Linkuri accesibilitate

NATO şi planul de rezervă pentru România


Președintele Traian Băsescu nu crede că NATO și Rusia pot „merge atât de departe” încât să transforme „disputa” din Ucraina într-un război rece și apoi „într-un dezastru”.

Președintele român nu crede că NATO și Rusia pot „merge atât de departe” încât să transforme „disputa” din Ucraina într-un război rece și apoi „dintr-un război rece, într-un dezastru care înseamnă un război fierbinte”. Traian Băsescu spune pe de altă parte că România și celelalte state estice „se află sub presiunea Federației Ruse” și că pentru descurajarea lui Vladimir Putin, Bucureștiul a aprobat operațiunile avioanelor de luptă ale NATO pe teritoriul țării.

Sorin Ducaru, secretar general adjunct al NATO a precizat că avioanele și navele Alianței vor fi prezente în România și restul flancului estic „atâta timp cât este necesar”, sugerând că securitatea în Marea Neagră va fi asumată în principal de Statele Unite cu toate că „din ce în ce mai mulți aliați anunță oferte pentru antrenamente comune și patrulare” în spațiul pontic. NATO va acorda „o atenție concretă” Mării Negre a subliniat secretarul general adjunct al Alianței.

Potrivit unor surse citate de presa centrală, liderii statelor NATO ar fi aprobat un plan de rezervă pentru Romania, un plan care a fost adoptat de fapt la începutul acestui an chiar în Consiliul Suprem de Apărare a Țării: este vorba despre acțiunile concrete pe care un stat urmează să le întreprindă în cazul în care intră în război. Planuri similare ar fi fost stabilite și de celelalte state care constituie flancul sudic al alianței.

Planul de rezervă, numit și de contingență este conceput pentru a asigura continuarea activității unei organizații sau unei țări, în cazul în care este afectată de o calamitate, de un act terorist, de o criză economică sau chiar de un război.

Un astfel de plan de rezervă ar fi necesar României pentru situațiile în care trebuie să găsească soluții rapide pentru înlocuirea unor pierderi generate de atacuri cibernetice, distrugeri de clădiri, pierderi de vieți omenești.

Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO a explicat că acest plan de rezervă pentru România va fi integrat în noul Plan de Urgență al NATO (Readiness Action Plan), care presupune actualizarea tuturor strategiilor naționale de contingență ale țărilor de la frontiera estică a alianței în funcție de evoluțiile de viitor. În mod indirect este o formulă prin care NATO se pregătește și pentru scenariile cele mai nefericite.

XS
SM
MD
LG