Linkuri accesibilitate

Transnistria se pregăteşte de o nouă reducere a bugetului


Ce cred transnistrenii despre cum sunt cheltuiţi banii publici? Criza din Ucraina şi criza transnistreană - o privire de la Berlin. Şi… apelul la pace pentru Ucraina al intelectualității ruse.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Administrația transnistreană plănuiește o nouă reducere a bugetului regiunii, după ce recent a tăiat 20 la sută din salariile bugetarilor. Ce cred locuitorii din Tiraspol despre cum sunt cheltuiţi banii publici? Criza din Ucraina şi criza transnistreană - o privire de la Berlin. Şi… apelul la pace pentru Ucraina al intelectualității ruse.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău a respins din nou acuzațiile că Ucraina ar bloca fluxurile de mărfuri ruseşti către Transnistria, după cum afirmă unii oficiali de la Tiraspol şi Moscova. Într-un interviu televizat, Serhii Pirojkov, a precizat că de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei a fost întărit controlul la granița moldo-ucraineană, pe segmentul transitrean, pentru, citez, „asigurarea securităţii, pentru a evita pătrunderea teroriştilor în Ucraina”.

Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru rolul desabilizator jucat în estul Ucrainei. Pe lista companiilor cărora li se limitează accesul la surse financiare se numără acum și Sperbank. S-a impus deasemenea un embargo pe exportul de înaltă tehnologie pentru foraj maritim și în zonele arctice. Uniunea Europeană a impus deasemenea, de vineri, noi sacnțiuni Rusiei. Ele implică înghetarea unor conturi ale unor deputati şi oficiali de rang înalt, inclusiv ale politicianlui ultranaționalist Vladimir Jirinovski, şi restrictionarea drastică pe piaţa de capital a mai multor companii controlate de stat, printre care Gazprom Neft, Rosneft şi Transneft. În replică, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va reacționa pe măsură și că sancțiunile occidentale vor submina negocierile de pace privind estul Ucrainei.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a amânat până în decembrie anul viitor aplicarea prevedirilor din acordul de liber schimb încheiat cu Ucraina. Decizia a fost anunțară vineri la Bruxelles după negocieri cu reprezentanții Ucrainei și Rusiei. Ucraina este și membră în spațiul de liber schimb CSI, iar Rusia susține că prevederile acordului de liber schimb cu UE nu sunt compatibile cu regulile CSI.

Aleksandr Karaman
Aleksandr Karaman

Un lider al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei Aleksandr Karaman a spus că statutul special pe care îl pregătește președintele ucrainean pentru regiunile controlate de insurgenți este „insuficient”. Karaman care este vicepremier al separatiștilor de la Donețk a declarat Europei Libere la 9 septembrie că orice negocieri cu Kievul trebuie să se bazeze pe „principiul suveranității republicii populare Donețk”. Președintele Poroșenko a spus că planul pe care îl va propune săptămâna aceasta Parlamentului ucrainean păstrează suveranitatea și unitatea Ucrainei. Karaman a mai declarat că separatiștii resping ideea ca fostul președinte ucrainean Leonid Kucima să reprezinte la negocieri Kievul, spunând că negocierile trebuie să se poarte „pe baze de egalitate”. Născut la Slobozia, Karaman a fost vicepreședinte în administraţia regiunii transnistrene între anii 1990 și 2001.

S-a împlinit un an de când serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a impus un embargo pentru importurile de vinuri moldoveneşti, la 10 septembrie 2013. Autoritățile ruse au spus atunci că ar fi depistat în vinurile moldovenești o substanță nocivă, dar Chișinăul a spus că este un embargou politic care trebuia să împiedice Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Un studiu dat publicității vara aceasta, sugerează că exportatorii moldoveni orientați către piața rusă au ratat venituri de peste 18 milioane de dolari numai în trei luni și jumătate din 2013. Au fost afectate cel mai tare 18 companii care asigurau anul trecut aproximativ jumătate din exporturile moldovenești de vinuri. Producătorii și exportatorii moldoveni spun că au încercat să-și reorienteze exporturile, în principal către Uniunea Europeană.

Asistentul adjunct al secretarului de stat american Eric Rubin a reiterat, la Chişinău, după convorbiri cu premierul Iurie Leancă, disponibilitatea Statelor Unite de a acorda sprijin Republicii Moldova pentru consolidarea statului de drept, promovarea reformelor şi dezvoltarea economică. Eric Rubin a spus că Statele Unite vor ajuta la asigurarea stabilităţii şi securităţii Moldovei, şi la protejarea progreselor ei în parcursul european.

Moldova va lupta pentru piaţa rusă, dar şi pentru a proteja drepturile moldovenilor, aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, a afirmat premierul Iurie Leancă într-un interviu acordat agenţiei Itar-Tass. Leancă a mai spus că toate problemele care au apărut în relaţiile comerciale bilaterale, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, trebuie soluționate. Moldova nu va renunţa la statutul de neutralitate, stipulat în Constituţie, pentru a se alătura Alianţei Nord Atlantice, a mai spus Iurie Leancă pentru Itar-Tass. Neutralitatea, a explicat premierul moldovean, oferă cele mai bune premise pentru rezolvarea problemei transnistrene, dar şi pentru a liniști temerile Rusiei, provocate de decizia Moldovei de a semna Acordul de Asociere cu UE.

***

Europa Liberă: Administraţia de la Tiraspol se pregăteşte să taie din nou cheltuielile bugetare, întrucât estimează că şi veniturile regiunii vor continua să scadă. Executivul a înaintat spre aprobare Sovietului suprem un proiect al bugetului transnistrean pentru anul 2015, care prevede o reducere a cheltuielilor chiar şi la aşa numitele capitole protejate social, adică salarii, pensii, burse şi îndemnizații, alocații pentru întreținerea copiilor, etc. Modificări care nu au putut să nu trezească semne de întrebare şi îngrijorarea aleşilor locali, după cum a aflat corespondenta noastră Karina Maximova. Relatează Lina Grâu.

Executivul regiunii transnistrene a elaborat și a prezentat pentru examinarea legislativului local proiectul bugetului pentru anul 2015. Potrivit primului adjunct al ministrului de finanțe al regiunii, Dmitrii Nedelkov, după efectuarea tuturor calculelor se propune reducerea cheltuielilor de stat, în comparație cu indicatorii stabiliți pentru anul 2014, cu 326 milioane ruble transnistrene. Acest lucru va permite reducerea deficitului bugetar cu 3 la sută.

Concepția politicii fiscale și bugetare elaborată de puterea executivă pentru o perioadă de trei ani și care însoțește tradițional proiectul de buget, explică cum pot fi economisite resursele statului. De exemplu, se recomandă, citez, „stimularea reducerii numărului de personal în domeniul bugetar, prin perfecționarea sistemului de salarizare a muncii, pentru ancorarea în sfera bugetară a cadrelor înalt-profesioniste”, citat încheiat.

Se propune de asemenea modificarea criteriilor de stabilire a beneficiarilor de plăți sociale. În particular, proiectul propune modificarea legislației în vigoare pentru a reduce din facilitățile la acordarea pensiei, menționând în particular mamele care au născut 3 și 4 copii, dar și înăsprirea cerințelor pentru acordarea de pensii persoanelor care nu au stagiul de muncă suficient. Proiectul prevede și introducerea în legislație a unui șir de restricții la acordarea de ajutor material pentru incapacitatea temporară de muncă, la nașterea copilului și la alocația lunară pentru copil. Restricții vor fi impuse și la acordarea ajutorului lunar suplimentar, a asigurării materiale suplimentare pentru realizări remarcabile și merite deosebite, precum și la plățile acordate în caz de accidente la locul de muncă și de îmbolnăvire din cauza activității profesionale.

Cum apreciază acest nou document al executivului reprezentații puterii legislative de la Tiraspol? Am discutat subiectul cu președintele comitetului pentru politici economice, buget și finanțe din sovietul suprem, Oleg Vasilatii. Potrivit lui, bugetul pe trei ani, care a fost propus încă anul trecut, seamănă mai mult cu o schiță generală decât a cel mai important document financiar al Transnistriei:

Oleg Vasilatii: „Bugetul pe trei ani nu a existat decât pentru opinia publică și în presa din Transnistria, din păcate. Mai departe nu s-a mers. Bugetul care este acum în vigoare conține câțiva parametri care ar fi trebuit să fie îndepliniți și în 2015, și în 2016, dar acești parametri nu constituie un plan, pentru că nu se bazează pe nimic – nu există niciun fel de documente programatice care ar planifica modalitățile de atingere a obiectivului trasat. Iar noul proiect de buget confirmă din nou acest lucru. Bugetul care era numit „pe trei ani” de fapt este aplicat pe parcursul unui singur an – de la 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2014”.

