Linkuri accesibilitate

Liderii populişti şi libertăţile noastre (contributors)


Candidatul Victor Ponta şi discursului tip Antena 3 (22)

În Turcia, Ungaria și Rusia Erdogan, Orban şi Putin construiesc o arhitectură din care pluripartidismul, separația puterilor în stat și transparența par să fi fost excluse, scrie pe site-ul contributors Ioan Stanomir, comentând alegerea lui Regep Erdogan drept președinte al Turciei, pentru prima oară prin vot direct. Analiza vorbește despre societăți care capătă „aură de mistică democratică”, în care se practică o „relație mesianică între Conducător și popor”, în care identitățile istorice sunt manipulate și se recurge la argumente ce privesc „un trecut imperial”. Toate acestea nu au nimic în comun cu valorile euroatlantismului, și Stanomir reamintește că „statul nu este niciodată un salvator. Scopul guvernământului este acela de a permite dezvoltarea individuală autonomă a cetăţenilor. Dar statul, animat de voinţă populistă, poate deveni călăul libertăţilor noastre”.

Comentând în revista 22 încarcerarea patronului televiziunilor Antena 1 și Antena 3, Alexandru Gussi consideră că cei deja „spălați pe creier” de propaganda făcută prin acest trust media din România așa vor rămâne. Va fi un efect de remanență pe termen scurt, care va colora în mod specific apropiata campanie electorală pentru prezidențiale. Nu întâmplător, premierul social-democrat Victor Ponta a ieșit imediat după sentința în cazul Voiculescu cu o declarație cel puțin ciudată de sprijin pentru Antena 3. Această declarație l-ar arăta vulnerabil, crede Alexandru Gussi. Ponta a defilat alături de Dan Voiculescu, nu se va putea desprinde de imaginea lui, așa că practic nu are de ales: va defila cu el până la alegeri. E de așteptat deci o radicalizare a discursului tip Antena 3 la candidatul PSD Victor Ponta.

Dan Andronic semnează editorialul ziarului Evenimentul zilei și scrie că, după condamnarea lui Dan Voiculescu pentru corupție, Traian Băsescu se poate considera victorios la sfârșitul celor două mandate care se încheie în decembrie. Spre deosebire de celălalt președinte ales din opoziție, Emil Constantinescu, Băsescu nu a fost „înfrânt de sistem”. A reușit performanța, consideră Andronic, pentru că a avut curajul să pună la cârma unor instituții cheie - Serviciul Român de Informații, Direcția Națională Anticorupție, Parchetul general - oameni tari precum George Maior, Daniel Morar, Codruța Kovesi. În acești 10 ani s-a ridicat o generație de magistrați care nu a mai răspuns la comenzile oligarhilor corupți. Ceea ce i-a speriat, a fost nu condamnarea lui Voiculescu, ci confiscarea averii lui și semnalul că vor fi trecute prin sită toate privatizările din ultimii 15 ani.

Dan Cristian Turturică analizează în România liberă manifestația din duminică în sprijinul Antenei 3: au participat aproape numai pensionari. Mare diferență față de momentul 1990, când în Piața Universității manifestau tinerii României, cei care credeau că pot obține un viitor mai bun pentru țara lor. „Bărboșii” bătuți atunci de minerii aduși de Ion Iliescu sunt azi cetățeni ai altor țări. E treaba oamenilor politici ai opoziției să recâștige interesul pentru politică al tinerilor de acum, care deocamdată păstrează o distanță cam scârbită față de aceste preocupări.

Nu te lăsa păcălit, Varane - porecla lui Dan Voiculescu-, de cei patru mii de pensionari scoși în stradă să te susțină, scrie și Dan Tapalagă pe Hotnews. ”Adevărata stare de spirit după vestea condamnării tale este ceva mai veselă. (...) Sunt zile tare bune pentru justiția din România, mai ales că nu se știe câte or mai fi”.

XS
SM
MD
LG