Ministerul Justiției a expediat deja Comisiei Electorale Centrale lista partidelor înregistrate care pot participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Potrivit ministrului Oleg Efrim, din listă fac parte 42 de partide. Pe listă nu apare partidul condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, PaRUs.
Nefiind înregistrat, partidul lui Renato Usatîi cade automat din cursă şi nu-i rămâne decât să apeleze la numele şi listele unei formaţiuni cu actele în regulă pentru a participa la competiţia electorală. Situaţia nu are cum să-l mulțumească pe proaspătul politician. Supranumit în presă „Tânărul Monte-Cristo” pentru multiplele acte de caritate şi concerte organizate până acum în toată ţara, chiar în această seară invitata sa fiind cunoscuta interpretă Sofia Rotaru care susţine un recital în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, controversatul om de afaceri, îmbogățit la Moscova, s-a şi declarat victimă a unui abuz din partea autorităţilor, acuzându-l concret pe liderul PLDM, Vlad Filat, că ar sta în spatele acestui pretins abuz.
„Anume Filat a decis, într-un cerc restrâns, vineri seara, cine să fie înregistrat şi cine nu. Aşa că eu nu am avut nici o iluzie. Totuşi nu m-am aşteptat să fie atât de cinici”, a spus astăzi într-o conferinţă de presă Usatîi.
Ambele ministere care au atribuție la refuzul înregistrării partidului lui Usatîi, şi cel al Justiţiei, şi cel al Afacerilor Interne, sunt conduse de persoane desemnate de liberal-democraţi. Dar nu numai acest aspect, mai mult formal, stă la baza acuzaţiilor lui Usatîi. Între Filat şi Usatîi pare să existe o relaţie mai veche, dovadă fiind măcar şi investigația jurnalistică publicată de „Adevărul” care deconspirase la un moment dat că Vlad Filat fusese, încă în vremea când era prim-ministru, invitatul lui Usatîi la un meci de fotbal elitist, împreună cu fiul său, şi pe banii controversatului businessman. Aşa că printre reprezentanţii societăţii civile există suficiente voci, una aparţinând directorului CREDO, Sergiu Ostaf, care cred că nu Renato Usatîi ar avea restanţe în ceea ce priveşte pregătirea dosarului pentru oficializare, aşa cum a lăsat astăzi de înţeles ministru Oleg Efrim, ci ministerele Justiţiei şi cel de Interne – în a prezenta probe convingătoare pentru respingerea cererii:
„În momentul în care nu sunt oferite argumente şi probe concludente, sau cel puţin nişte indicii de probe care există şi vor fi dezvăluite ulterior, eu nu pot trata cu încredere această decizie. Pe mine personal m-a decepționat”.
Într-un eveniment public, astăzi dimineaţă, ministrul justiţiei Oleg Efrim anunţa, printre altele, că partidul „PaRUs”, condus de Renato Usatii, nu va participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie pentru că ar exista bănuiala că şi-ar falsificat cel puţin o treime din numele de pe listele de aderenți prezentate ministerului. În listă s-ar fi descoperit semnături ce ar aparţine cetăţenilor lipsă de pe teritoriul Republicii Moldova, unor străini sau chiar minori. Într-un comunicat difuzat tot astăzi, Ministerul de Interne a precizat că a pornit o cauză penală şi va verifica toată lista.