Linkuri accesibilitate

Succesul vine prin şcoala profesională!


„La urma urmei, într-o ţară străină sau chiar pe loc, întotdeauna a fost nevoie de croitorese şi cusătorese”

În anul de studii care a început, Ministerul Educaţiei oferă finanţare pentru aproape 11 mii de elevi care au ales să însuşească o meserie în cadrul unei şcoli profesionale. Pe moment, instituţia este în proces de colectare a informaţiei despre acoperirea acestor locuri, însă prima etapă de admitere, desfăşurată până la 12 august, sugera că instituţiile de învăţământ secundar profesional sunt mai puţin atractive pentru tineri. La jumătatea lunii august aproape trei mii de locuri erau încă disponibile. De 1 septembrie, în vizită la Şcoala profesională nr 8 din capitală a fost corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu:

Pentru că pregăteşte croitori şi cusătorese, Şcoala profesională nr 8 din Chişinău nu şi-a făcut niciodată griji cu admiterea. Administraţia instituţiei se laudă astăzi că a reuşit să acopere toate locurile de studii oferite pentru elevii din anul întâi – aproape 300. Printre şcolari i-am observat pe câţiva care nu păreau veniţi de pe băncile unui gimnaziu. Gheorghe Carp, de exemplu, are 27 de ani. A decis să însuşească o meserie după mai mulţi ani munciţi în Federaţia Rusă:

Gheorghe Carp
Gheorghe Carp

Gheorghe Carp: „Am fost plecat peste hotare aproape opt ani. Vă spun sincer, ca acasă, nu-i nicăieri.”

Europa Liberă: De ce aţi ales o şcoală profesională?

Gheorghe Carp: „Pentru că voi avea în viitor un loc de muncă.”

Europa Liberă: Ce veţi deveni după trei ani de studii?

Gheorghe Carp: „Un bun specialist cred.”

Europa Liberă: În?

Gheorghe Carp: „Reparaţia maşinelor de cusut.”

Europa Liberă: Credeţi că veţi avea de lucru?

Gheorghe Carp: „În raion s-a deschis o întreprindere şi ei m-au trimis să învăţ pentru că au nevoie de un specialist în domeniul dat.”

Europa Liberă: Ce salariu v-ar mulţumi, în aşa fel încât să vă puteţi întreţine şi familia?

Gheorghe Carp: „Cu un salariu de cinci-şase mii de lei cred că deja se poate trăi.”

Bursele de câteva sute de lei, un loc la cămin şi faptul că li se oferă hrană gratuită sunt doar câteva dintre beneficiile care îi motivează pe elevi şi părinţi să opteze pentru o şcoală profesională. Eudochia Bivol din Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, este mama unei eleve care va petrece următorii trei ani învăţând în capitală. Femeia spune că nu a stat mult pe gânduri la alegerea viitoarei meserii pentru fiica ei:

„M-am gândit că în ziua de azi nu ştiu dacă mai face să înveţe copiii de jurişti, economişti, pentru că nu îşi găsesc un post de lucru. Aşa suntem noi, moldovenii, vrem cât mai sus, dar nu avem puteri să sărim cât mai sus. Unii nu au cunoştinţe. Mulţi copii trag nădejde, poate, să intre cu bani, or părinţii în ziua de azi fac orice pentru copilul lor.”

Eudochia Bivol
Eudochia Bivol

Europa Liberă: Credeţi că absolvind o şcoală profesională îşi va găsi mai uşor de lucru?

Eudochia Bivol: „La urma urmei, într-o ţară străină sau chiar pe loc, întotdeauna a fost nevoie de croitorese şi cusătorese. Nu ştiu precis cum se va reuşi, dar vom vedea pe viitor.”

În această dimineaţă, la deschiderea noului an şcolar, l-am întâlnit şi pe Vitalie Vrabie, unul dintre absolvenţii şcolii profesionale nr. 8. Astăzi este patronul unei mici întreprinderi de confecţionare a cămăşilor pentru femei şi bărbaţi. El spune că decizia de a învăţa la o şcoală profesională a fost una dintre cele mai înţelepte pe care le-a luat până acum:

„Având o specialitate, eu mi-am putut dezvolta ideea de afacere. Când ai o meserie ştii ce trebuie să faci şi ce trebuie să ceri de la muncitori. Să fi fost după mine, eu aş face toate liceele din Republica Moldova să die profesionale. Dacă ai o meserie, decizi mai uşor la ce facultate să mergi. În cazul în care nu ai o meserie, mergi la orice specialitate, de parcă ai fi cu ochii închişi, după care există riscul să nu-ţi placă şi nici să vrei să o profesezi pe viitor.”

Un studiu realizat de Institutul „Viitorul” în 2010 arăta că pe parcursul ultimilor decenii instruirea profesională nu a luat în calcul cerea de pe piaţa muncii, numărul şomerilor cu studii secundar profesionale constituind un sfert din numărul total al persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Cum pot fi depăşită această problemă? Printr-o conlucrare eficientă cu managerii de întreprinderi, susţine directorul şcolii profesionale nr 8, Ilie Pădureţ:

„Aş face o adresare câtre toţi agenţii economici: când procură tehnică pentru ei, numaidecât să procure şi câte ceva pentru şcoala profesională care îi furnizează cadre muncitoreşti. Ca exemplu putem da Întreprinderea Ionel care a amenajat două ateliere în şcoala profesională nr. 8, pune la dispoziţie căminul fabricii. De asemenea, societatea pe acţiuni „Artizana” care pune la dispoziţia elevilor un adaos de 700 de lei la bursă, cu condiţia că la finalizarea studiilor vor activa în cadrul întreprinderilor un an, un an şi jumătate. Între şcoală şi agenţii economici avem o conlucrare benefică.”

Europa Liberă: Ce salariu poate obţine azi un absolvent al şcolii profesionale?

Ilie Pădureţ: „De la 2,500 lei până la 10 mii de lei. Sigur că pentru angajare este filtru destl de dur, trebuie abilităţi practice, dar absolvenţii şcolii sunt angajaţi şi la astfel de salarii.”

Reformarea învăţământului profesional este prevăzută atât în strategia de dezvoltare a sectorului pentru anii 2013-2020, cât şi în noul Cod al Educaţiei. Pentru reabilitarea şcolilor este prevăzut şi un suport financiar din partea Uniunii Europene începând de anul viitor, de aproape 30 de milioane de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG