Linkuri accesibilitate

Europa răsuflă ușurată după ce scoțienii au decis să nu se separe de Marea Britanie


Suporteri ai campaniei „Nu” Glasgow, Scoția, 19 septembrie 2014.
Suporteri ai campaniei „Nu” Glasgow, Scoția, 19 septembrie 2014.

„Spiritul separatismului” a rămas încuiat în lampă.

În capitalele europene și mai ales la Bruxelles, sentimentul la aflarea rezultatului referendumului din Scoția a fost unul de ușurare, după ce scoţienii au decis ca provincia lor să nu se separe de în Marea Britanie, după o coexistență de 307 ani. Majoritatea politicienilor europeni care au salutat rezultatul referendumului se temuseră că o eventuală despărțire a Scoției de Mare Britanie ar fi putut elibera „spiritul separatismului”, ca în povestea cu lampa lui Aladin din „1001 de nopți”, se spune într-un comentariu al agenției Reuter. Oana Serafim trece în revistă reacțiile europene la aflarea rezultatului referendumului din Scoția.

Respingerea separării a fost vazută la Bruxelles ca un vot in favoarea unei Europe unite, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso chiar asa l-a si calificat, spunînd că va ajuta Uniunea Europeană pentru a fi mai unita, mai deschisă și mai puternică.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen l-a felicitat pe premierul conservator de la Londra David Cameron, şi a spus că dorește ca Marea Britanie sa ramina în continuare un membru important al Alianţei.

Premierul Spaniei Mariano Rajoy s-a temut că exemplul unei separări a Scoției ar fi putut fi urmat de Catalonia, provincia spaniolă unde se vorbește de multă vreme de secesiune. Rajoy a spus ca rezultatul referendumului scoșai este cel mai bun la care se putea astepta Uniunea Europeană si că scotienii au ales cea mai buna varianta pentru toata lumea, pentru ei, pentru Marea Britanie si pentru restul Europei.

Liderul separatist al catalanilor Artur Mas urma sa prezinte vineri guvernului conservator planurile pentru organizarea unui referendum pentru independenta regiunii, dar guvernul spaniol afirmă că orice referendum pe tema secesiunii este ilegal in Spania.

Comisarul european pentru comerț Karel de Gucht, care este flamand, a avertizat ca un eventual vot în favoarea sepaării Scoției ar fi avut un efect de cataclism asupra întregului continent european. Există voci în regiunea Flandra din Belgia care doresc separarea de Valonia franceză. Un vot pentru separare ar fi putut avea un efect de domino, similar cu cel care s-a produs la desființarea Uniunii Sovietice, a mai spus De Gucht, care nu sprijina aspirațiile separatiste ale flamanzilor.

Înainte de aflarea rezultatului referendumului din Scoția, președintele Franței Francois Hollande a spus că există niște forţe centrifuge ce pierd perspectiva europeană, pentru ca unii oameni au senzația ca statul nu le mai poate apăra interesele.

Premierul Italiei Matteo Renzi a salutat si el rezultatul votului, spunînd că e o sansa de intarire a unitatii Uniunii Europene.

Premierul social-democrat de la Praga, Bohuslav Sobotka a afirmat că a rasuflat usurat dupa ce a aflat rezultatul, spunîn că avea nevoie de o dovada ca „lumea nu şi-a iesit complet din minţi”.

In ciuda acestei satisfacții comune, se spune în comentariul agenţiei Reuter, există politicieni europeni care au vorbit, sub condiția anonimatului, de un precedent stabilit de referendumul din Scoția, după care multe din regiunile europene ar putea trage concluzia că au dreptul democratic de a vota in favoarea independentei lor, ceea ce ar putea sa creeze probleme Uniunii Europene.

În România, europarlamentarul Laszlo Tokes a spus că rezultatul referendumului din Scoţia arata ca societatea scoțiană nu s-a „copt” încă pentru a-şi hotari singura soarta, și că în Romania cei care doresc autonomia mai au un drum lung de facut pentru obtinerea ei, informeaza Hotnews.ro.

XS
SM
MD
LG