Linkuri accesibilitate

Când își va lua totuși Ucraina curajul de a declara fățiș război Rusiei? (Adevărul)


Ordonanța Ponta care dă drumul la traseism politic e un atac grav la adresa statului de drept (România liberă)

Mai multe comentarii înregistreză escaladarea periculoasă a conflictului din Ucraina, sub concluzia că liderul de la Kremlin nu pare să aibă un plan foarte clar pentru agresiunea asupra Ucrainei. În „Adevărul”, profesorul Radu Carp vorbește despre un real impas. Putin ar fi realizat pas cu pas că metoda întrebuințată în Transnistria și Abhazia nu se potrivește aici. La Moscova circulă însă un soi de anecdota: în restaurante nu se mai mănâncă pizza cu parmezan și mozarella, ci „scoici din Belarus”. ”Câtă vreme se face haz de necaz, mai există o şansă ca puterea de la Moscova să înţeleagă faptul că, pe termen lung, Federaţia Rusă nu are nevoie de vecini ostili”

Tot în „Adevărul” scrie și profesorul universitar Șerban Cioculescu, care se întoarce pe firul evenimentelor cu o constatare: Vladimir Putin a lăsat mai întâi impresia că vizează lovitura prin surpriză - adică anexarea Crimeii - urmată de destabilizarea treptată, prin mișcări separatiste, a Estului Ucrainei. Cum însă riposta armatei ucrainene a fost mult mai puternică decât se aștepta, ar fi revenit la scenariul Crimeea. Surprins pare să fi fost, de această dată, Occidentul. Șerban Cioculescu constată însă că liderul rus pare hotărât să-și asume consecințele sancțiunilor economice. E posibil însă, mai arată comentatorul, ca intenția să fie de fapt doar să sperie Kievul, ca să-l aducă la un compromis de neutralitate: fără aderare la NATO și la Uniunea Europeană. Când își va lua totuși Ucraina curajul de a declara fățiș război Rusiei, se întreabă Șerban Cioculescu. Situația de pe teren s-ar încadra în descrierea unui război legal, de apărare, existentă în carta Națiunilor Unite.

Există în presa de azi și un comentator optimist: Victor Pițigoi, de la Ziare.com, care e convins că Putin e serios încolțit. N-a calculat bine consecințele anexării Crimeii și a fost nevoit să apeleze la ultima variantă, acțiunea militară. Aventurismul politic nu se termină însă niciodată bine, spune comentatorul de la Ziare.com, care nu se îndoiește că Occidentul nu va da înapoi în fața revizionismului rus.

Presa de la București comentează apoi pe larg ordonanța de urgență adoptată joi de guvernul Ponta, care legiferează în ajun de campanie electorală „traseismul politic”. Guvernul social-democrat a suspendat pentru șase săptămâni interdicția aleșilor locali de a se muta de la un partid la altul. Mai precis, a suspendat consecința din lege a acestui gest, care era pierderea funcției. Romulus Georgescu, de la „România liberă”, arată că ordonanțele de urgență nu pot fi atacate la Curtea Constituțională decât de către Avocatul Poporului. Această cale de atac e ca și închisă, pentru că pe funcție este cel recent numit de Ponta, Victor Ciorbea. Ar mai exista o cale: printr-o decizie a instanței. Oricum, ar fi degeaba: până ce decide Curtea Consituțională, ordonanța produce efecte, iar acestea favorizează partidul de guvernământ și pe candidatul său la prezidențiale, Victor Ponta. Guvernul pe care-l conduce urmează să aloce în săptămânile următoare fonduri suplimentare către primării, iar primarii își dau seama că nu le vor primi dacă rămân în opoziție.

Cristian Câmpeanu arată, tot în „România liberă”, că dincolo de consecințele care pot vicia scrutinul prezidențial, ordonanța este un atac grav la adresa statului de drept. Expertul juridic consultat de Câmpeanu, Ștefan Deaconu, arată că practic Ponta poate legifera în acest fel orice. Inclusiv, de pildă, dreptul temporar al cetățenilor de a fura.

XS
SM
MD
LG