În proiectul propus pentru examinare pentru anul 2015, executivul de la Tiraspol planifică să reducă nu doar partea de cheltuieli, ci și cea de venituri a bugetului. Interesant este că potrivit calculelor ar urma să fie redusă finanțarea capitolelor protejate social, printre care plățile salariale, bursele, plățile sociale și compensatorii către populație, alocația materială pentru militari, întreținerea caselor de copii și internatelor, cheltuielile pentru alimentație și procurarea de documente.

Oleg Vasilatii
Oleg Vasilatii

Oleg Vasilatii: „Cifrele în sine îngrijorează. În primul rând, pentru că este vorba despre reducerea veniturilor, dar și despre reducerea cheltuielilor pentru capitolele protejate social și urmează să încercăm să ne lămurim de ce se întâmplă acest lucru. De ce se așteaptă reducerea veniturilor? De ce se așteaptă reducerea cheltuielilor statului pentru capitolele protejate social cu peste 120 de milioane ruble? Sunt sume considerabile. Este vorba în primul rând de angajații bugetari - precum învățători, medici și continuând cu militarii și funcționarii. În particular, pentru achitarea salariilor cheltuielile au fost reduse de la 1 miliard 139 milioane ruble până la 1 miliard 94 milioane. Deci este vorba despre reduceri cu 45 milioane ruble doar la plata salariilor. Urmează să examinăm documentul, să ne lămurim de ce s-a întâmplat la noi acest lucru.”

Potrivit prevederilor Concepției politicii fiscale și bugetare, autoritățile transnistrene încearcă să identifice toate sursele posibile pentru reducerea cheltuielilor sociale, deoarece nu sunt este în stare să asigure cu bani toate garanțiile oferite prin lege, având în vedere eficiența scăzută și dependența mare de factorii externi a economiei regiunii. În același timp, înrăutățirea condițiilor de viață a cetățenilor care și așa abia-abia de-și asigură existența este un lucru inadmisibil – despre aceasta vorbesc toate standardele și normele juridice internaționale. Oleg Vasilatii:

Oleg Vasilatii: „Vrem sau nu, dar prevederile constituției care spun că republica moldovenească nistreană este un stat social trebuie respectate. Și aici nu este vorba despre dorința, viziunile sau punctele de vedere ale guvernului, președintelui sau sovietului suprem. Sunt niște norme care sunt obligatorii pentru executare pentru toate ramurile puterii. Iată de ce eu cred că este puțin probabil ca aceste norme propuse să fie acceptate, pentru că asta ar însemna înrăutățirea calității vieții categoriilor celor mai defavorizate. De exemplu, dacă o femeie la 53 de ani și-a pierdut serviciul, aceasta timp de 8 luni poate primi un ajutor de șomaj de 400-500-700 de ruble, iar apoi practic mai are un an și jumătate până la pensie, în care nu are surse de venit. Acum, ea are posibilitatea de a ieși la pensie anticipat, dar conform noului buget nici ajutor de șomaj statul nu va da, nici pensie. Nu este normal. Iar în ceea ce privește reducerile care se referă la mamele cu mulți copii și alocațiile pentru copii, acestea în general mi se par inacceptabile în condițiile crizei demografie prin care trece azi Transnistria”.

Ce ar putea însă face organul legislativ de la Tiraspol pentru a nu admite înrăutățirea condițiilor de viață a cetățenilor? Iată ce propune Oleg Vasilatii:

Oleg Vasilatii: „Primul lucru pe care îl poate face sovietul suprem este să nu aprobe aceste norme. Și în mod sigur va recurge la această pârghie. Mai departe, vom examina foarte atent și acest buget, și bugetul asigurărilor sociale – avem două bugete care determină viața oamenilor. Și vom propune valorificarea tuturor aspectelor despre care am discutat mai devreme – o mai bună planificare, dar și folosirea tuturor resurselor statului: nu doar a celor fiscale, ci și a resurselor întreprinderilor de stat. Noi am propus de mai multe ori ca resursele acestor întreprinderi să fie folosite pentru reducerea deficitului bugetar, dar președintele și guvernul au refuzat categoric. Cred că și în acest an vom reveni la aceste propuneri. În plus, pe parcursul ultimilor doi ani am propus un șir de inițiative foarte serioase care prevedeau reducerea cheltuielilor în primul rând la funcționarea aparatului birocratic, în particular la procurarea și exploatarea mașinilor, a echipamentelor scumpe, a reparațiilor și renovărilor. Cred că în acest an vom insista ca aceste norme să existe în legislație. Asta, ce ține de acele mecanisme pe care ni le pune la dispoziție procesul bugetar”.

Se pare că discutarea proiectului de buget pentru anul viitor va fi un proces fierbinte. Nu este exclusă repetarea situației din anul 2012, când principalul document financiar al regiunii, aprobat în ultimul moment de legislativul local, nu a fost semnat de liderul regiunii și Transnistria, pentru prima dată în mai bine de 20 de ani de existență, a trăit fără un buget aprobat pe parcursul întregului an 2013. Această situație a devenit subiect de litigiu în curtea constituțională locală, iar instanța a decis că șeful administrației regiunii este obligat fie să semneze documentul, fie să-l respingă timp de 14 zile. Însă bugetul anului 2012 așa a și rămas – nu a fost nici aprobat, dar nici respins.

***

Europa Liberă: Am încercat să aflăm de la mai mulţi locuitori din Tiraspol ce cred despre modul în care se cheltuie banii publici, la ce capitole s-ar putea face economii şi care din ele ar trebui să se bucure de o finanţare prioritară.

Вы знаете, на мой взгляд, можно сэкономить на государственных программах. Но ни в коем случае на пенсионерах, это, я считаю, преступление просто-напросто.

Нежелательно сокращать тем пенсионерам и в основном детям, которые уже получают. Если сейчас начнут сокращать, то практически брожение умов начнется. Уже думать будут по-другому, иначе относиться… Поэтому нежелательно вообще сокращать. Конечно, если тот бюджет, который примут, не повлияет на социальные слои низкооплачиваемых людей, может быть, его и надо сократить. Мы понимаем, что мы живем в окружение и еще больше сжимается кольцо, нельзя поехать туда, нельзя сюда поехать, сокращается полностью торговля, уменьшается количество денег…

Вообще государство держится, прежде всего, на народе и нужно о нем заботиться. Поэтому можно где-то, наверное, в другом месте сократить какие-то расходы. Ну, допустим, я знаю, что в министерстве тем, кто занимает высокие посты, им дают бесплатно минуты, дают много бензина, например – да? – для того, чтобы они передвигались. Я думаю, что эти статьи можно было бы и сократить. Но льготы и социальные выплаты… Уже куда, наверное, меньше, потому что и так совершенно не хватает этого для того, чтобы обеспечить маленького ребенка, например, как вот у меня.

А зарплату детям? Ни в коем случае не срезать, они и так несчастны. Работает в онко – 1500 зарплата. Медсестры. А работает она больше аботает врача. Мне кажется, убрать платежку всем орденам. Вот этим нашим смирновским орденам. Потому что там нечестные ордена. Это большая сумма денег, там миллионы идут!

Надо доходы увеличивать, вот это другое дело.

Все сложно, потому что все, что ни крути – все надо. Даже стипендии студентам, это очень огромный плюс, у кого много людей в семье, так эти стипендии… не знаю, наверное, как спасательный круг. Это очень надо.

Пособия на детей надо, наоборот, увеличивать. Естественно, увеличить пенсии, посмотреть увеличение заработной платы простым рабочим, чтоб была постоянная помощь инвалидам, бездомным. А вот вверху-то надо пересмотреть на то, чтобы, наоборот, им как-то прекратить вот это вот увеличение зарплат, может, кому-то уменьшить, сократить штат…

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol.

***

Europa Liberă: Statele Unite şi Uniunea Europeana au impus un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolul pe care îl joacă în Ucraina. Sancţiunile, care vizează mai cu seamă sectorul energetic şi cel bancar, ar putea fi reduse sau anulate dacă se va observa că situaţia în estul Ucrainei se va îmbunătăţi. Moscova, la rândul ei, spune că prin noile sancţiuni occidentul ar respinge procesul de pace în estul Ucrainei, după armistiţiul încheiat pe 5 septembrie la Minsk, prin medierea OSCE, între autorităţile de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi. Un armistiţiu care ar putea avea urmări foarte nefaste pentru Ucraina, este de părere cercetătoarea de la Berlin Anneli Ute Gabaniy, care, într-un interviu realizat de Valentina Ursu, vede o asemănare între situaţia din estul Ucrainei şi conflictul transnistrean:

Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi

Anneli Ute Gabanyi: „Problema este că intrăm în domeniul percepţiilor, pentru că, după părerea mea, acest armistiţiu deja conţine o serie de prevederi, care în măsura în care vor fi puse în practică de către guvernul şi preşedintele ucrainean, vor avea nişte urmări foarte nefaste pentru Ucraina din mai multe puncte de vedere.”

Europa Liberă: Din care anume?

Anneli Ute Gabanyi: „Se cere acolo implicit, dar totuşi destul de clar, recunoaşterea acelor două republici populare, Luhansk şi Doneţk, drept participanţi la negocieri. Ei au şi semnat, însă fără indicarea funcţiei lor, au semnat deja documentul armistiţiului. Deci, se procedează exact aşa cum s-a procedat şi în Transnistria timp de decenii. Încercarea Rusiei fiind întotdeauna de a crea şi de a cere Occidentului să recunoască drept entităţi legitime, în cazul Moldovei, a fost Transnistria, în cazul acesta – Luhanskul şi Doneţkul, drept entităţi legitime şi legale, fără a le recunoaşte din punct de vedere al dreptului internaţional.

După părerea mea, acest lucru prelungeşte ceea ce se întâmplă în momentul de faţă, un război asimetric, respectiv, hibrid, cum se spune, mai nou, adică un război între un stat legal şi legitimat să-şi apere suveranitatea şi integritatea, în cazul acesta Ucraina, cu nişte grupuri de separatişti, indiferent cum îi numim. Acesta ar fi un război asimetric, cum îl întâlnim în multe ţări şi din Orientul Mijlociu. Dar aspectul hibrid este că aceste grupuri nu acţionează de capul lor şi cu forţele lor militare, umane etc., ci sunt ajutate într-un mod nedeclarat de către un al treilea stat, acest stat fiind Rusia.

Exact şi exemplul Transnistriei care întotdeauna se poate urmări. Deci, avem şi nişte negocieri asimetrice sau hibride, cum am văzut în cazul Transnistriei, Rusia putea întotdeauna să se ascundă în spatele teroriştilor, spunând: „Noi am vrea, să ştiţi, să implementăm cutare sau cutare lucru cerut de Occident, dar transnistrenii nu vor sau republica populară, o să se spună, nu dorește acest lucru”.”

Europa Liberă: Aceste sancțiuni fac ca Rusia să fie mai pașnică, să fie mai dornică să găsească o soluție durabilă? Am văzut imediat și reacția venită din partea Moscovei, enunțată de șeful diplomației ruse, domnul Lavrov, care afirma că Moscova va fi datoare să reacționeze la noile sancțiuni anunțate de Uniunea Europeană. El crede că noile sancțiuni sunt un semnal de susținere pentru „partida războinică” de la Kiev.

Anneli Ute Gabanyi: „Aș spune, pentru guvernul de la Kiev care duce o luptă legitimă pentru a-și apăra teritoriul. Dar domnul prim-ministru a mers mai departe și a și spus care ar fi reacțiile Moscovei la niște sancțiuni înăsprite din partea Uniunii Europene și anume că ar interzice companiilor aeriene occidentale să survoleze teritoriul Rusiei, ceea ce ar însemna, de asemenea, costuri în plus pentru aceste companii. Și aici este interesant, adică în Occident se duce o discuție foarte susținută în legătură cu problema sancțiunilor, dacă în general și în timpul istoriei, și în diverse părți ale lumii au avut succes sau nu. Părerile sunt divizate, cei mai mulți spunând că nu au niciun rost. Problema este alta, dacă Occidentul înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei, aceste sancțiuni deja ale Occidentului pot lovi și de fapt pot răni, ca să spun așa, și capacitățile economice ale țărilor occidentale, ale țărilor membre UE.

