Europa Liberă: Domnule ministru, de la București se vede că Moldova se mai zbate între Est și Vest?
Titus Corlățean: „În clipa în care Republica Moldova, după eforturi foarte importante, a semnat Acordul de Asociere politică și economică, de liber schimb economic, în clipa în care procedura de ratificare a fost împlinită, practic simultan, în Republica Moldova și România, care a fost prima țară membră a Uniunii Europene care a ratificat acordul pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina, și Georgia, eu spun că drumul european al integrării Republicii Moldova avansează tot mai consistent. Libera circulație de la 28 aprilie pentru cetățenii moldoveni în spațiul Uniunii Europene este o formă concretă de integrare europeană. Schimburile comerciale, economice ale Republicii Moldova, iată, se orientează spre partenerul principal care este Uniunea Europeană, iar în cadrul Uniunii Europene – spre România. Deci, vorbim de pași tot mai consistenți. Evident, drumul nu este lipsit de obstacole.”
Europa Liberă: În primul rând nu e lipsită Moldova de acest separatism care se mai face simțit atât în Est, cât și în Sud.
Titus Corlățean: „Da. Este însă important ca, dincolo de aceste provocări, care sunt întreținute din afara țării, este un lucru foarte clar, de Federația Rusă, nu este un lucru neștiut faptul că Moscova nu agreează calea integrării europene a Republicii Moldova. Dar este important ca atât autoritățile oficiale ale Republicii Moldova, dar și noi, partenerii români și europeni, să explicăm tot mai mult cetățenilor din Republica Moldova, indiferent de apartenența lor etnică, fie ei români, sau ruși, sau ucraineni, sau acei din Găgăuzia, că integrarea europeană este un proces extrem de benefic pentru viața tuturor cetățenilor, pentru economia moldoveană, pentru exporturi, pentru locuri de muncă, pentru salarii. Or, acest lucru este cea mai bună soluție.”
Europa Liberă: Dar proiectele românești în sprijinul parcursului european al Moldovei vor continua?
Titus Corlățean: „Proiectele românești, așa cum au fost făcute în ultimii ani doi ani, doi ani și jumătate, de când guvernul condus de Victor Ponta a preluat inclusiv relația de parteneriat cu Republica Moldova, au fost foarte numeroase, foarte importante și vă asigur că vor continua. Astăzi este o zi istorică, nu doar pentru că este Ziua Națională a Republicii Moldova…”
Europa Liberă: România a recunoscut prima independența Republicii Moldova. A fost un fapt împlinit, o greșeală? Că se discută contradictoriu…
Titus Corlățean: „A fost o soluție și un pas înainte, pragmatic și necesar, în egală măsură. Un pas spre libertate, spre democrație și spre o viitoare integrare europeană și românească. Deci, este un moment pe care noi l-am sărbătorit astăzi împreună. Dar uitați-vă că avansăm pe calea integrării pentru că importarea pentru prima oară în istorie, și din Vest, prin intermediul României, de gaze, nu doar din Est, proiectul legat de grădinițe, de ambulanțe, de salvarea vieților, proiectele economice sunt lucruri concrete pe care guvernul României le face.”
Europa Liberă: Gazul românesc va supăra Moscova?
Titus Corlățean: „Gazul românesc va ajuta Republica Moldova în primul rând, și pe cetățenii săi, și companiile moldovenești. Un gaz pe care îl dorim tot mai mult ca și cantitate, mai ieftin decât gazul rusesc, evident că este benefic în termeni concurențiali și unii probabil că vor fi și supărați.”
Europa Liberă: După reuniunea de la Minsk, pacea în regiune se stabilește, în urma întâlnirii lui Poroșenko cu Putin?
Titus Corlățean: „Este un proces care nu e deloc simplu. Aparent, și vom vedea în zilele următoare, s-a făcut cel puțin o jumătate de pas înainte, dar procesul este complex. Iar aici este nevoie de buna credință, în mod onest și real, asumată de Federația Rusă, pentru a înceta sprijinul pentru separatiștii ruși și încetarea conflictului.”