Linkuri accesibilitate

Cornel Ciurea: „vor fi aplicate provizoriu doar articolele care ţin de competenţele UE, nu și ale statelor membre”


În dialog cu expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” despre semnificația intrării în vigoare parțiale a Acordului de Asociere la UE.

De la 1 septembrie a început să fie aplicat Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE, inclusiv Acordul de liber schimb. O nouă crestătură pe răbojul – vorba veche – actualităţii moldoveneşti. Ce presupune, de fapt, acest start intermediar? Ce se va schimba în viaţa tuturor celora care au vreo legătură cu Republica Moldova? Aceste şi alte întrebări pentru o mai limpede lămurire în convorbirea cu politologul, expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Cornel Ciurea.

Europa Liberă: Aşadar, cum s-a anunţat cu destulă solemnitate, de ieri, dle Ciurea a început aplicarea, provizorie, a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. De fapt, ca să mai limpezim pentru toată lumea limbajul şi noţiunile – de ce „provizoriu”?

Cornel Ciurea: „Aplicarea provizorie survine până la ratificarea de către statele membre ale UE a Acordului de Asociere. Acest proces de ratificarea va dura destul de mult, nu ştim exact cât, sigur că guvernarea şi-ar fi dorit ca acest lucru să se producă până la alegeri, dar sunt puţine şanse. Din această cauză vor fi aplicate provizoriu doar articolele care ţin de competenţele UE. Sunt o serie de articole în acest Acord de Asociere care ţin de competenţele statelor membre ale UE şi aceste articole nu vor intra în vigoare decât după ratificarea deplină. Nu vă pot spune exact câte articole din Acord nu vor intra în vigoare, acest lucru nu e cunoscut exact nici de experţii de la Ministerul Afacerilor Externe.”

Europa Liberă: Ce presupune la modul practic, în sensul în care va fi văzut şi simţit de cetăţenii moldoveni, acest început de aplicare a Acordului? Eventual o explicaţie prin intermediul unui exemplu-două.

Cornel Ciurea: „Am să încerc să exemplific pentru ca să vedeţi cum se derulează tehnic această aplicare provizorie. Deci, ea va începe, din punct de vedere instituţional, doar în momentul în care va fi creat Consiliul de asociere – instituţia principală care va coordona punerea în aplicare a acordului. Acest consiliu încă nu a fost creat şi, din câte înţeleg, este în desfăşurare procesul de elaborare a regulamentului. Să sperăm că această instituţie va fi creată cât de curând posibil. S-ar putea să apară în lunile octombrie-noiembrie.

După care vor fi create comitetele şi subcomitetele care ar cuprinde anumite sectoare. Din punctul de vedere tehnic, doar în momentul în care apare Consiliul de asociere, instituţia-cheie, putem vorbi despre demararea procesului de punere în aplicare a acordului de asociere. Sigur, el începe de la 1 septembrie, dar este necesar ca să apară această instituţie, ca toate procesele să pornească - procesele mai curând politice şi de coordonare. Deocamdată, acest Consiliu nu există, deci suntem în aşteptare. Am anunţat înfiinţarea, dar în continuare aşteptăm apariţia acestei instituţii cheie.”

Europa Liberă: Dar acestea sunt totuşi un fel de detalii „ale nunţii”. La modul practic, ca să insist pe rugămintea mea, cum va simţi la modul practic omul de la ţară acest început formal de aplicare a Acordului?

Cornel Ciurea: „Nu va simţi…”

Europa Liberă: Nici în agricultură?

Cornel Ciurea: „Nici. Haideţi să mă refer la partea economică, sau partea ce ţine de Acordul de Liber Schimb. Aici lucrurile sunt, evident, foarte importante, pentru că Acordul de Liber Schimb are un efect mai mare asupra populaţiei. Din punctul de vedere de putere în aplicare provizorie a Acordului de Asociere, Acordul de Liber Schimb, titlurile 5 şi 6 vor intra în vigoare de la 1 septembrie. Dar aici, iarăşi, ca în toate relaţiile acestea birocratice, există anumite reţineri.

Din punctul de vedere al exporturilor Republicii Moldova, intră în vigoare de la 1 septembrie. Dar tot ce ţine de importul din UE, va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Deci, oricum va exista o amânare până la 1 ianuarie şi asta va face ca cotele impuse potrivit Acordului de Asociere, şi perioadele de tranziţie vor fi puse în aplicare începând cu luna ianuarie. Deci, oricum nu chiar de la 1 septembrie, ci de la 1 ianuarie.

Din acest punct de vedere pot să vă spun că acest Acord de Asociere este destul de greoi şi impactul lui cu siguranţă nu va fi resimţit decât începând cu anul viitor. Ca să dau un răspuns sincer şi ca să fie clar că rezultatele reale ale acestui acord de asociere nu vor fi resimţite pe parcursul sfârşitului acestui an. Deci, populaţia ar trebui să se calmeze şi să se concentreze asupra altor subiecte importante din viaţa Republicii Moldova, de exemplu alegeri.”

Europa Liberă: Apreciem sinceritatea Dvs. Au apărut nişte speculaţii, le-aţi văzut probabil şi Dvs., că alegerile din toamnă ar putea fi amânate, inclusiv din motiv că nu toate ţările - membre ar reuşi să ratifice Acordul. De fapt, ce situaţie apare dacă ratificarea va bate pasul pe loc în unele ţări? Ce va însemna acest lucru pentru R. Moldova şi procesul de integrare a ei în UE?

Cornel Ciurea: „Am văzut şi eu în presă anumite opinii cu privire la acest subiect. Ele însă nu sunt decât opinii. Mie nu mi se pare corect ca procesul de ratificare a Acordului de Asociere să fie corelat cu procesul electoral din Republica Moldova. Deci, Acordul de Asociere este un document negociat de guvernarea actuală şi trebuie să sperăm că el va fi pus în aplicare chiar dacă actuala guvernare nu va câştiga alegerile şi vor veni alte partide.

Din punct de vedere democratic este total greşit să amâni alegerile din cauza unui document, chiar dacă el este destul de important. Nu cred că data alegerilor poate fi amânată, pretextând că acest Acord de Asociere nu va fi ratificat. Ratificarea, din cauza procedurilor diferite din cadrul statelor membre, poate să dureze un an, un an şi jumătate. Deci, asta nu ar trebui să însemne că noi nu organizăm alegeri.”

Europa Liberă: La Chişinău a avut loc cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, desfăşurată la nivelul miniştrilor de Externe ai statelor membre UE. Conotaţia de solidarizare a unei asemenea reuniuni este la suprafaţă. Dar, de fapt, cum poate fi văzut efectul practic al acestei adunări cu prezenţa celor mai importanţi actori din diplomaţia ţărilor UE?

Cornel Ciurea: „Eu cred că, din punctul de vedere al Chişinăului, cel mai important lucru, de fapt solicitat de Igor Corman, a fost cererea ca să fie urgentat procesul de ratificare. Sigur, am început cu asta interviul de astăzi, Chişinăul şi-ar fi dorit ca această ratificare să aibă loc până la data alegerilor. Dar este un obiectiv irealist, aş spune. Dar el exprimă cumva o doleanţă: finalizarea ratificării ar fi un avantaj pentru Chişinău. Oricum, acestea sunt dorinţe pioase, dar era important pentru Chişinău ca să solicite o dată în plus sprijinul UE. El a fost acordat, dar din punctul de vedere al proceselor politice, nu cred că mersul acestui tren a fost urgentat. Oricum, el mai trebuie să oprească în mai multe staţii.”

Europa Liberă: S-au spus multe lucruri încurajatoare la această reuniune. Dar, pe de altă parte, un citat care, poate, a fost trecut eventual cu vederea de mai multă lume. O afirmaţie, în fond, obişnuită a noii şefe, în curând, a diplomaţiei europene - a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini: „Toate statele UE sunt gata să vă acorde sprijin” - spus domnia sa. Dar şi a remarcat: „Desigur, este nevoie de reconfirmarea opțiunii pro-europene (în alegerile parlamentare din noiembrie – Imedia), a mai spus dna Mogherini având, după cum se vede, în vedere alegerile parlamentare moldoveneşti din toamnă. Şi dacă, prin aceste alegeri vor veni - să spunem mai evaziv – euroscepticii? Dacă opţiunea nu se confirmă în acest mod, ce se va întâmpla?

Cornel Ciurea: „Eu nu-mi imaginez stoparea sau blocarea acestui proces. Eu cred că aşa ceva nu este în interesul aşa-numitor partide eurosceptice. Oricum, noi cunoaştem răspunsul la această întrebare. În cazul în care euroscepticii, europesimiştii sau pro-ruşii vor veni la putere, acest Acord va fi renegociat. Sau se va propune renegocierea. Nu putem şti ce se va întâmpla mai departe: vor accepta sau nu europenii? Din punctul meu de vedere, vor accepta, dar va fi o situaţia politică cu totul diferită, care va cere cu totul alte comentarii.

Eu nu-mi imaginez blocarea Acordului de Asociere, dar procesul politic va necesita noi runde de negocieri şi de data aceasta europenii vor avea nişte negociatori mult mai duri şi mai „rânzoşi”, nu atât de galanţi precum erau Domnul Leancă şi domnul Corman. ”

Europa Liberă: „Rânzos” ce ar însemna, domnule Ciurea, ca să explicăm termenul mai puţin tehnic?

Cornel Ciurea: „Bun. Asta va însemna şi condiţii suplimentare politice, de exemplu cunoaştem că comuniştii sunt nemulţumiţi de implicarea slabă a Parlamentului în procesul de luare a deciziilor în viitorul Consiliu de asociere; asta va însemna garanţii de securitate care vor trebui incluse, la solicitarea comuniştilor, într-un nou Acord de asociere renegociat; asta ar putea să însemne şi garanţii mai mari financiare şi ajutoare mai mari pentru agricultori, de ce nu?”

Europa Liberă: Există o presiune uriaşă, am putea spune, pe care o simte şi o va simţi cu siguranţă guvernarea. Există numeroşi militanţi deja care-şi caută şi cumpără audienţă anti-europeană aici. Cum, în afară de asemenea reuniuni, poate fi ajutată R. Moldova la modul practic? Cine va trebui să facă faţă şi prin ce mijloace anti-europenilor, dacă aceştia se vor manifesta - inspiraţi de evenimentele din Ucraina – tot mai ofensiv, ca să nu spunem agresiv?

Cornel Ciurea: „Eu cred că sunt două răspunsuri pe care le aşteptăm din partea UE, dar de multe ori nu îndrăznim să le rostim. Primul aparţine lui Ostap Bender: noi suntem un pic şmecheri în stil „odesit”, chiar dacă suntem moldoveni, şi înţelegem semnificaţia solicitării „Ne ucite nas jiti, lucishe pomoghite materialino” („Nu ne învăţaţi să trăim, mai bine ajutaţi-ne financiar”). Şi a doua aşteptare a noastră ţine desigur de situaţia din Ucraina - nu dorim ca această criză să se agraveze şi considerăm că implicarea mai mare a UE în această criză, în sensul discuţiilor cu Rusia, dar în acelaşi timp cu Kievul este absolut imperioasă. Din păcate, ambele răspunsuri întârzie.”

Europa Liberă: Ca la Ilf şi Petrov: salvarea celor care se îneacă este treaba celor care se îneacă… Dle Ciurea, vă mulţumim.

XS
SM
MD
LG