Linkuri accesibilitate

Demisiile și numirile de noi comandanți militari în entitățile separatiste pro-ruse indică o schimbare de tactică a Rusiei (Armand Goșu/22)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Odată cu condamnarea fostului premier Adrian Năstase „a fost condamnat Partidul Comunist”, iar odată cu Voiculescu, Securitatea (Cristian Câmpeanu/România liberă).

„România liberă” publică o știre despre semnarea acordului de operare a gazoductului Ungheni-Iași, care va fi inugurat oficial la sfârșitul acestei luni. După ce se vor încheia și acorduri între firmele specializate din România și Republica Moldova, vor începe livrările propriu-zise de gaze, la începutul lui septembrie. Se dau detalii despre capacitatea de transport a conductei. Deocamdată - 500 de milioane de metri cubi, dar capacitatea maximă este de 1,5 miliarde metri cubi, adică mai mult de cât necesarul de consum al Republicii Moldova, socotind fără Transnistria.

Hotnews informează despre declarația premierului ungar Viktor Orban care a afirmat că sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei trebuie reconsiderate pentru că echivalează cu, cităm, „să te impusti singur in picior”. Hotnews îl caracterizează pe Orban cu cuvintele folosite de Reuter: premier „ultra-naționalist și anti-european”. Declarațiile liderului de la Budapesta vin la puțin timp după altele, ale premierului slovac, care a criticat la rândul său sancțiunile UE, considerându-le „de neînțeles”. Articolul publicat de Hotnews amintește de asemenea că Viktor Orban a stârnit controverse majore vorbind, în urmă cu o lună, despre „necesitatea încheierii etapei de democrație liberală” și a dat drept ”exemplu pozitiv” state precum Rusia.

Analiza lui Armand Goșu despre situația din Estul Ucrainei, publicată în revista 22 și preluată de Contributors, arată că demisiile și numirile de noi comandanți militari în entitățile separatiste pro-ruse indică o schimbare de tactică a Rusiei. Proiectul coridorului terestru Novorussiia, care să lege Crimeea de Federația Rusă, pare abandonat. Separatiștii se pregătesc, spune Goșu, ”să acționeze în grupuri mici, după rețeta luptei de partizani, tactică care poate duce la îndeplinirea obiectivului de destabilizare a Ucrainei în așteptarea iernii”.

Mai mulți comentatori pun astăzi problema moștenirii politice a lui Dan Voiculescu. Condamnarea la 10 ani de închisoare a patronului trustului de televiziune Intact, care operează Antena 1 și Antena 3, nu a îndepărtat decât parțial pericolul pentru statul de drept. Voiculescu lasă urmași în politică, poate chiar mai periculoși decât el. Cristian Câmpeanu, de la „România liberă”, e de acord că s-a închis un cerc. Odată cu condamnarea fostului premier Adrian Năstase „a fost condamnat Partidul Comunist”, iar odată cu Voiculescu, Securitatea. Dar urmașii lor se numesc Victor Ponta și Dan Șova, și sunt, îl cităm pe Câmpeanu, „hibrizi oribili între Partid și Securitate”. Prin anii '90, se credea că societatea românească de va însănătoși de la sine prin schimbarea de generație în politică. Azi, spune comentatorul „României libere”, se vede că a fost o iluzie. „Aceste produse hibride sunt un pericol mai mare decât foștii și de aceea trebuie neutralizați spre sănătatea societății”. Jurnalistul subliniază că, din 2007 până azi, DNA și ANI au făcut mai mult pentru asanarea clasei politice decât a reușit societatea civilă și chiar presa.

Petre Barbu se adresează într-un articol din „Adevărul” reprezentantului standard al societății civile: tânărul profesionist, capturat de propria-i meserie, de Facebook, bere, de viața personală și total dezinteresat de politică. El trebuie să-l privească bine pe Dan Voiculescu, să-i rețină chipul, spune Petre Barbu, pentru că mogulul se va întoarce. Prin alții, prin cei care vor inventa, cosmetiza, upgrada, perfecționa ”socialismul ăla pe care nu vrei tu să-l cunoşti”, scrie Petre Barbu.

XS
SM
MD
LG