Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata noastră de astăzi este Elena Cioina de la portalul „E-sanatate.md”.

Ședință cu injurii și scântei la Agenția de Achiziții Publice. Importatorii de dispozitive medicale au fost chemați la o ședință de lucru pentru a discuta despre obiecțiile acestora în privința licitației de cumpărare a 18 dispozitive de diagnostic digital pentru spitalele din Moldova. Unii nu și-au putut ține gura și au turnat acuzații și injurii. Toate în adresa Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și a câștigătorului licitației, care cred ei, ar fi fost favorizat prin alegerea specificațiilor tehnice. La rândul său, câștigătorul susține că nu a făcut decât să le respecte. Importatorii de dispozitive medicale spun că în urma licitației câștigător a fost desemnat ofertantul cu cel mai mare preț, iar diferența este de 18 milioane de lei. Distribuitorii i-au trimis și o scrisoare premierului în care se plâng de faptul că „statul a fost furat pe timp de arșiță”.

Greșeli medicale în lanț. Un tânăr a murit la spitalul din Orhei, după ce medicii l-au ignorat ore în șir, crezând că nu e un caz grav. Acesta făcuse atac vascular cerebral și nici măcar nu mai putea vorbi. El a fost dus la spital, unde asistenta medicală i-a administrat o injecție pentru a-I diminua durerile de cap insuportabile și l-a trimis acasă. Starea lui Alexandru Sprânceanu s-a înrăutățit, astfel încât a fost nevoit să se întoarcă. La spital a așteptat două ore medicul. Până la venirea acestuia, tânărul a intrat în comă, iar la patru zile a și murit. Acum familia acuză medicii de neglijență și spun că vor căuta dreptate. Deocamdată nu știu unde și cui să se adreseze. Potrivit specialiștilor, în cazul accidentului vascular cerebral tratamentul trebuie inițiat la cel mult trei ore de la debutul simptomelor. De la administrația spitalului din Orhei nu am putut obţine, deocamdată, niciun răspuns.

Controlul medical înainte de școală și grădiniță. Pe platforma E-Sănătate, părinții sunt atenționați să-și ducă micuții la doctor, pentru că vine noul an școlar, iar ei trebuie să fie perfect sănătoşi. Medicii spun că examenele medicale sunt necesare pentru a evita diverse afecţiuni, cum ar fi scolioza, întârzierile de dezvoltare sau tulburările de vorbire, dar și pentru a-I proteja pe alţi copii de eventuale infecții. Astfel, micuții trebuie să dea analiza generală de sânge, cele de urină, iar în funcție de problem vor fi văzuți și de către alți specialiști. Abia după asta medicii vor elibera certificate medicale. Statisticile arată că 9 copii din o mie au dereglări de vedere, 4 din o mie întârzieri de dezvoltare și de ținută și 3 din o mie de copii suferă de scolioză sau de tulburări în vorbire.

Alimentația incorectă, consumul de tutun, droguri și alcool sunt printre principalele probleme de sănătate ale tinerilor moldoveni. Cel puţin așa arată datele pentru anul trecut oferite de Biroului Național de Statistică. Aceleași date mai arată că tinerii sunt grupul cel mai vulnerabil la infecția HIV. Starea de sănătate a acestora este afectată de stilul de viață, condițiile în care trăiesc, învață sau muncesc. Astfel, tânărul fumător din Moldova are între 20 și 24 de ani și provine din mediul urban. Fumează zilnic până la 20 de țigări. Totodată, dintre tinerii depistați HIV-pozitiv, fiecare al doilea are între 25-29 de ani, fiind urmați de cei cu vârste cuprinse între 20-24 de ani

O sută de Centre de Sănătate și Oficii ale Medicilor de Familie din sate și orașe vor fi renovate în perioada 2014-2015. Acestea au fost desemnate câștigătoare de către Compania Națională de Asigurări în Medicină în concursul de selectare a proiectelor investiționale din acest an. Banii sunt oferiți din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM.

Astfel, 68 de Centre și Oficii de Sănătate vor face reparație capitală, 21 – vor cumpăra utilaj medical şi automobile, iar alte 11 Centre de Sănătate vor fi construite din temelie. Prioritare au fost proiectele Centrelor de Familie din sate. Pentru realizarea tuturor proiectelor, CNAM urmează să aloce aproape 110 milioane de lei.”

XS
SM
MD
LG