Secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, împreuna cu comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, semneaza astazi un comentariu in Wall Street Journal, ediţia europeana. Comentariul este intitulat „O Alianta Nord Atlantica pentru o lume periculoasa” si ca subtitlu - agresiunea Rusiei a demonstrat acest lucru clar: avem nevoie de o alianţa mai bine pregatita, mai rapida si mai flexibilă.
„Pentru prima data dupa sfirsitul celui de-al doilea război mondial, o tara europeana a luat cu japca părţi ale unei alte ţări prin forţă. Zi de zi, avem dovezi despre prezenţa perturbantă a Rusiei in Ucraina, despre cum maseaza trupe pregatite de luptă la granitele ei şi despre incercarea cinică de a se prezenta lumii ca o ţara ce furnizeaza ajutoare umanitare”, sciu cei doi inalti reprezentanti ai NATO.
„Faţă de perioada razboiului rece, pericolele anului 2014 sunt diferite. Sunt mai multe şi mai subtile. Instabilitatea fierbe in sud, iar crizele se raspindesc din nordul Africii si pina in Orientul Mijlociu. Rusia, continua cei doi inalti oficiali ai NATO, recurge la un razboi hibrid, cu exercitii anticipate, comandouri secrete si cu rachete trimise pe ascuns.
In acest climat aflat in permanentă schimbare, - continua cei doi autori, - misiunea Alianţei rămăne aceiasi : sa apere teritoriile ţărilor aliantei, populatiile lor si sa apere valorile pe care le impărtaşesc toti membri NATO. Slujba noastra este sa ne asigurajm ca NATO isi poate apăra toti aliatii de orice fel de ameninţare.”
În opinia secretraului general al NATO si al comandantului suprem al forţelor din la summitul NATO din ţara Galilor de luna viitoare, NATO va discuta un asa numit „Planul de actiuni prompte”, care ar trebui să aibă 3 componente – sa asigure securitatea aliaţilor pe termen lung, sa isi intăreasca prezenta in Europa de Rasarit, atit timp cit va fi nevoie, intarindu-şi capacităţile de culegere a informatiilor, de actualizare a planurilor de aparare si de extindere a operaţiunilor de antrenament, care ar trebui sa fie mai multe si mai dese si mai variate militar.
Al treilea element ar urma sa fie capacitatea NATO de a acţiona mai rapid si imediat se apar semne ale unor probleme, imediat ce se nasc conflicte.
„Cerem Rusiei, - mai scriu cei doi reprezentanţi ai NATO, - sa isi retraga forţele, sa nu mai foloseasca tehnici hibride de război, sa se angajeze in discutii cu comunitatea internationala şi cu guvernul ucrainian pentru a gasi o solutie politica actualei crize.
Dar, intre timp, NATO trebuie sa faca alegerile ei cele mai corecte si anume sa isi asigure membrii ca este gata si in stare sa ii apere pe cei aproape un miliard de oameni care traiesc în ţările Aliantei. Mesajul summitului din tara Galilor ar trebui sa fie, - conchid secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, generalul american Philip Breedlove, in articolul lor, - astazi si in viitor, NATO înseamna unul pentru toti si toti pentru unu, adica esenţa articolului 5 al Tratatului organizatiei.”
Sa mai spunem ca in Marea Neagra se afla crucişătorul american Vella Gulf, care începe astazi exercitii militare imptreuna cu Georgia, dupa ce a fost in Romania si Bulgaria. Prezenta acestui vas in portul Batumi de la Marea Neagra este menita sa „consolideze legaturile NATO cu partenerii ei pentru a consolida pacea si securitatea in regiune”, dupa cum se arata intr-un comunicat al ambasadei americane in Georgia, citat de colegii nostri de la serviciul georgian.