Pe de altă parte, sancțiunile Rusiei, de asemenea, s-a văzut deja, sunt nocive pentru producătorii, pentru industria din țările UE. Dar ce se întâmplă? Țările din Uniunea Europeană sunt țări democratice și acolo astfel de sancțiuni și urmările lor pot fi și contestate de populație sau de anumite grupuri, de industriași etc. Rusia, în schimb, prin tradiția ei, și prin construcția acestui stat, care nu este democratic pur, ca să spunem așa, dacă este democratic, în general, în orice caz, statul nu se teme că acolo populația care, de altfel, este obișnuită să sufere, ar face răzmerițe împotriva deciziilor Kremlinului care sunt în defavoarea economiei sau în defavoarea populației. Pe scurt spus, Rusia poate să sufere mai multe sancțiuni decât, eventual, Uniunea Europeană și încă o construcție făcută din 28 de state ar putea să sufere. Deci, Uniunea Europeană ar putea să dea înapoi prima, dacă această spirală a sancțiunilor ar continua să se învârtă.”

Europa Liberă: Zilele acestea am reţinut o declaraţie pe care o făcea cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care spunea că Rusia poate redeveni oricând un partener bun, uşa pentru discuţii rămâne deschisă. Aceasta înseamnă că cea mai puternică, cea mai mare forţă economică a Uniunii Europene ar avea o părere separată?

Anneli Ute Gabanyi: „Nu cred. Pentru că doamna Merkel a spus zilele trecute foarte clar, în faţa fracţiunii creştin-democrate şi creştin-sociale din Bundestag că ea doreşte ca să fie implementate aceste sancţiuni înăsprite. Însă nu uitați un lucru, vorbeam de democraţie, în Germania trebuie luate în consideraţie două lucruri. În primul rând doamna Merkel vorbeşte nu numai partenerilor occidentali, respectiv, și Rusiei, mai ales cu o frază pe care aţi citat-o mai înainte, dar în Germania există şi o oarecare diviziune, care în momentul de faţă nu se vede aşa de clar, între social-democraţi, și ştiţi că ministrul de Externe este un membru al Partidului Social Democrat, domnul Steinmeier, şi doamna cancelar Merkel, membru creştin-democrat.

Iar social-democraţii, mai ales atunci când au fost la putere, împreună cu ecologiştii, au avut o politică extrem de, ca să spun aşa, blândă vis-a-vis de Rusia şi chiar erau gata să facă şi anumiţi paşi înaintea dezvoltării democraţiei Rusiei, spunând: „Hai să dezvoltăm mai întâi relaţiile economice etc. şi în cele din urmă şi Rusia va deveni mai democratică, prin forţa legăturilor pe care le are cu noi şi prin forţa şi a relaţiilor instituţionale”. Deci, nu uităm, ceva reziduuri din această atitudine a social-democraţilor mai apar din când în când. Nu vreau să numesc persoane concrete care de obicei mai scapă astfel de fraze.

Deci, aceasta este un aspect – divizarea ascunsă, dar totuşi existentă în coaliţia la putere în Germania. Al doilea lucru este că doamna Merkel ar dori, şi Germania în general ar dori, să continue să fie privită în contextul UE şi chiar NATO drept acea ţară puternică care este cea mai capabilă în momentul de faţă să medieze între partea occidentală şi Rusia. Deci, mesajul acesta este, într-un fel, mesaj care confirmă faptul că Germania continuă să se vadă în această poziţie de posibil mediator, însă atunci când şi Rusia este gata să cedeze în acest conflict, chiar rezervându-i eventual şi o posibilitate pentru a-şi salva faţa.”

Europa Liberă: Cum îl caracterizaţi dumneavoastră pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, din moment ce chiar doamna Merkel a reiterat la postul de televiziune german că intenţionează să menţină o legătură strânsă cu preşedintele rus pentru a păstra dialogul prin toate mijloacele? Dumneavoastră ce calităţi scoateţi în evidenţă?

Anneli Ute Gabanyi: „Personal cred că în momentul de faţă nu este atât de important domnul Putin şi domnul Putin nu este singurul care reprezintă Rusia. Rusia, după părerea mea, va continua pe drumul început acum, va încerca prin dezinformare, prin şiretenie, şiretlicuri diplomatice să-şi atingă ţelul.”

Europa Liberă: Şi care este scopul Rusiei?

Anneli Ute Gabanyi: „Scopul Rusiei în momentul de faţă, văzând clar că nu există nicio alternativă, şi chiar Statele Unite au spus, şi NATO, şi bine că ştim acest lucru, că nu vor să treacă la război din cauza conflictului din Ucraina, Rusia poate liniştită continua. Până ce a reuşit, cel puţin, să-şi realizeze punctele care sunt cuprinse în contractul de armistiţiu, şi anume recunoaşterea, cel puţin tacită, în calitate de negociatori, co-negociatori ai reprezentanţilor republicilor populare.

