Linkuri accesibilitate

Festivalul Ethno Jazz de la Chișinău, ediția a XIII-a


Anatol Ștefăneț: „Mă mândresc că am făcut câteva încercări de a culturaliza societatea în stilistica jazz-ului.”

Festivalul Ethno Jazz care se desfăşoară în această săptămână la Chişinău, Tiraspol şi Bălţi, împlineşte 13 ani. Ediţia se lansează joi, 25 septembrie, la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici din capitală. În ajunul deschiderii, corespondenta Europei Libere Diana Răileanu a asistat la repetiţia formaţiei Trigon, organizatoarea festivalului şi a stat de vorbă cu liderul trupei, Anatol Ştefăneţ:

Anatol Ştefăneţ a reuşit să viruseze Chişinăul, ba chiar Moldova întreagă. Se poate spune cu certitudine că în Moldova există deja un public dependent de jazz stil ethno, pe care organizatorii nu l-au dezamăgit niciodată, reuşind să invite la Chişinău artişti de talie mondială. Şi în acest an afişul conţine nume de top. Cireaşa de pe tort se anunţă pentru vineri, 26 septembrie, când va evolua Trilok Gurtu, unul dintre cei mai mari percuţionişti de jazz, cum îl califică Anatol Ştefăneţ. Liderul Trigon-ului se declară mândru că, de la o ediţie la alta, cercul oamenilor împătimiţi de acest gen de muzică se lărgeşte.

„De la început, de la prima ediţie şi până acum, mi-am propus tema de propagare a jazz-ului în Republica Moldova şi asta era foarte important pentru noi. Îmi dădeam foarte bine seama că în contextul ţării noastre, avem un folclor bine definit, avem muzică pop, muzică clasică bine-conturată. Jazz-ul era mai puţin promovat în ţara noastră. De aici a venit şi ideea de a organizat acest festival. Mă mândresc că am făcut câteva încercări de a culturaliza societatea în stilistica jazz-ului.”

În traducere liberă, jazz-ul ar însemna libertate. Iată de ce, explică Anatol Ştefăneţ, acest gen de muzică acceptă cu uşurinţă îmbinări cu alte genuri: folclor, de exemplu, sau rock. Ethno jazz-ul poate fi înţeles ca o libertate folclorică:

„Atunci când mi s-a propus să „mânuiesc” formaţia Trigon am spus că nu înţeleg jazz-ul, nu-l primesc, la care mi s-a răspuns: «Uite, tu ai o verticaliatate, care este folclorul. Acest folclor trebuie să-l completezi cu libertatea din jazz». Cea mai importantă şi principală regulă a jazz-ului este de a te simţi liber”.

Le Festivalul Ethno-Jazz de anul trecut formaţia Trigon a adus un omagiu Mariei Tănase, evenimentul având loc chiar în săptămâna când se împlineau o sută de ani de la naşterea sa. Şi în acest an, evoluţia interpreţilor va avea semnătura Mariei Tănase. Trigon va avea un recital de muzică folclorică, adaptată la jazz, interpretat de cântăreaţa Nadin Trohin, originară din Republica Moldova şi stabilită de mai mulţi ani la Bucureşti. Colaborarea cu Trigon-ul de la Chişinău, artista o numeşte o colaborare „de suflet”:

„Sunt legată de locul acesta. Familia mea a rămas aici şi acesta este locul în care, de fapt, am cele mai mari emoţii. Sunt oarecum obişnuită cu spectacolele pe care le am în Bucureşti, în diferite oraşe ale României, dar, totuşi, apariţia mea acasă, alături de Trigon, pe care îi ştiam de mult şi îi admiram de mult, e destul de emoţionantă pentru mine. Nu ar trebui ca cetăţenii acestui oraş să lipsească de la evenimentele acestea. Nu cred că mai are cineva în oraşul acesta curaj să-i aducă foarte curând pe Trilok Gurtu, Jazzkamikazz sau Grzegotz Karnas Quartet. Trebuie neapărat să veniţi şi să gustaţi muzica asta.”

Festivalul Ethno Jazz începe joi la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici din Chișinău. Vor avea loc concerte şi la Bălţi, vineri, 26 septembrie şi la Tiraspol, duminică, 28 septembrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG