Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chişinău”


Invitata serii este Rodica Mahu, redactor şef.

la :

„Mircea V. Cioban u, în A-politicele sale care sunt politice sadea, scrie despre Solidarităţile electorale şi se referă la susţinerea pe care Iurie Leancă i-a acordat-o lui Victor Ponta, odată cu lansarea acestuia din urmă în campania prezidenţială. Leancă, opinează Mircea V. Ciobanu, „după susţinerea unui candidat social-democrat, nu mai este atât de sigur pe sine în disputarea locului de lider pe lista electorală a PLDM. Leancă nu mai este, aşadar, „omul partidului”, chiar dacă este un fel de „lider naţional” (de moment, pentru că redistribuirea rolurilor politice după alegeri e o tombolă cu multe surprize). A debarcat din căruţa partidului pentru o clipă, dar riscă să rămână de ea (de nu şi-o doreşte cumva, ochind alte perspective politic-partinice). Exista o altă soluţie?”, se întreabă comentatorul. Şi răspunde, cităm: „Era suficient să meargă cu inima deschisă (era ziua de naştere a actualului prim-ministru român), să-l felicite în public, să spună: „Mulţi ani, Victore!", să-şi etaleze prietenia (fie şi cumva statutară, dar sinceră şi reciprocă), şi să-i ureze succese în alegeri, ca prieten. Şi ca prim-ministru al Republicii Moldova. Atât. Nu în numele Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei trebuia să vorbească, ci în calitate de premier. Dacă toată vizita a fost însă una de curtoazie, fără efecte scontate, iar în curând îl vom vedea pe Iurie Leancă susţinându-l, cu tot partidul, pe Klaus Iohannis, cum se va numi asta? Apropo, nu am sesizat multă pasiune nici în vocea lui Vlad Filat, care declara că partidul său îl va susţine – firesc – pe Iohannis. Aşa e construită familia PPE, explică liderul liberal-democrat. Vocea liderului PLDM spunea că liberal democraţii vor proceda aşa, pentru că aşa se cuvine, pentru că asta este voinţa Partidului Popular European. Cam straniu înţelegem noi solidaritatea, nu vi se pare?”, conchide Mircea V. Ciobanu

O altă temă din „Jurnalul...” de mâine vizează agricultorii din Transnistria. Primarii celor cinci localităţi din raionul Dubăsari, care îşi au pământurile dincolo de şoseaua Tiraspol-Râbniţa, declară că oamenii ar putea să iasă la acţiuni de protest, iar oficialii de la Chişinău le promit compensaţii şi vorbesc despre posibile contramăsuri. Primarul de Molovata Nouă, Valeriu Sandul, a menţionat pentru „Jurnal...” că în localitatea sa sătenii sunt în aşteptarea unei soluţionări grabnice a problemei respective. „Din 786 de hectare care aparţin localităţii, 465 se află dincolo de şoseaua Tiraspol-Râbniţa. Separatiştii ne-au lăsat să ne strângem roada, dar ne-au spus că nu ne vor permite să lucrăm pe viitor pământurile. Ne cer să arendăm şi să plătim impozite în bugetul rmn. Bineînţeles, noi nu suntem de acord cu aşa ceva, fiindcă impozitul funciar trebuie să vină în bugetul primăriei noastre. Pe de altă parte, Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru reintegrare, a infirmat pentru JURNAL faptul că pământurile celor cinci sate transnistrene e lucrat în continuare de agenţi economici din raionul Râbniţa. „Noi am discutat cu agenţii economici transnistreni care au început lucrul pe acele terenuri agricole, le-am explicat situaţia şi ei au decis să nu continue activitatea”, a spus oficialul.

Din Pagina bună aflaţi despre Ingredientele unei afaceri de succes după designerul Cristina Maxim. Împreună cu o echipă de entuziaşti, tânăra dezvoltă cu dedicaţie şi pasiune o afacere de succes. Nu au inventat nimic nou, însă, în fiecare zi, pleacă de la ei fericiţi mai mulţi beneficiari. În această vară, a lansat prima colecţie de haine pentru femei în cadrul unui eveniment organizat la Bucureşti.”

XS
SM
MD
LG