După aceea, al doilea, recunoaşterea unui statut special de autonomie pentru aceste republici. Şi noi, care cunoaştem conflictul transnistrean, cunoaştem că acest termen a apărut, de altfel, sub egida OSCE, statutul special al Transnistriei în anul 1994. Din acest statut special ştim ce s-a dezvoltat. Adică ce se întâmplă? În momentul de faţă, dacă nu se întâmplă nimic dincolo de status quo, Rusia obţine un nou conflict îngheţat pe teritoriul Ucrainei. Până acum l-a avut în Transnistria, l-a avut în Georgia, l-a avut în Abhazia şi acum, uite, avem un nou conflict îngheţat cu care, după aceea, Rusia poate negocia mai departe. Şi pas cu pas, ţelul ultim, şi acest lucru este de asemenea destul de clar, vor veni răzmeriţe în alte teritorii ale Ucrainei şi incidental acele teritorii, care reprezintă federaţia Novorosia şi în momentul acesta ajungem şi la Trasnistria. Şi de aceea este important să se ajungă până la Transnistria, care după aceea, cred, va fi inclusă în această federaţie, pentru că, în cazul unei Ucraine de Vest, care va rămâne orientată către Occident, Transnistria va fi ca un fel de bucată de brânză într-un sandvici, între un stat orientat spre Vest – Moldova – şi o Ucraină care merge în aceeaşi direcţie.

Deci, Rusia trebuie să se gândească în termen mediu și la salvarea sau aducerea acasă, culegerea pământului „rusesc” transnistrean. Iar Occidentul va mârâi, se va dez-uni, probabil, tot mai tare. Vine iarna și sunt multe țări din Uniunea Europeană care au enorme probleme de a se aproviziona cu gaze, iar în multe cazuri, ale noilor membri UE, Rusia este sută la sută sau optzeci la sută cea mai importantă sursă se aprovizionare de gaze. Și, uite așa, acest conflict înghețat se va extinde, dar Rusia are timp. Acest lucru nu trebuie să se întâmple repede, pas cu pas, bucățică cu bucățică, salami tactics, vom ajunge la acest țel. Acesta este țelul. Și cu acest țel al doilea este năruirea oricărei speranțe a Ucrainei de a se alătura atât Uniunii Europene, cât și NATO pentru că statuturile acestor două organizații spun că „noi nu primim țări ocupate de alte forțe”, respectiv, țări care au conflicte etnice pe teritoriul lor.”

Europa Liberă: Și aștept răspunsul dumneavoastră la întrebarea dacă se va menține dialogul Angela Merkel-Vladimir Putin?

Anneli Ute Gabanyi: „Din când în când, dacă va fi în interesul Moscovei de a câștiga timp, de a trage de timp, eventual, de a mai face niște concesii tactice. Mâna întinsă principial a Germaniei ar putea fi folosită, însă în același timp noi știm că Putin a dezavuat-o pe doamna Merkel în mai multe cazuri, în timpul acestui conflict. Cred că doamna Merkel este mult prea deșteaptă ca să mai aibă iluzii în legătură cu atitudinea principial pașnică și pro-europeană a președintelui Putin și a actualei conduceri de la Moscova.”

Europa Liberă: Opinia cercetătoarei de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi, într-un interviu cu Valentina Ursu.

***

Vladimir Mirzoev
Vladimir Mirzoev

Europa Liberă: Exponenții intelectualității ruse au făcut publică o declarație împotriva războiului în Ucraina, autoizolării Rusiei și restaurării totalitarismului, declarație întitulată „Opriți agresiunea rusească!”. Printre cei care au semnat această scrisoare este și cunoscutul regizor Vladimir Mirzoev. Într-un interviu acordat colegului nostru Andrei Șarîi, de la serviciul rusesc al Europei Libere, şi rezumat de Lina Grâu, regizorul Vladimir Mirzoev spune că sentimentul pe care îl are legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina este cel de neliniște și chiar mai mult – de groază.

Vladimir Mirzoev: „Pentru că mor oameni și în Ucraina și în Rusia și eu nu înțeleg deloc de ce ei trebuie să moară. Este o idee absolut himerică – cea de crearea a unui nou imperiu, a „Lumii ruse”. Probabil acest concept a trăit mult timp în capetele responsabililor de sectoarele de forțe din Rusia și iată că acum acești demoni au pornit să-și realizeze planul lor dement. Și acest lucru mi se pare extrem de îngrijorător, periculos și absolut suprarealist. Când aud politicienii operând cu termeni de genul geopolitica, confruntarea dintre SUA și Rusia, mi se pare că această terminologie, această ideologie este una din secolul trecut, chiar de pe vremurile de dinainte de cel de al doilea război mondial. Este o neînțelegere totală a felului în care s-a schimbat lumea în ultima jumătate de secol – sunt niște scheme vechi, băgate în capetele oamenilor care au terminat școlile KGB și FSB și academii militare. Ei realizează în practică viziunile lor interne asupra lumii, așa cum le au structurate în calitate de militari și securiști – ei simt nevoia să deconspire dușmanul, să lupte cu dușmanul. Probabil să în lipsa dușmanului ei se simt neîmpliniți profesional. Iar acum practic toată conducerea Rusiei a devenit una militar-securistă. Iată de ce s-a întâmplat așa că această himeră a devenit un plan de viață pentru Rusia – unul absolut dement și lipsit de sens”.

Regizorul Vladimir Mirzoev spune că nu este surprins de susținerea masivă acordată de cetățenii ruși politicii Kremlinului, și asta pentru că, în opinia sa, populația Rusiei este profund traumatizată de evenimentele secolului XX.

Vladimir Mirzoev: „Oamenii intră foarte ușor în starea de euforie maniacală și psihoză patriotică, apoi la fel de ușor pică în depresie. La nivel de personalitate, este vorba despre o tulburare bipolară, când oamenii reacționează absolut inadecvat la lucruri deși terifiante, dar totuși simple precum războiul – ei neagă că are loc un război. Se poate desigur afirma că rușii sunt victime ale propagandei televizate, dar, pe de altă parte, nu e atât de greu să deschizi internetul pentru a primi informația alternativă pentru a compara și a analiza faptele. Dar ei nu vor să analizeze nimic, ei nu pot accepta ideea în sine că țara lor, patria lor este agresor. Această negare în psihologie este numită resentiment – o supărare, o traumă care ulterior se manifestă ca o stare maniacal-patriotică. Oamenii, familiile sunt traumatizate de toate dramele secolului XX și acum scot la iveală o reacție neadecvată”.

La fel ca și întreaga societate rusă, și oamenii de cultură s-au scindat, unii dintre ei criticând războiul din Ucraina, alții, mai conformiști sau care depind de finanțări de la stat, susținând direct sau indirect politica Kremlinului.

Vladimir Mirzoev: „Din punctul meu de vedere, oamenii care își pun semnătura sub apelul de a continua războiul devin pur și simplu periculoși – nici mâna nu le-aș strânge. Războiul este un rău. Războiul pentru o himeră este un rău dublu. Războiul cu un popor frățesc este un rău triplu. Fiecare își face alegerea sa. Acea parte de intelectualitate care își alege un loc călduț sub soare, alege să nu-și piardă bucata de pâine consimțind la orice demență, din punctul meu de vedere sunt oameni care s-au pierdut pe ei înșiși. Îmi pare rău pentru ei. Nici măcar nu pot spune că îi detest. Regret profund că acești oameni au ales astfel să dispună de darul spiritual pe care îl au, pentru că nu poți crea ceva sublim când devii cinic și aprobi războiul. Este o autodistrugere, este o cale a sinuciderii. Și această energie sinucigașă este simțită nu doar în rândul intelectualilor ruși, ci și în popor. Din punctul meu de vedere, națiunea care pune la cale o agresiune împotriva unei țări frățești recurge la o adevărată sinucidere morală. Iar sinuciderea morală este urmată de cea fizică, economică, politică”.

Vladimir Mirzoev spune că oamenilor de cultură de o valoare reală le este din ce în ce mai greu să supraviețuiască acum în Rusia. Pe de altă parte, regizorul consideră că emigrarea oamenilor de cultură ar însemna o tragedie și o cădere a Rusiei într-o epocă medievală. „Voi încerca să supraviețuiesc aici, chiar dacă este din ce în ce mai greu, pentru că atâta timp cât în țară mai există o zonă de intelectualitate lucidă, consider că mai există o șansă. Nu aș vrea să văd Rusia revenind total la instinctele animalice, la epoca de piatră”, spune regizorul Vladimir Mirzoev, în interviul pentru Radio Svoboda.

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG