perfect sănătoşi. Nimeni nu-şi mai punea întrebrea cine este infectat cu HIV. Din păcate, ne confruntăm cu atitudine ostilă a oamenilor faţă de cei care sunt infectaţi cu HIV.”
Statisticile medicale arată că în Republica Moldova trăiesc peste 16 000 persoane HIV pozitive, iar jumătate din ele nici nu știu că au acest virus. Acesta în timp ce tratamentul corespunzător salvează vieți și oferă copiilor o șanse reale să se nască fără HIV.