Linkuri accesibilitate

Noua Comisie blochează extinderea UE


Jean-Claude Juncker, 10 septembrie 2014
Jean-Claude Juncker, 10 septembrie 2014

Nici un nou membru nu va fi primit în viitorii 5 ani. Peședintele noii Comisii Europene Jean-Claude Juncker și-a prezentat astăzi, 10 septembrie, colegiul de comisari.

Preşedintele noii Comisii Europene Jean-Claude Juncker și-a prezentat astăzi, 10 septembrie, colegiul de comisari, iar pentru țările candidate la UE, principala concluzie a prezentării structurii noii Comisii este aceea că nu mai există în ea un portofoliu al extinderii. Acesta a fost fuzionat cu cel al vecinătății și i-a fost încredințat austriacului Johannes Hahn, care avusese înainte portofoliul Politicii regionale, cel încredințat acum europarlamentarei socialiste din România Corina Crețu.

Ceea ce rămâne limpede este că nu va mai avea loc nici o extindere a Uniunii Europene in următorii cinci ani si că nici țările candidate din Balcani, nici Turcia, nu pot spera să adere la UE in acest mandat. De asemenea, este probabil că nici o altă țară nu va obține statutul de candidat, altfel zis, nici o alta ţară nu va putea începe negocieri de aderare.

Noua comisie este de asemenea una foarte politizată, iar pentru prima oară in istoria UE țările au luptat pe față pentru portofolii prestigioase trecând peste ficțiunea unui colegiul european care ar funcţiona doar pentru binele Europei, fără a se gândi la interesele țării din care provin.

Apoi, presiunile partidelor politice transnaționale din Parlamentul european au fost la fel de importante, in formarea Comisiei, ca si presiunile guvernelor. De pildă, prin intermediul Partidului Socialist European, guvernul roman a reușit să o plaseze pe europarlamentara Corina Crețu, care a obținut, prin presiuni bine plasate, un portofoliu important, cel al Politicilor Regionale.

Guvernul român a obținut acest lucru, plasând-o pe Corina Crețu contra principalului candidat care era fostul comisar Dacian Cioloș, jucând pe faptul că e vorba de o femeie si că era nevoie de un număr minimum de femei -9 din 28-, motiv pentru care socialiștii au amenințat ca dacă nu e acceptată Corina Crețu, atunci întreaga Comisie ar putea fi respinsă.

Jean-Claude Juncker si-a îndeplinit însă prin asta promisiunea de a avea în echipă un minimum de 9 femei, mai ales dată fiind amenințarea socialiștilor din Parlamentul European amenințau că nu vor accepta Comisia, în momentul votului din Parlament, dacă în ea nu se vor regăsi, așa cum promisese Juncker însuși, cel puțin 9 femei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG