Linkuri accesibilitate

UE și Ucraina au amânat aplicarea Acordului de Liber Schimb pînă la sfărșitul lui 2015


Comisarul european pentru comerț Karel De Gucht vorbind presei după întîlnirea trilaterală UE-Rusia-Ucraina, Bruxelles, 12 septembrie 2014.
Comisarul european pentru comerț Karel De Gucht vorbind presei după întîlnirea trilaterală UE-Rusia-Ucraina, Bruxelles, 12 septembrie 2014.

Karel de Gucht: Ucraina va continua să beneficieze de pe urma deschiderii pieței comunitare.

Vorbind la Bruxelles după convorbirile cu ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin și cu ministrul rus al dezvoltării Aleksei Uliukaev, ​comisarul european pentru comerț Karel De Gucht a explicat că amînarea se datorează situației economice dificile din Ucraina. El a adăugat însă că amânarea va da timp ambelor părți să facă noi propuneri și remarci pe marginea Acordului de Liber Schimb.

Comisarul european pentru comerț a mai spus că în același timp vor continua consultările la nivel tehnic dintre Uniunea Europeană, Rusia și Ucraina, pentru a elimina îngrijorările exprimate de Moscova, ca parte a eforturilor de a stabiliza pe deplin situația din Ucraina.

E vorba de fapt de de o parte a procesului comprehensiv de pace din Ucraina, unde forțele guvernamentale se luptă cu rebelii pro-ruși din luna aprilie.

Moscova a spus de mai multe ori că e îngrijorată de efectele pe care Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Ucraina le-ar putea avea asupra economiei rusești, și a amenințat că va impune tarife de import la bunurile ucrainene dacă Acordul va intra în vigoare la 1 noiembrie, cum fusese programat inițial.

Declarația lui de Gucht vinde după ce Uniunea Europeană și Statele Unite au impus un nou set de sancțiuni Rusiei, în legătură cu rolul jucat de Moscova în criza din Ucraina.

Comisarul european pentru comerț a precizat că ratificarea Acordului de Liber Schimb de Parlamentul European și de cătRada superioară de la Kiev va avea totuși loc, cum a fost programat la 16 septembrie.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că ratificarea Acordului va fi un moment istoric care va defini viitorul Ucrainei

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG